Yandex Metrica

Bolivya'daki darbenin arkasında kim var? Luis Arce, Putin ile BRICS üyeliğini konuşmuştu

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin Moskova ziyaretinden bir ay sonra gerçekleşen darbe girişmi akılları karıştırdı. Putin ile BRICS üyeliği hakkında konuşan Arce'yi ordu mu yoksa ABD mi devirmek istedi?

Dünya

27.06.2024, 12:07

Türkiye saati ile dün akşam saatlerinde Bolivya’da ordu hükümete karşı darbe girişiminde bulundu. Bu gelişme sonrası Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce halkı sokaklara davet ederek demokrasiye sahip çıkmaları yönünde talimat verdi. Bolivya ordusunun yeni atanan Komutanı Jose Wilson Sanchez’in ise "Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum" şeklindeki çağrısının ardından 3 saatlik girişim sona erdi. Peki darbenin arkasında kim vardı? 8 Haziran’da Moskova'yı ziyaret eden ve BRICS üyeliği konusunda Putin'le konuşan Luis Arce'nin bu adımı ABD'yi devreye mi soktu?

Amerika'da çağ dışı olay! Evlat edindikleri siyahi çocukları köle olarak kullandılar! Ahırda uyutup... Amerika'da çağ dışı olay! Evlat edindikleri siyahi çocukları köle olarak... Haberi Görüntüle

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerin "darbe" yapmaya çalıştığını duyurdu.

Morales, "Darbe yaklaşıyor. Genelkurmay Başkanlığındaki komutanlar, 15.00'te acil toplantı çağrısında bulundu. Kent ve kırsal kesimdeki tüm halkımıza demokrasiyi savunmaları için ulusal seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Süresiz genel grev ilan ediyoruz. Silahlı kuvvetlerin, demokrasiyi ihlal etmesine ve halkı sindirmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bolivya Devlet Başkanı Arce çağrıda bulunarak, "Bolivya'nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmalarına davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Devlet Başkanı Luis Arce'nin çağrısının ardından üç saatlik darbe girişimi başarısız bir şekilde sonuçlanırken halk ise darbe ellerinde bayraklarla sokaklara döküldü.

Bolivya ordusunun yeni atanan komutanı Jose Wilson Sanchez: "Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum" dedi.

Rumları korkutan sözler: Güney Kıbrıs soykırıma destek verirse Türkiye'nin müdahale hakkı doğar Rumları korkutan sözler: Güney Kıbrıs soykırıma destek verirse Türkiye'nin müdahale... Haberi Görüntüle

DARBECİYE MEYDAN OKUDU

Bolivya Devlet Başkanı Arce'nin darbe teşebbüsüne liderlik eden General Juan José Ziga ile yüz yüze tartışması tarih sahnesinde yerini aldı.

Bolivya televizyonu tarafından yayınlanan görüntülerde Arce, sarayın koridorunda General Juan José Ziga ile tartışırken görüldü. Arce'nin generale, "Ben senin başkomutanınım. Sana, askerlerini geri çekmeni emrediyorum. Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim" dediği duyuldu.

Bolivya'da Luis Arce hükümetine yönelik darbe girişimine kalkışan eski komutan Jose Zuniga, başsavcılığın talebi üzerine gözaltına alındı. darbe girişimini yönetmekle suçlanan Zuniga'nın, Genelkurmay Başkanlığı karargahından çıktıktan sonra gözaltına alındığı, ardından polis aracıyla savcılığa götürüldüğü belirtildi.

İngiliz mezarlığı olunca saygı Müslümam mezarlığı olunca talan et anlayışı! İsrail'in vurmadığı tek yer İngiliz mezarlığı! İngiliz mezarlığı olunca saygı Müslümam mezarlığı olunca talan et anlayışı!... Haberi Görüntüle

DARBENİN ARKASINDA ABD Mİ VAR?

Bolivya'da 2019 Kasım ayında dönemin Devlet Başkanı Evo Morales'e karşı düzenlenen darbenin arkasından oklar ABD'ye yönelmişti. İngiliz The Guardian Amerikan Devletleri Örgütü'nün darbede ve ülke demokrasisinin yıkılmasında kilit bir rol oynadığını belirtmişti.

Örgütün 20 Ekim'de düzenlenen seçimin hemen ardından yaptığı "hatalı" analiz, "Güney Amerika ulusunun tarihini değiştiren olaylar zincirini" körüklemişti. OAS'nin iddiaları darbenin ana siyasi temelini oluşturmuştu. Donald Trump yönetimi Bolivya'daki darbeye açıkça destek vermiş ve darbeyi demokrasinin gerekçesi olarak göstermişti.

Ayrıca Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce 8 Haziran'da Rusya'nın başkenti Moskova'da Putin'i ziyaret etmiş, söz konusu görüşmede BRICS üyeliği konuşulmuştu. Bu ziyaretten yaklaşık 1.5 ay sonra gerçekleşen darbe girişimi darbenin arkasında ABD olabileceği yönündeki iddiaları güçlendirdi.

Bir ülke daha soykırım davasına müdahil oluyor: 'İsrail'in suç ortağı ABD hükümeti' Bir ülke daha soykırım davasına müdahil oluyor: 'İsrail'in suç ortağı... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Bolivya'daki darbe girişimini Türkiye çok sert şekilde kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Seçimle işbaşına gelmiş olan Bolivya Hükümeti'ne yönelik bir darbe girişimi gerçekleşmekte olduğuna dair haberlerden derin endişe duyuyoruz.

Bolivya'da demokratik düzenin ve istikrar ortamının süratle yeniden tesis edilmesini temenni ediyoruz.

Bu vesileyle, her türlü darbe ve askeri müdahaleye karşı olduğumuzu ve meşru hükümetleri devirmeye dönük tüm eylemleri şiddetle kınadığımızı yineliyoruz.

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading