Yandex Metrica

Blinken'dan Aliyev'e telefon! Barışa engel Ermenistan Anayasası ve Minsk Grubu'nun feshi görüşüldü

Blinken'dan Aliyev'e telefon! Barışa engel Ermenistan Anayasası ve Minsk Grubu'nun feshi görüşüldü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Azerbaycan-Ermenistan barış süreci ele alınırken Aliyev, Blinken'a barışın önündeki en büyük engel olarak görülen Ermenistan Anayasası'nın değişmesinin zorunlu olduğunu ve artık işlevsizleşen AGİT Minsk Grubu'nun feshedilmesi gerektiğini hatırlattı.

Dünya

17.09.2024, 10:31

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i telefonda aradı. İkili arasındaki görüşmede Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış süreci ele alındı. Görüşmenin ayrıntıları Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşıldı. Buna göre Blinken, ABD'nin iki ülke arasındaki barışa destek vermeye devam edeceğini açıkladı. 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 30 Ağustos'ta imzalanan sınır belirleme komisyonlarının ortak faaliyetine ilişkin yönetmeliğin önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Blinken, ABD'nin barış hedefine ulaşmada iki ülkeyi destekleyeceğini ifade etti. 

İsrail'den Lübnan'a 2. dijital saldırı: Çağrı cihazları patlatıldı! İsrail'den Lübnan'a 2. dijital saldırı: Çağrı cihazları patlatıldı! Haberi Görüntüle

ERMENİSTAN ANAYASASI VE MİNSK GRUBU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise düzenlenen operasyonlarla artık bölgede barışın hakim olduğunu, ülkesinin çabalarıyla adalete ve uluslararası hukuka dayalı yeni gerçekliklerin ortaya çıktığını söyledi. Azerbaycan-Ermenistan barış müzakerelerinin savaşı kazanmalarına rağmen kendi inisiyatifiyle başladığını hatırlatan Aliyev, barışın önündeki en büyük engelin Ermenistan Anayasası olduğunu belirtti. Ermenistan Anayasası'nda Azerbaycan'dan toprak talep eden maddeler olması bu anayasanın değiştirilmesini zorunlu kılıyor. Aliyev, Ermenistan Anayasası'nın değiştirilmesi ve artık hiçbir işlevi kalmayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun feshedilmesi gerektiğini kaydetti. AGİT Minsk Grubu, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sorunun çözümü için kurulmuştu.

İki ülke arasında sınır belirleme konusunda atılan adımları önemli ilerlemelerin bir sonucu olduğunu belirten Aliyev, sürecin iki ülke arasında imzalanan yönetmeliğin esas alınarak yürütüleceğini söyledi.

Aliyev ve Blinken ayrıca Azerbaycan'ın 11-22 Kasım'da ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na (COP 29) ilişkin konuları ve ikili ilişkileri de müzakere etti.

Yeni personele servet ödüyorlar: Yıllık maaş 54 bin dolara çıktı Yeni personele servet ödüyorlar: Yıllık maaş 54 bin dolara çıktı Haberi Görüntüle

BLINKEN, PAŞİNYAN'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 13 Ağustos'ta bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. İkilinin görüşmesinde Ermenistan-Azerbaycan barış süreci ve Ermenistan-ABD ilişkileri ele alınmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading