Yandex Metrica

Benden nefret ediyorlar! Sınır dışı edilen Bosnalı aktör sessizliğini bozdu: Sırbistan'da ifade özgürlüğü yok!

Benden nefret ediyorlar! Sınır dışı edilen Bosnalı aktör sessizliğini bozdu: Sırbistan'da ifade özgürlüğü yok!

Bu hafta Sırbistan'dan sınır dışı edilen Bosnalı bir aktör, 1990'lardaki savaş deneyimlerini açıkça yazdığı için sınır dışı edildiğine ve Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić'in döneminde ifade özgürlüğü diye bir şeyin olmadığına inandığını söyledi.

Dünya

26.06.2024, 01:19

Sırp makamları, Fedja Stukan'ı bir edebiyat festivaline katılmak üzere Belgrad havaalanına geldikten sonra gözaltına aldı ve Pazartesi günü Saraybosna'ya uçağa bindirdi.

Angelina Jolie'nin Bosna'daki savaşı konu alan 2011 yapımı Kan ve Bal Ülkesinde filmindeki rolüyle tanınan aktivist, yazar ve aktör Stukan, Guardian'a Sırp yetkililerin kendisini "ulusal güvenlik riski" olarak tanımladığını söyledi. Ancak sınır dışı edilmesinin asıl nedeninin açık sözlü olması olduğunu bildirdi.

Teknolojinin bir mucizesi daha! Ölü atalarınızla konuşabilmek mümkün oluyor! Teknolojinin bir mucizesi daha! Ölü atalarınızla konuşabilmek mümkün oluyor! Haberi Görüntüle

"SAVAŞTA KESKİN NİŞANCIYDIM"

Pazartesi akşamı bir telefon görüşmesinde "Çok tehlikeli bir kitap yazdım" dedi. “Eroini, alkolü ve her şeyi bıraktım; pilot, baba, film yapımcısı ve oyuncu oldum ve hayatım hakkında bir kitap yazdım. Bir savaşta keskin nişancıydım. Bir savaşta özel savaştaydım. Yani bazı şeyleri biliyorum, bunların savaş sırasında nasıl yapıldığını biliyorum” dedi.

Sözlerine devam eden Stukan, "Herkes hakkında her şeyi anlattım ve tüm o milliyetçiler benden o kadar nefret ediyor ki, onlara doğru yere dokunduğumu biliyorlar." ifadelerini kullandı.

Stukan'ın otobiyografisi Blank, onun Bosna'daki savaşın ön saflarından siyasi aktivizme ve Hollywood film yapımcılığına kadar olan yolculuğunu anlatıyor. 1992-95 savaşında 100.000'den fazla insan öldürüldü ve Sırp güçleri savaş suçları işlemekle suçlandı. Çatışma bölgede hassas bir konu olmaya devam ediyor.

Pazartesi günü, daha önce Belgrad'daki hükümet karşıtı protestolara katılmış olan Stukan da Sırbistan'ın liderliğini hedef alarak, ülke cumhurbaşkanının bazı muhalif seslerin demokrasi maskesini korumalarına izin verdiğini savundu.

Akılalmaz plan: JF-17 artık nükleer füzeyle görevde! Süper güç olma yolunda adım adım Akılalmaz plan: JF-17 artık nükleer füzeyle görevde! Süper güç olma... Haberi Görüntüle

"ÖZGÜRLÜK DİYE BİR ŞEY YOK"

Sırbistan'da ifade ve ifade özgürlüğü sorulduğunda "Böyle bir şey yok" dedi.

Gözlemciler ve muhalefet grupları uzun zamandır Sırbistan'daki demokrasinin durumuyla ilgili endişelerini dile getiriyorlardı.

Freedom House düşünce kuruluşu yakın tarihli bir raporunda Aralık ayındaki seçimlerde "haksız seçim koşullarına ve çok sayıda usulsüzlüğe" ve "eleştirel gazetecilik için giderek daha düşmanca bir ortama" dikkat çekti.

Vučić'in ofisi yorum talebine yanıt vermedi. Daha önce Stukan'ı "suçlu" olarak tanımlamıştı.

Stukan, Sırbistan cumhurbaşkanı konusu gündeme geldiğinde Belgrad'da sanat sektöründen insanlarla bir akşam yemeğini hatırladı. “Hepsi telefonları kaldırdılar ve sandalyenin üzerine bacağın altına koydular, böylece mikrofonu kapattılar. Bunu herkes yaptı" dedi. "Vučić'in aleyhine bir şey söylerseniz, bir sonraki proje için parayı asla alamazsınız... Vučić hakkında konuşurken fısıldıyorlar."

Amerika'da çağ dışı olay! Evlat edindikleri siyahi çocukları köle olarak kullandılar! Ahırda uyutup... Amerika'da çağ dışı olay! Evlat edindikleri siyahi çocukları köle olarak... Haberi Görüntüle

"BENİ İSTEMİYORLAR"

Aktör, daha önce Sırbistan'dan sınır dışı edildiğini ancak hafta sonu yaşanan olaydan önce geri dönebileceğine inandığını söyledi.

Yazarlar derneği Pen International, Stukan'ın Sırbistan'dan sınır dışı edildiği yönündeki haberlerden "endişe duyduğunu"bildirdi.

Stukan, "Sanırım onlar (yetkililer) beni nereye koymaları gerektiğini ve benimle ne yapmak istediklerini gerçekten bilmiyorlar Sırbistan'da olmamı istemiyorlar.” dedi.

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading