Binlerce asker şehre girdi, doğu cephesinde bir kent daha düştü: İşte ilk görüntüler

Binlerce asker şehre girdi, doğu cephesinde bir kent daha düştü: İşte ilk görüntüler

Topraklarına yönelik taarruz hamlesine rağmen Ukrayna'daki bazı noktalarda ilerlemekten vazgeçmeyen Rus ordusu, Donetsk oblastının stratejik kenti Vuhledar'da amacına ulaştı. Harabe durumdaki kent Rus ordusunun kontrolüne girdi. 

Dünya

01.10.2024, 20:14

Ukrayna ordusunun Rus topraklarında yaklaşık 1600 kilometrekarelik bölgeyi elinde tutması, taarruz durumundaki Moskova'ya geri adım attıramadı. Rus güçleri Pokrovsk ve Çasiv Yar'la birlikte aylardır abluka altında tuttukları Vuhledar kentine girmeyi başardı. 

Ukrayna doğusundaki Donetsk oblastına bağlı Vuhledar'da kontrolün sağlanması birkaç günü bulabilir.

Şehirdeki duruma dair son durumu paylaşan Ukraynalı Vali Vadim Filaşkin, Rus askerlerinin kente girdiğini, durumun 'son derece zor' olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Şehrin içinde çatışmalar yaşanıyor. Bu nedenle insanî yardım götürmek neredeyse imkansız. Vuhledar'da toplam 107 sivil kaldı ancak kentteki tüm çocukları daha önce tahliye etmiştik."

Vuhledar kentine Ruslar girdi.

Vuhledar kentini yaklaşık 2 yıldır savunan Ukrayna 72. Mekanize Tugayı direnmeye devam edeceklerini bildirirken, cepheden anlık bilgileri paylaşan DeepState adlı sosyal medya kanalı, Rus askerlerinin 1 Ekim 2024 itibariyle kente güneyden ve batıdan giriş yaptığını yazdı. 

Washington merkezli Savaş Araştırmalı Enstitüsü (ISW) ise 30 Eylül tarhli uydu görüntülerinden yola çıkarak, Rusların kente doğru ilerlediğini bildirmişti.

Analistler, Vuhledar'ın kaybının Donetsk bölgesinin güneybatı kesiminde güvenliğin tamamıyla risk altına sokacağını kaydediyor. 

İsrail, Lübnan'a kara saldırısına başladı: Topçu birlikleri de destek veriyor İsrail, Lübnan'a kara saldırısına başladı: Topçu birlikleri de destek veriyor Haberi Görüntüle

GERİ ÇEKİLMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK 

Vuhledar, pek çok karayolunun birleşim noktasında yer aldığı için stratejik önemde görülüyor. Vodiane, Konstantinivka, Kurakhove ve Novosilka arasında kavşak noktasında bulunan kent, Ukrayna ordusunun Donetsk'teki en önemli lojistik noktasıydı. 

Rus ordusuna yakın sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntüler, Rus askerlerinin Vuhledar'ın çeşitli noktalarına bayrak diktiğini gösteriyor. Bölgede görevli Ukrayna birliğinden bir asker, Kiev medyasına şu açıklamayı yaptı: 

"Durum çok kritik. Üç taraftan saldırı geliyor. Vodyane, Prechistivka ve Pavlivka. Düşman şehrin güneyine ve batısına doğru ilerledi ve orada yoğun çatışmalar yaşanıyor."

Geri çekilmek için kullanılan koridorun Rus kamikaze dronları ve top atışlarıyla sürekli taciz edildiğini anlatan Ukraynalı asker, dışarıdan destek gelmesinin de şu aşamada mümkün görünmediğini kaydetti. 

Ukraynalı asker, "200 kadar kayıp verdik. Ölülerimizin çoğu yollarda yatıyor. Yiyecek, cephane ve yakıt da tükenmek üzere. Tek seçenek hâlâ gücü yetenler mücadeleye devam ederken bir yandan kademeli olarak geri çekilmektir" ifadelerini kullandı. 

Vuhledar'daki son durumu gösteren ISW haritası

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading