Yandex Metrica

Bir iki üç değil tam 8 denizaltı birden! Süper güçten kardeş ülkeye dev kıyak: Bölgedeki tüm dengeleri değiştirecek!

Bir iki üç değil tam 8 denizaltı birden! Süper güçten kardeş ülkeye dev kıyak: Bölgedeki tüm dengeleri değiştirecek!

Çin, Pakistan için geliştirilen ilk Hangor sınıfı denizaltıyı Nisan ayında denize indirmişti. Bu denizaltıların dördü Çin'de dördü ise Pakistan'da inşa edilecek. Hint Okyanusu'da dengeleri değiştirecek olan denizaltı ise Hindistan medyasında hazımsızlık yarattı. Süper güçün Pakistan hamlesini analiz eden NDTV, 'Çin, Pakistan'a denizaltı vererek hangi çıkarları gözetiyor' sorusunun cevabını aradı.

Dünya

27.06.2024, 19:44

Çin, Pakistan'ı da yanına alarak Hint Okyanusu'nda üstünlük sağlamaya çalışıyor diyen Hindistan merkezli NDTV, "Çin, Pakistan'a sekiz adet gelişmiş Hangor sınıfı denizaltı veriyor. Analistler, Pakistan'ın ilk denizaltıyı almasının ardından Hint Okyanusu ve Umman Denizi'ndeki güç dengesinin değişerek Çin'in yararına olacağına inanıyor." ifadelerini kullandı.

Habere devam eden Hindistan medyası, "Çin, Pakistan için geliştirilen ilk Hangor sınıfı denizaltıyı Nisan ayında denize indirmişti. Çin ile Pakistan arasında denizaltı anlaşması anlaşması 2015 yılında imzalanmıştı. Bu anlaşma Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Pakistan ziyareti sırasında imzalandı. Bu kapsamda 4 denizaltı Çin'de, 4 denizaltı ise Pakistan'da inşa edilecek." dedi.

Havadan Bağımsız Tahrik (AIP) teknolojisiyle donatılmış denizaltılar Çin tarafından Pakistan'a sağlanıyor denilen haberde, "Bu, Pakistan'a deniz cephesinde Hindistan'a karşı üstünlük sağlama girişimidir. Çin de bu şekilde çıkarlarını Pakistan üzerinden gerçekleştirmek istiyor." denildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan dünyaya Gazze çağrısı: 'Acil önlemler alınmalı' İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan dünyaya Gazze çağrısı: 'Acil önlemler alınmalı' Haberi Görüntüle

"HİNT OKYANUSU'NDA HAKİMİYET KURACAKLAR"

Çin Pakistan arasındaki denizaltı iş birliğini analiz etmeye devam eden Hindistan medyası habere şöyle devam etti;

AIP teknolojisi sayesinde nükleer olmayan denizaltılar atmosferden oksijen almadan çalıştırılabilmektedir. Bu tür denizaltılar sessiz hareket eder. Nükleer saldırı yapabilecek denizaltılara göre işlerini daha gizli yapabilmelerinin nedeni budur.

Analistler, Çin'in Pakistan'a hayalet denizaltılar sağlama hedefinin, Hindistan'ın dikkatini Hint Okyanusu'na çekmek olabileceğine inanıyor. Hindistan ile Çin arasında Hint Okyanusu'ndaki hakimiyet konusunda gerginlik yaşanıyor. Amerika ve diğer batılı ülkeler Hindistan'ın yanındadır. 

Kasım 2023'te Çin savaş gemileri ve denizaltıları Pakistan'ın Karaçi limanında görüldü. Daha sonra Pakistan Donanması ile Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Donanması ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. Her iki donanmanın ortak tatbikatına Sea Guardian-2023 (The Sea Guardian-3) adı verildi. Bu, Pakistan Donanması'nın tersanesinde yapıldı.

2022 yılının başlarında Hint Okyanusu'nda çok sayıda Çin gözetleme ve oşinografik araştırma gemisi de tespit edildi. Çin'in nükleer enerjiye sahip hızlı denizaltıları Hint Okyanusu'nda da faaliyet gösteriyor. Bu denizaltılar teorik olarak süresiz olarak okyanusta batık kalabilir. Malzeme toplamak dışında yüzeye çıkmanıza gerek yok.

Şeytani savaş planını duyurdu: Düşmanı Doğu'da durdurun: Kesin zafer kazanın Şeytani savaş planını duyurdu: Düşmanı Doğu'da durdurun: Kesin zafer kazanın Haberi Görüntüle

CASUS GEMİ FRENİ

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Arun Prakash (retd) NDTV'ye şunları söyledi: 

"Planlayıcılarımız ve karar vericilerimiz, Çin'in Hint Okyanusu'na, özellikle de deniz yollarına derin bir ilgi duyduğu gerçeğini açıkça kabul etmelidir. Bunlar Çin'in enerjisi için ana güzergahlardır. Sonuç olarak Çin, Hint Okyanusu'na denizaltıların yanı sıra savaş gemileri de konuşlandırdı.

Çin, küresel bir denizcilik gücü olma hırsına sahip. Hint Okyanusu, petrol ve diğer malzemeler için önemli nakliye yollarına sahiptir. Çin, 2017 yılında ilk denizaşırı askeri üssünü Hint Okyanusu'nun kuzeybatı kıyısında yer alan Cibuti'de açtı. Pakistan Donanmasını Hint Okyanusu'ndaki çıkarlarını yerine getirmede önemli görüyor ve bu nedenle onu güçlendirmekle meşgul.

Pakistan, karadan havaya füzeler ve süpersonik karadan karaya füzelerle donatılmış, Çin'in Şangay Tersanesi'nde inşa edilen Tuğril'i 2022 yılında donanmasına katmıştı. Bu gelişmiş bir savaş gemisi. Pakistan, 2022 yılında Çin'den güçlü güdümlü füze savaş gemisi Taimur'u satın aldı. Bu da Şangay'da yapıldı. 

Çin, Pakistan'a yardım ederek Hint Okyanusu'nda kendine yer edinmek istiyor. Çin-Pakistan ortaklığı Hindistan'ın endişelerini artıracak. Hem Çin hem de Hindistan, ham petrol ve diğer malzemelerin taşınmasında büyük ölçüde Hint Okyanusu'na bağımlıdır.

Asya ülkesi, Pakistan'ın yanı sıra Sri Lanka ve Maldivler'de de deniz üsleri ve limanlarına yatırım yaptı. Bunun arkasındaki amaç Hint Okyanusu'nun deniz alanını kuşatmak olabilir. Hindistan, 2022 yılında bir Çin araştırma gemisinin Sri Lanka'nın Hambantota kentinde kamp kurmasına karşı çıkmıştı. Amacı Hindistan'ın savunma yeteneklerini değerlendirmek olabilecek bir casus gemisi olabileceğinden korkuluyordu.

Belediye çalışanı robot intihar etti! Yoğun çalışma temposuna dayanamadı: Önce daireler çizdi sonra kendini merdivenden attı Belediye çalışanı robot intihar etti! Yoğun çalışma temposuna dayanamadı: Önce... Haberi Görüntüle

"ÇİN PETROLÜ'NÜN YÜZDE 80'İ..."

Çin, Pakistan Donanması'na gizli denizaltılar sağlayarak Pakistan ile Hindistan arasındaki deniz rekabetini artırabilir. Hindistan, Amerika, Avustralya ve Japonya'yı da içeren Dörtlü'nün bir parçasıdır. Bu nedenle Hint Okyanusu'nda rekabet artabilir.

Asya ülkesi, Hint Okyanusu'ndaki stratejik varlığını artırarak tedarik zinciri için deniz yollarını da genişletiyor. Çin petrolünün yüzde 80'i Endonezya ile Malezya arasındaki dar bir su yolu olan Malakka Boğazı'ndan geçiyor. Hint Okyanusu'nun doğu kesimindedir.

Çin, Pakistan'ın güneybatı kıyısındaki Gwadar limanını işletiyor. Çin bu sayede Hint Okyanusu'ndaki çıkarlarını güvence altına almak istiyor. Çin, Pakistan Donanmasını güçlendirirken aynı zamanda Gwadar Limanı'nı da geliştiriyor. 

Bir yandan Çin, Pakistan ile Hint Okyanusu'ndaki varlığını genişletmeye çalışırken, Hindistan da donanmasını sürekli güçlendiriyor. Hindistan'ın Kalvari Sınıfı Denizaltısı düşmanı yok etme konusunda uzmandır. Yaklaşık 67 metre uzunluğunda ve 21 metre yüksekliğindedir. Ağırlığı yaklaşık bir buçuk bin tondur. Su üzerinde saatte 20 kilometre, su altında ise saatte 37 kilometre hızla hareket edebiliyor. Kalvari sınıfına ait bu denizaltı Hindistan'ın en modern denizaltısıdır. Hem dizel hem de elektrikle çalışır. Bu denizaltı, Fransa'nın teknik desteğiyle Mumbai'deki Mazagon Tersanesi'nde inşa edildi.

Soykırımda insanlık sınırı aşıldı! İsrail'in yaralı sivile uyguladığı işkence kan dondurdu! Soykırımda insanlık sınırı aşıldı! İsrail'in yaralı sivile uyguladığı işkence kan... Haberi Görüntüle

KİMİN NE KADAR DENİZALTISI VAR?

Hindistan Donanmasına Kalvari sınıfından 6 denizaltı dahil edilecek. Şu anda bu sınıftan beş denizaltı Deniz Kuvvetlerine dahil edilmiştir. Kalvari, derin denizde yüzen tehlikeli avcı Kaplan Köpekbalığı'na verilen addır. 

Kalvari denizaltısı, derin denizde yüzerken hem saldırı hem de gözetleme kabiliyetine sahip. Ayrıca denize mayın döşeyebilir. Torpidolar ve gemisavar füzelerle donatılan bu denizaltı, savaş gemilerini dahi yok edebilecek kapasitededir. Bu sınıfın denizaltılarına kum köpekbalıkları da denir. Bu, Hindistan'ın Hint Okyanusu'ndaki güvenliğini büyük ölçüde güçlendirdi. 

Hindistan'ın şu anda 16 konvansiyonel denizaltısı varken, Amerika en fazla denizaltıya sahip. Bunlar arasında beş adet Scorpion sınıfı (Fransız), dört adet HDW (Almanya) ve yedi adet Kilo sınıfı (Rus) denizaltı bulunmaktadır. Scorpion sınıfı bir denizaltı daha devreye alınacak. Gelecek yıl Hindistan'ın 17 konvansiyonel denizaltıya sahip olacağına inanılıyor. Bu yılın mart ayında Hindistan'ın operasyon için aynı anda 11 denizaltıyı konuşlandırdığı haberi geldi.   

Amerika'nın en fazla 68 nükleer denizaltıya sahip olduğu söyleniyor. Çin'in nükleer enerjiyle çalışan 10 denizaltısı var. Bunun dışında 50 tane daha güçlü denizaltısı var. Hindistan deniz gücünü artırmasına rağmen. Hindistan, Fransa'dan üç adet Scorpene sınıfı denizaltı satın alıyor. Bununla birlikte Hindistan Donanması'nda gelecekte Kalvari sınıfı denizaltıların da sayısı artacak. 

Habere Tepki Ver

4

1

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading