Bir değil, iki değil tam 100 F-16: Çılgın siparişi işte böyle duyurdular! Artık onlar düşünsün

Bir değil, iki değil tam 100 F-16: Çılgın siparişi işte böyle duyurdular! Artık onlar düşünsün

Güney Çin Denizi'nde artan Çin tehdidi, Filipin donanmasını harekete geçirdi. Bölgenin askeri gücünden geri kalmak istemeyen Filipin yönetimi, Lockheed Martin üretimi F-16 ve Saab Gripen E satın alımına sıcak bakıyor. Filipinler, bu hamlesiyle bölgede söz sahibi olmayı amaçlıyor.

Dünya

07.07.2024, 17:08

Filipinler, ülkenin askeri modernizasyon çalışmaları kapsamında oldukça önemli bir adım attı. Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. çok amaçlı savaş uçaklarını Filipin ordusuna katma çalışmalarına yeşil ışık yakarak Güney Çin Denizi'nde artan Çin tehdidine karşı bir dizi tedbirler alınacağının sinyallerini verdi.

4 Temmuz tarihinde Filipin Genelkurmay Başkanı General Romeo Brawner Jr. tarafından yapılan 1. dönem AFP Komuta Konferansı sırasında yapılan duyuruda, Filipin donanmasının güçlendirilmesi konusundaki kararlılığa vurgu yapıldı.

General Brawner, Güney Kore yapımı FA-50 uçaklarından oluşan mevcut hava filosunun, artan Çin tehdidine karşı yetersiz olduğuna dikkat çekerek Filipinler'in daha gelişmi ve yetenekli savaş uçaklarına ihtiyacı olduğunu, bu kapsamda F-16 savaş uçaklarına sıcak baktıklarını belirtti.

'Hangi MRF'leri alacağımız konusunda henüz nihai bir karar yok, ancak Başkan MRF'leri satın alma niyetini kesinlikle onayladı' diyen Brawner, ABD ve İsveç'i harekete geçirdi. ABD Filipin donanmasına F-16 savaş uçaklarını önerirken, İsveç ise JSA 39 Gripen jetlerini öneriyor.

Filipin donanmasına 'Kesin' olarak eklenecek savaş uçaklarının Güney Çin Denizi'ndeki karasularında Filipinler'in gücünü hissettirmesi için gerekli görülüyor.

Hafif avcı uçağı olarak bilinen Lockheed Martin üretimi F-16V

Siyoniste ağır darbe! İran'dan beklerken Husiler resmen açıkladı: Hayati hedefi vurduk! Siyoniste ağır darbe! İran'dan beklerken Husiler resmen açıkladı: Hayati hedefi... Haberi Görüntüle

TATBİKAT YETERLİ BULUNMADI

Filipin Hava Kuvvetleri'nin güçlendirilme kararı, Pekin yönetiminin Çin'in geniş toprak iddialarının Manila'nın münhasır ekonomik bölgesiyle çakıştığı Batı Filipin Denizi'ndeki saldırgan eylemlerinin hemen ardından geldi.

Askeri uzmanlar, sürekli olarak Filipin Hava Kuvvetleri'nin (PAF) Filipin donanmasının en zayıf kolu olduğuna ve hava sahasını etkin bir şekilde korumak için en az bir düzine çok amaçlı jet filosuna ihtiyaç duyulduğuna her zaman vurgu yapmışlardır. Filipin Hava Kuvvetleri, mevcut kabiliyetlerini göstermek amacıyla 1 Temmuz'da düşman işgali altındaki bir askeri üssün geri alınmasını içeren bir simülasyon tatbikatı gerçekleştirdi fakat yeterli etkiyi yaratmadı.

Filipinler'in tüm ana hava unsurlarının kullanıldığı bu tatbikat, Basa Hava Üssü'ndeki yenilenmiş pistte gerçekleştirildi. Geliştirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında yapılan iyileştirmeler ABD tarafından finanse edildi.

F-16 V vs Jas 39 Gripen E

Endonezya'nın gözü Türk savaş gemilerinde: Donanmanın gücüne güç katacak Endonezya'nın gözü Türk savaş gemilerinde: Donanmanın gücüne güç katacak Haberi Görüntüle

ABD VE İSVEÇ KOLLARI SIVADI

Filipin yönetimi, yeni çok amaçlı savaş uçakları için F-16 Viper ve Saab Gripen E arasında bir seçim yapmak arasında gitgeller yaşıyor. Hem Saab Gripen E hem de F-16 Block 70/72, NATO standardı geniş bir yelpazede havadan teslim edilen silahları kullanabilen, son derece saygın 4.5. nesil avcı uçakları olarak bilinir.

İsveç hükümeti, uzun zamandır Filipinler'e İsveç yapımı Saab JAS-39 Gripen jetlerini tedarik etmeyi teklif etmiş ve bu sözleşmeyi güvence altına almak için önemli çabalar sarf etti. Mayıs ayında Filipinler ve İsveç, Manila'nın bu çok amaçlı savaş uçaklarını satın alma planını desteklemek üzere önemli bir anlaşma imzaladı. 

Geçtiğimiz yıl PAF şefi Korgeneral Stephen Parreño, İsveç Hava Kuvvetleri ile temaslarda bulunmak ve Saab tesisini gezmek üzere İsveç'e giden bir heyete liderlik ederek JAS-39 ve Saab 340 havadan erken uyarı ve kontrol uçaklarını inceledi.

Öte yandan ABD yapımı F-16'lar yüksek maliyetleri nedeniyle Filipinli siyasetçiler ve askeri yetkililer tarafından sık sık mercek altına alınmakta ve bu da ikinci el F-16'ların tedarik edilmesinin düşünülmesinin önünü açıyor.

Orta Doğu’da gerilim tırmanıyor! Siyonist rejim İran’a karşı şiddetli bir askeri operasyona hazırlanıyor… Orta Doğu’da gerilim tırmanıyor! Siyonist rejim İran’a karşı şiddetli bir... Haberi Görüntüle

FİLİPİNLER İÇİN F-16 DAHA ÖN PLANA ÇIKIYOR

Buna rağmen, F-16 Viper onlarca yıldır yaygın olarak kullanıldığından güvenilirlik ve performans açısından efsanevi bir üne sahiptir. Yaygın kullanımı, yedek parça ve bakım desteği için hazır bir ağ anlamını taşıyor. F-16, olağanüstü sürekli dönüş hızı nedeniyle özellikle orta ve yüksek hızlarda manevra kabiliyetinde üstündür. Bununla birlikte, daha sık ve karmaşık kontrollerle Gripen E'ye kıyasla daha zorlu bir bakım gerektiriyor.

Gripen E, güçlü bir AESA radarına ve durumsal farkındalığı ve karıştırma yeteneklerini artıran gelişmiş bir elektronik harp paketine sahip. Daha kolay ve daha ucuz bakım gereksinimleri nedeniyle daha düşük işletme maliyetleri ile bilinir. 

İsveç üretimi tek motorlu Gripen, 1990'ların ortalarında piyasaya sürülmesinden bu yana Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Güney Afrika, Tayland ve Brezilya'ya sınırlı sayıda ihraç edilmiştir.

Lockheed Martin üretimi F-16'lar ise 25 ülkenin ordu envanterinde bulunuyor. Şimdiye kadar tüm dünyaya 4.400 adetten fazla satılmıştır.

Habere Tepki Ver

18

11

5

7

1

1

0

1

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading