Biz dolandırıcıyız! O uçak firması geri adım attı: Ölümcül 737 MAX kazalarıyla ilgili suçu kabul edecek

Biz dolandırıcıyız! O uçak firması geri adım attı: Ölümcül 737 MAX kazalarıyla ilgili suçu kabul edecek

ABD pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Boeing'in, ABD Adalet Bakanlığı'nın iki 737 MAX uçağının ölümcül kazalarına ilişkin soruşturmasını sona erdirmek amacıyla dolandırıcılık yapmak amacıyla suç teşkil eden komplo kurma suçunu kabul ettiğini söyledi.

Dünya

08.07.2024, 14:38

Boeing ise Agence France-Presse'ye, 2018 ve 2019 yıllarında iki 737 MAX'ın 346 kişinin hayatına mal olan kazalarıyla ilgili ceza davasında ABD Adalet Bakanlığı ile "bir anlaşma imzaladığını" duyurdu.

Boeing yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanlığı ile anlaşmanın şartları konusunda prensipte anlaşmaya vardık" dedi.

Fransa'dan Doğu Akdeniz hamlesi: Helikopter gemisi yola çıktı: Güvenli liman Türkiye olacak Fransa'dan Doğu Akdeniz hamlesi: Helikopter gemisi yola çıktı: Güvenli liman... Haberi Görüntüle

243.6 MİLYON DOLAR CEZA ÖDEEYECEK

Prensipte federal bir yargıcın onayını gerektiren anlaşma, havayolu endüstrisini hüküm giymiş bir suçlu haline getirecek. ABD Adalet Bakanlığı, ön anlaşmaya ilişkin Teksas federal mahkemesine sunduğu bir belgede, Boeing'in ayrıca 243,6 milyon dolar ceza ödeyeceğini söyledi.

Dava, 2018 ve 2019'da beş aylık bir süre içinde Endonezya'da (Lion Air) ve Etiyopya'da (Etiyopya Havayolları) meydana gelen ve aileleri Boeing'in yargılanmasını talep eden 346 kişinin ölümüne neden olan iki MAX 737 kazasını kapsıyor.

Suç duyurusu, şirketin dokunulmazlık isteyebilmesine rağmen, örneğin ABD Savunma Bakanlığı ve NASA ile kazançlı hükümet sözleşmeleri güvence altına alma yeteneğini potansiyel olarak tehdit ediyor. Boeing, Mayıs ayında Adalet Bakanlığı'nın şirketin bu ölümcül kazalarla ilgili 2021 anlaşmasını ihlal ettiğini tespit etmesinin ardından kendisini cezai kovuşturmaya maruz buldu.

Tam anlamıyla terörizmdi! Eski CIA şefi İsrail'in çağrı cihazı saldırısını değerlendirdi: ABD ortaklarını gözden geçirmeli Tam anlamıyla terörizmdi! Eski CIA şefi İsrail'in çağrı cihazı saldırısını... Haberi Görüntüle

544 MİLYON DOLAR YATIRIM ŞARTI

Ancak suçun kabulü, Boeing'i, şirketin ölümcül MAX uçak kazalarına yol açan kararlarının çoğunu daha da fazla incelemeye maruz bırakabilecek çekişmeli bir davadan kurtarıyor. Bu aynı zamanda, bu yılın sonlarında yeni bir genel müdüre sahip olacak olan şirketin, Spirit AeroSystems'i satın almayı planladığı için onay ararken ilerlemeye çalışmasını da kolaylaştırıyor.

Bir Boeing sözcüsü, "Adalet Bakanlığı ile anlaşmanın şartları konusunda prensipte bir anlaşmaya varıldığını" doğruladı.

Anlaşmanın bir parçası olarak uçak üreticisi, güvenlik ve uyumluluk programlarını güçlendirmek için önümüzdeki üç yıl içinde en az 544 milyon dolar yatırım yapmayı da kabul etti.

İsrailli profesörden flaş itiraf: İsrail savaş istiyor! Kilit ülke Türkiye İsrailli profesörden flaş itiraf: İsrail savaş istiyor! Kilit ülke Türkiye Haberi Görüntüle

3 YIL BOYUNCA DENETLENECEK

Adalet Bakanlığı, şirketin anlaşmalara uygunluğunu denetlemek üzere üçüncü bir kişiyi görevlendirecek. Söz konusu üçüncü tarafın mahkemeye şirketin ilerleyişi hakkında yıllık raporlar sunması gerekir. Boeing'in ayrıca, üç yıllık deneme süresinin sonuna kadar hiçbir yasayı ihlal etmeyeceğini taahhüt ettiği bir deneme süresi de olacak.

30 Haziran'da Adalet Bakanlığı, Boeing'e bir savunma anlaşması teklif etti ve şirkete, anlaşmayı kabul etmesi veya büyük bir yazılım özelliğiyle ilgili olarak ABD Sivil Havacılık İdaresi'ni (FAA) dolandırmak için komplo kurmak suçlamasıyla dava açılması için hafta sonuna kadar süre verdi. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading