Yandex Metrica

Sitede Ara

Reklam

Bir, iki, üç değil onlarcası var: Drone botları tespit etmek imkansız: Dâhiyane plan devrede

Bir, iki, üç değil onlarcası var: Drone botları tespit etmek imkansız: Dâhiyane plan devrede

Kiev yönetimi, Starlink kontrollü drone botları Karadeniz'de Rus donanma gemilerine büyük zararlar verirken Rus cephesi, tespit edilmesi imkansız olan drone botlar için sofistike uzun menzilli radyo izleme kompleksi geliştiriyor. Ama unuttukları şey Kiev'de drone botlardan bir, iki, üç değil onlarca var.

Dünya

02.07.2024, 14:24

Rusya, Ukrayna ile devam eden çatışmada Starlink kontrollü insansız teknelerin yarattığı artan tehdide yanıt olarak, bu zor hedefleri tespit etmek için tasarlanmış sofistike uzun menzilli radyo izleme kompleksi geliştirdi. Ukrayna ise tek bir savaş gemisinin yeteneklerini taklit edecek insansız hava aracı timleri inşa etme sürecinde.

ChVA-001-04RP-E adlı yeni sistem, Rostec Devlet Şirketi'ne bağlı Ruselectronics holdinginin bir parçası olan Vector Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi. 28 Haziran'da Rus medyası ChVA-001-04RP-E kompleksinin başarılı bir şekilde geliştirildiğini dosta, düşmana duyurdu.

İnsansız botlar, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmada Rus donanma gemilerine verdiği fiziksel zarar hem de Rus ordusuna verdiği daha geniş çaplı 'İtibar' zararı açısından ne kadar önemli bir etkiye sahip olduğunu kanıtladı.

Tespit edilmesi neredeyse imkansız olan bu botlar, yenilikçi karşı önlemler alınmasınını zorunlu kılacak güçe erişti. Vector Araştırma Enstitüsü'nün baş tasarımcısı Igor Glebov'a göre, su yüzeyindeki küçük hedefleri aktif radarla tespit etmek ise oldukça zor.

Kamikaze İDA

UCM'den flaş Rusya kararı! Kremlin'den sert tepki: 'Kararı meşru bulmuyoruz' UCM'den flaş Rusya kararı! Kremlin'den sert tepki: 'Kararı meşru bulmuyoruz' Haberi Görüntüle

İNSANSIZ SİLAHLI TEKNELERİ TESPİT ETMEK İMKANSIZ

Sistem, alıcısı olan bir anten cihazı ile bilgi işleme ve görüntüleme cihazlarından oluşan bir gemi içi kısım içeriyor. Pasif bir sistem olduğu için çalışma sırasında radyasyon yaymıyor ve düşman tarafından tespit edilemiyor.

Vector Araştırma Enstitüsü'nün baş tasarımcısı Igor Glebov ise insansız teknelerin artık tespit edilebildiğini şu sözler ile duyurdu:

''Artık onların bilgi alışverişi kanallarını tespit edebiliyoruz. Zorluk, sahte radyasyondan gelen zayıf bir sinyali almakta yatıyor. Sinyal işleme algoritmalarını belirli görevlere uyarlayarak önemli ölçüde daha iyi sonuçlar elde edilebilir."

ChVA-001-04RP-E'nin daha geniş frekans aralığı, anten cihazları için daha az yerleştirme gereksinimi, gelişmiş ağırlık ve boyut özellikleri ve önemli ölçüde daha düşük maliyeti ile yabancı muadillerini geride bıraktığı söyleniyor. Sistemin donanma gemilerine entegre edilmesine yönelik proje için zaman çizelgesi ise henüz açıklanmadı.

Rus deniz filosu: Donanma Günü

İlk imparatorun mezarı hazinelerle dolu: Ama 2.200 yılık ölüm tuzakları define avcılarını ürkütüyor İlk imparatorun mezarı hazinelerle dolu: Ama 2.200 yılık ölüm tuzakları... Haberi Görüntüle

ASKERİ ÇOK OLAN DEĞİL, TEKNOLOJİSİ İYİ OLAN KAZANIR

İnsansız hava araçlarının hava muharebesinde devrim yaratması gibi insansız hava araçları da deniz savaşında devrim yaratıyor. Bu insansız hava araçları düşük maliyetli, yakalanması zor ve karşı koyması neredeyse imkansız. İnsansız tekneler, daha az varlıklı ülkelerin daha büyük, daha zorlu filolara rakip olmasına olanak sağlıyor.

Çoğu uzman, çatışma başlamadan önce Ukrayna'nın neredeyse hiç olmayan donanmasının Rusya'nın geniş filosu karşısında bir şansı olmayacağına inanıyordu. Ancak Kiev, patlayıcı insansız hava araçları kullanarak çeşitli büyüklüklerde yaklaşık iki düzine Rus gemisine hasar vererek imha etmeyi başardı.

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Komutanı Amiral Sir Tony Radakin, Ukrayna'nın Rusya'nın Karadeniz'deki gemilerinin %25'ini batırdığını ya da hasar verdiğini açıklayarak, gemilerin imha edildiğini doğrulamıştı.

İnsansız tekneler, Rusya'nın Karadeniz filosunun büyük bir kısmını Sivastopol'dan uzaklaştırdı. Bu uzaklaştırma aynı zamanda Rus füzelerinin Ukrayna'daki hedeflerine ulaşmasının daha uzun sürmesi ve hava savunma ekiplerinin bunları engellemesi için daha fazla zaman kazanmasını sağladı.

Batı destekli Ukrayna saldırıları bardağı taşırdı! Putin'den nükleer silah emri: Rusya doktrini değiştiriyor Batı destekli Ukrayna saldırıları bardağı taşırdı! Putin'den nükleer silah emri:... Haberi Görüntüle

KİEV YÖNETİMİ, İHA TİMİ OLUŞTURUYOR

Rusya, Ukrayna'nın deniz insansız hava araçlarına karşı koymak için askeri uçaklarını ve elektronik karıştırma sistemlerini de ön hatlardan uzaklaştırarak Ukrayna'nın kara kuvvetleri üzerindeki baskıyı hafifletmesine yardımcı oldu. Ukrayna bu sayede bir nebze olsun nefes alabilme fırsatı elde etti.

Sınırlı kaynakları nedeniyle geleneksel bir donanma inşa edemeyen Ukrayna yönetimi, her biri farklı işlevlerle donatılmış 10 ila 20 insansız hava aracından oluşan takımlar geliştirmeye odaklanmış durumda. Bu insansız hava araçları koordineli operasyonlarda birlikte çalışacak ve tek bir savaş gemisinin yeteneklerini etkili bir şekilde taklit edecek şekilde tasarlandı.

Ukrayna bu yaklaşımdan yararlanarak, bütçe kısıtlamalarına rağmen denizcilikle ilgili zorlukların üstesinden gelebilecek ve savunma kabiliyetlerini artırabilecek çok yönlü ve uygun maliyetli bir deniz gücü oluşturmayı hedefliyor.

Habere Tepki Ver

7

0

1

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading