Yandex Metrica

Binlerce erkek arkasına bile bakmadan kaçtı: Ölmeye hazır değilim!

Binlerce erkek arkasına bile bakmadan kaçtı: Ölmeye hazır değilim!

Ukrayna'nın başkenti Kiev, Ukrayna savaşında asker sıkıntısıyla boğuşuyor. Fakat savaşmak istemeyen Ukraynalı erkekler arkalarına bakmadan ülkeden kaçıyor.

Dünya

03.07.2024, 18:05

Vladimir Putin'in geniş çaplı işgalinin üzerinden iki yılı aşkın süre geçmesine rağmen Ukrayna ordusu hâlâ büyük bir asker sıkıntısı çekiyor. Savaşın başlamasından bu yana yüzbinlerce Ukraynalı askerlik için gönüllü oldu ve bunların çoğu şu anda ölü, yaralı veya bitkin durumda. 

Sıraları doldurmak için Başkan Volodymyr Zelensky askere alınma yaşını 27'den 25'e düşürdü ve vicdani retçilere karşı yeni önlemler getirdi. Askerlik yapmayı reddedenler ehliyetlerini kaybedebilir, banka hesapları dondurulabilir ve mallarına el konulabilir.

18 ila 60 yaş arası erkeklerin ülkeden ayrılmasının ülke çapında yasaklanmasına rağmen, savaşın başlamasından bu yana binlerce Ukraynalı erkek sınırı yasadışı yollardan geçti. 

Ukrayna'nın yakın zamanda yeni ve kapsamlı seferberlik tedbirlerini benimsemesiyle bu kaçış girişimlerinin artması bekleniyor. Bunlar ordunun daha fazla asker çağırmasına ve vicdani retçilere yönelik cezaların artırılmasına olanak tanıyor.

MİT, Suriye'de Türk bayrağına saldıran provokatörleri yakaladı! Bayrağı öpüp özür dilediler MİT, Suriye'de Türk bayrağına saldıran provokatörleri yakaladı! Bayrağı öpüp özür... Haberi Görüntüle

"ÖLMEYE HAZIR DEĞİLİM"

31 yaşındaki Harkovlu fotoğrafçı Dmytro için sonbahar yeterince hızlı gelemiyor. Sorumluları onu Ukrayna'dan çıkaracaklarına söz verdiler. Dmytro, The Guardian'a ülkeyi terk etmek istediğini ve artık burada sıkışıp kalmaya dayanamadığı için çağrılmaktan kaçınmak için evinde saklandığını söyledi.

Dmytro, daha önce kaçmış olan arkadaşları aracılığıyla temas kurdu ve toplam 8.000 avro karşılığında kaçmasına yardım etmek isteyen kişilere internet üzerinden ulaştı. Dmytro kendisi hakkında savaş için yaratılmadığını ve Rus olsalar bile insanları öldüremeyeceğini söylüyor. “Cephede uzun süre kalmayacağım (…) Bir aile kurmak ve dünyayı görmek istiyorum. Ölmeye hazır değilim" dedi.

Alman Basın Ajansı Perşembe günü yaptığı duyuruda, Ukrayna sınır muhafızlarının iki düzine askere alınmış askerin savaşın harap ettiği ülkeden kaçmasını engellediğini duyurdu. Grup, Batı Ukrayna'nın Chernivtsi bölgesindeki Moldova sınırındaki Kelmenzi kasabası yakınlarında tutuklandı. Erkeklerin tamamı ülkenin farklı yerlerinden geldi ve gecenin karanlığında yeşil sınırı geçerek yaya olarak kaçmayı planladı. Edinilen bilgiye göre kaçışa yardım edenler kişi başına 12 bin euro topladı. 

Rusya, Finlandiya'daki hareketlilikten rahatsız: 'Bunu cevapsız bırakmayacağız' Rusya, Finlandiya'daki hareketlilikten rahatsız: 'Bunu cevapsız bırakmayacağız' Haberi Görüntüle

ARKALARINA BAKMADAN KAÇIYORLAR

Yeni seferberlik kampanyasından önce bile 20.000'den fazla erkeğin askerlik hizmetinden kaçmak için ülkeyi terk ettiği söyleniyor. Bazıları Romanya sınırını geçmeye çalışırken boğuldu. Ukrayna sınır muhafızı şefi Andriy Demchenko'ya göre en az 30 Ukraynalı sınırı geçmeye çalışırken öldü. Ancak gerçek sayının çok daha yüksek olması muhtemeldir.

Askere alma memurları şehirleri dolaşıp sağlıklı erkekleri askere alırken, Dmytro da dahil olmak üzere pek çok kişi kaçma planları yaptı. Savaşın başlangıcından bu yana zorunlu askerlik, düzensiz ve yozlaşmış olmakla eleştirildi. Ukrayna hükümeti, insanların sınırı geçmesini ve askerlik hizmetinden kaçınmasını önlemek için tedbirleri sıkılaştırdı. Bunun bir örneği Başkan Zelensky'nin yolsuzluk iddiaları nedeniyle Nisan ayında tüm bölgesel işe alım şeflerini görevden almasıdır.

Odessa'dan 23 yaşındaki BT çalışanı Andrei, The Guardian'a verdiği röportajda Mayıs ayında bir temsilciden ülkeyi nasıl terk edeceğine dair talimatlar içeren bir mesaj aldığını söyledi. Sahte pasaportla sınırı geçmek ya da kendinizi sanatçı olarak tanıtmak gibi her iki kaçış seçeneği de yaklaşık 8 bin avroya mal oluyor. Geçen yaz Andrei, sahte bir sağlık raporuyla sınırı geçerek Moldova'ya girmeyi denemişti ancak başarısız olmuştu.

Andrei, yolculuğun giderek zorlaştığını ve sınır yetkililerinin rüşvet kabul etme konusunda giderek daha az istekli hale geldiğini açıkladı. Kendisi şu anda kendi isteğiyle ev hapsinde tutuluyor. “Evimden hiç ayrılmıyorum” dedi. Arkadaşlarından bazıları zaten konuşlanmış ve öldürülmüştü, bu da onun zihinsel sağlığına zarar vermişti.

Yunanistan silahlanıyor! 20 adet F-35 alımı komisyondan geçti Yunanistan silahlanıyor! 20 adet F-35 alımı komisyondan geçti Haberi Görüntüle

ÜLKEYİ KİM KORUYACAK?

BBC'ye göre, kullanıcıların, başkalarının onlardan kaçınmasına yardımcı olmak için devlet görevlilerini gördüklerini bildirdiği büyük şehirlerde binlerce üyesi olan Telegram kanalları ortaya çıktı . Birçoğu, korkunç siper savaşlarıyla karakterize edilen bir savaşta yok olma korkusunu dile getirdi.

Diğerleri yetersiz eğitimden veya karmaşık ailevi nedenlerden bahsetti. Mariupol'lu fitness antrenörü Mykhailo, The Guardian röportajında ​​şunları söylüyor: Askere alınmamak için evden çıkmaktan kaçınıyor. Ailesi Rus işgali altındaki sahil kasabasında yaşıyor ve onların güvenliğinden korkuyor. Ülkemi seviyorum ve savaşmak istiyorum ama aile her şeyden önce gelir" dedi.

Ukrayna birliklerine verilen güçlü desteğe rağmen zorunlu askerlik toplumu bölme riski taşıyor. Pek çok asker, savaş çabalarını zayıflattığı için vicdani reddi eleştiriyor. Kiev'den yaralı bir asker olan Roman, "İnsanların korktuğunu anlıyorum, ancak savaşmaya devam etmek için yeni askerlere ihtiyacımız var biz değilsek bu ülkeyi kim koruyacak?” dedi.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading