Yandex Metrica

Boeing'in sorunlu uzay aracı Dünya'ya astronotsuz indi: Starliner dramı

Boeing'in sorunlu uzay aracı Dünya'ya astronotsuz indi: Starliner dramı

Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na iki astronot götüren Boeing'in Starliner mekiği, itici sistemlerinde yaşadığı sorunlar nedeniyle Dünya'ya astronotlar olmadan döndü. Yolcu uçaklarının ardından Boeing bir darbeyi de uzayda yerken, Butch Wilmore ile Suni Williams Şubat 2025'e dek Dünya'da olamayacak.

Dünya

07.09.2024, 14:46

Amerikan Boeing şirketinin Starliner uzay aracı, teknik sorunlarla karşılaştığı için iki astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) bıraktıktan sonra Dünya'ya mürettebatsız olarak döndü. 

Astronotlar Butch Wilmore ile Suni Williams'ın önümüzdeki şubat ayına kadar uzayda kalmasına neden olan 'Starliner', cumartesi günü sabaha karşı New Mexico çölündeki White Sands Uzay Üssü'ne indi. 

Gelişmeleri canlı olarak duyuran NASA, itici güç sistemlerindeki sorunlara rağmen Starliner'ın Dünya'ya 6 saatlik yolculuğunun problemsiz bir şekilde tamamlandığını açıkladı. 

Uzay aracı cumartesi günü Türkiye saatiyle 03:00 sıralarında Dünya atmosferine girdi. Yaklaşık 45 dakika sonra, inişini yavaşlatmak için paraşüt açtı ve New Mexico çölüne teması öncesi hava yastıklarını şişirdi.

Hulusi Akar AB ülkelerinin yüzüne konuştu: 'Adaletsizliğiniz sinir bozucu hale geldi' Hulusi Akar AB ülkelerinin yüzüne konuştu: 'Adaletsizliğiniz sinir bozucu hale... Haberi Görüntüle

BOEING'İN UZAY GELECEĞİ DE BELİRSİZ

Amerikan Uzay Ajansı NASA, Starliner'ı rutin uzay görevleri için onaylamıştı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na Starliner aracıyla giden iki astronot, Boeing mekiğinin itici sistemlerinde tespit edilen sorunlar nedeniyle Dünya'ya dönemedi. 

Butch Wilmore ile Suni Williams, geri dönüş için en uygun tarih olan Şubat 2025'te Dünya'ya gelecek. İçinde astronotlar bulunmadan dönüş yapan Starliner'ın uzay misyonları için sertifikasyon yolu belirsiz hale geldi. 

Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams

Wilmore ile Williams'ın uzay görevinin sadece 8 gün sürmesi planlanıyordu. Ancak bu iki astronot, Boeing aracının yaşadığı sorunlar nedeniyle hazirandan şubata kadar uzayda kalmış olacak. 

Astronotların Boeing'in rakibi SpaceX'e ait bir araçla Dünya'ya dönmesi bekleniyor. 

Haziran ayında Starliner'ın uzaya yükselişi sırasında Boeing mekiğindeki 28 manevra iticisinden 5'i arızalandı. Ayrıca iticilere basınç kazandırmak için kullanılan helyumda da sızıntı meydana geldi. 

Starliner kapsülü

Boeing şirketinin itibarı yolcu uçaklarında üst üste yaşanan skandallar nedeniyle zaten yeterince zedelenmişti. Ancak şirket bir darbe de uzay aracından yedi. 

Şirketin Starliner arızasının yol açtığı gelişmeler nedeniyle 125 milyon dolar zarar ettiği kaydediliyor. Boeing, uzay misyonunu tehlikele atan problem hakkında soruşturma başlattı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading