Yandex Metrica

Bodrum katı Antik Çağ'a açıldı: Evini yenilemek isteyen şahıs 38 mezar 10 lahit buldu

Bodrum katı Antik Çağ'a açıldı: Evini yenilemek isteyen şahıs 38 mezar 10 lahit buldu

Bodrum katını yenileyen bir adam bir iskelet keşfetti. Arkeologların yaptığı kazılarda Geç Antik Çağ'a ait 38 mezar ve Merovenj Hanedanlığı'na ait 10 lahit gün ışığına çıkarıldı.  

Dünya

25.09.2024, 18:17

Bölge Arkeoloji Servisi tarafından başlatılan operasyon, ev sahibinin bodrum katındaki yenileme çalışmaları sırasında tesadüfen bir iskelet bulmasının ardından gerçekleştirildi. 52 m² alanı kaplayan dört bodrum katında kazılar yapıldı.

Evin sahibi bu mahallede kendisini korkunç bir keşifle karşı karşıya bulan ilk kişi değil. Bölgede erken Orta Çağ'a ait bir mezarlığın varlığı bir süredir biliniyordu.

Dönemin akademisyenleri, mezarların, 7. yüzyılda bir pınara adanan pagan tapınağının üzerine inşa edildiği düşünülen Notre-Dame-des-Chains Şapeli ile ilgili olduğunu öne sürdü. Ancak bu yapıya ait herhangi bir bulguya rastlanmazken, mezarlığın mezarları bugüne kadar bilimsel bir çalışmaya konu edilmemişti.

İsrail'den Lübnan'a 2. dijital saldırı: Çağrı cihazları patlatıldı! İsrail'den Lübnan'a 2. dijital saldırı: Çağrı cihazları patlatıldı! Haberi Görüntüle

38 MEZAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Kazılarda bodrumda dört odada bulunan 38 mezar gün ışığına çıkarıldı. Çok sayıda kaya çıkıntısına rağmen mezarlar paralel sıralar halinde düzenlenmiş ve MS 3. ile 10. yüzyıllar arasında mezarlığın yedi yüzyıllık kullanımı boyunca sağlam kalmıştır. Antik Çağ'ın sonu ile Orta Çağ'ın başlangıcı arasında düzenlemelerinde çok az değişiklik yaşandı.

Akademisyenlerin varsayımlarına göre mezarlık 19. yüzyıldan önceye tarihleniyor. İlk cenaze törenleri geç antik çağlara kadar uzanıyor ve şapel inşa edilmeden çok önce bölgenin gömülme amacının kanıtını sağlıyor. Geç Roma Antik Dönemi'nde ölüler sırt üstü, tahta tabutlar içinde toprağın derinliklerine gömülürdü.

İran'dan BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup: 'İsrail'e uluslararası hukuk uyarınca gerekli cevabı verme hakkımızı koruyoruz' İran'dan BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup: 'İsrail'e uluslararası hukuk uyarınca... Haberi Görüntüle

10 LAHİT KEŞFEDİLDİ

Orta Çağ'ın başlarında gömme uygulamaları gelişti. Artık ölüler alçı lahitlere yerleştiriliyordu. Bu, bazı lahitlerin dış cephesinin süslendiği Île-de-France bölgesinde oldukça yaygın bir uygulamadır. Corbeil'de bu türden on lahit keşfedildi.

Bunların hiçbiri süslenmemişti, hepsinin tek bir bedeni vardı, ancak içlerine daha fazla ölü insan bırakılması yaygındı. Lahitler yan yana yerleştirilerek bir "yelpaze" oluşturuldu.

Lahitlerden birinin üzerinde yumuşak taştan oyulmuş ve işlenmiş bir bölüm bulundu. Taşın eksik olması onu orijinal haline döndürmeyi zorlaştırıyor. Ancak rozetin bir kısmı görülebiliyor, diğer tarafında ise Latin haçı ve daire içine oyulmuş bir haç yer alıyor.

Alçı lahitlerde görülen motifler yaygın olup dönemin ölü gömme uygulamalarını yansıtırken, aynı zamanda Hıristiyan ibadethanelerinin cephelerindeki süslemelere de gönderme yapmaktadır.

İskeletlerin laboratuvarda analiz edilmesi bekleniyor. Uzmanlar ölenlerin cinsiyetini ve yaşam koşullarını belirleyecek. Ayrıca gömme uygulamalarını anlamak için kemiklerin konumları ve adaklıklar da incelenecek. Mezarlar nasıl inşa edildi? Ölüler içeriye nasıl yerleştirildi? Höyükler geçmişte açıldı mı? tüm bu sorular cevap bulacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading