Yandex Metrica

Böyle tehdit görülmedi: Yapay zeka hangi partiyi isterse insanlar ona oy verecek

Böyle tehdit görülmedi: Yapay zeka hangi partiyi isterse insanlar ona oy verecek

İnsan hayatında her geçen gün daha fazla yer bulan yapay zeka (AI) sistemleri, çok tehlikeli bir sürecin kapısını araladı. Öğrenmeyi öğrenmiş makineler artık elektromanyetik dalga ve frekansları kullanarak insanların duygu-düşüncelerine yön verebiliyor. STK'lar ve bilim insanları büyük tehdide karşı toplumları uyarıyor: AI destekli nöro-teknolojiler, seçmeni belirli siyasi partilere ya da kişilere oy vermeyi dayatacak noktaya geldi. 

Dünya

23.07.2024, 12:47

Yapay zeka, insan hayatına her geçen gün daha çok dahil oluyor. Süper işlemcilerin yönettiği kabiliyetler artık insan modellemenin bir adım ötesine geçti. 

Öğrenmeyi öğrenmiş bu yetenekli makineler elektromanyetik dalgalar ve radyasyonla insan duygularına yön verir hale geldi. Öyle ki, bu sistemler insan psikolojisini etkilemek için cep telefonu frekanslarını bile kullanabiliyor. 

Bu tehlikeli gidişat, bir grup sivil toplum kuruluşunun 2023 sonlarında Avrupa Parlamentosu'na sunduğu mektubu yeniden gündeme getirdi. 

AP Dilekçe Komitesi Başkanı Dolors Montserrat, STK ve bilim insanlarının uyarıları sonrası yapay zekanın kötüye kullanımını yasaklama konusunda bir yasa hazırlığı içerisinde olduklarını belirtmiş ve şunları kaydetmişti:

"İnsan davranışını önemli ölçüde çarpıtma amacı veya etkisi olan belirli yapay zeka (AI) sistemlerinin piyasaya sürülmesi, hizmete sunulması veya kullanılması, böylece fiziksel vey psikolojik zararların meydana gelmesi muhtemeldir. Bu nedenle mutlaka sınırlanmalıdır. 

Bu sınırlama, beyin-bilgisayar arayüzleri aracılığıyla toplanan sinir verilerini izlemek, kullanmak ve etkilemek için başvurulan yapay zeka sistemlerini de içermelidir. Bu tür AI kabiliyetler ve AI destekli nöro-teknolojiler, bir kişinin doğal davranışını önemli ölçüde değiştirme, çarpıtma ve başka birine zarar verecek hale dönüştürme potansiyeli taşıyor."

Hizbullah 'tam isabet' diyerek duyurdu: Lübnan tarafından İsrail'e onlarca roketle saldırı Hizbullah 'tam isabet' diyerek duyurdu: Lübnan tarafından İsrail'e onlarca roketle... Haberi Görüntüle

DUYGU VE DÜŞÜNCELERE UZAKTAN YÖN VEREBİLİYORLAR 

Avrupa Parlamentosu'na yapılan uyarıları ve yasa hazırlığını hatırlatan nöro-psikoloji uzmanı Mojmir Babacek, Ocak 2024'te yayınladığı makalede insan davranışının manipüle edebilecek sistemlerin mutlaka yasaklanması gerektiğini belirtiyor. 

Çünkü yapay zeka sistemleri kullanılarak seçmen davranışı bile etki altına alınabiliyor. Bu durum, demokrasiye ve halkın iradesine yönelik çok ciddi bir tehdit anlamı taşıyor. 

STK ve bilim insanlarının uyarı mektubunda yapay zeka etkilerine net olarak işaret edildiğini kaydeden Babacek şu hususlara dikkat çekiyor:

"İnsan sinir sistemi (düşünceler, duygular, algılar, iç organların işleyişi ve hatta insanların ölümüne neden olmu) uzaktan kitlesel olarak manipüle edilebilir. Bu mümkün ancak bu durum gizleniyor.

İnsan beyninin kitlesel olarak uzaktan kontrol edilebildiği durumlarda, yapay zeka sistemlerinin seçmen siyasi görüşleri oluşturarak ve seçmeni belirli siyasi partilere ya da kişilere oy vermeyi dayatarak seçmen davranışına da yön vereceği açıktır."

120 milyon dolarlık zarar! Libya'da petrol ve gaz üretimi durdu 120 milyon dolarlık zarar! Libya'da petrol ve gaz üretimi durdu Haberi Görüntüle

YAPAY ZEKA, İNSANLARIN OY KULLANMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ELİNDEN ALABİLİR

Yapay zeka tehdidine ilişkin hazırlanan çok sayıda rapora ve uyarılara rağmen Avrupa Birliği buna karşı etkili bir yasa paketi hayata geçirmiş değil. 

Avrupa Parlamentosu'na seslenen bilim insanlarının şu ifadeleri, milyarlarca insanın ne büyük bir tehdit altında olduğunu gözler önüne seriyor: 

"Avrupa yasalarının, yayınlanmış veya henüz yayınlanmamış enerjileri kullanarak insan düşüncelerini, duygularını vb. uzaktan manipüle etmek için yapay zeka kullanmasını açıkça yasaklayan bir mevzuat içermesi gerektiğine inanıyoruz. 

Mevzuat ayrıca AB hükümetlerinin vatandaşlarını AB dışındaki hükümetler veya diğer kuruluşlar tarafından yapılan bu tür manipülasyonlardan koruma yükümlülüğünü de içermelidir."

"Yapay zekanın kullanımı nedeniyle çok uzak olmayan bir gelecekte, devletin vatandaşlarının büyük çoğunluğunun işsiz veya eksik istihdam altında kalması durumunda, onlara kendi düşüncelerine göre oy kullanma özgürlüğü tanınacak mı, yoksa devlet iktidarı onların seçimlerde doğru tercihi yapacak kadar sorumluluk sahibi olmadıklarına karar verip, kararlarını onların zihinlerinde mi üretecek, bu çok ciddi bir şekilde düşünülmeye değer.

Yapay zekanın elektromanyetik dalgalar, yönlendirilmiş enerjiler, potansiyel dalgalar, foton veya elektron bağlantıları veya diğer enerjiler aracılığıyla insan sinir sisteminin aktivitesini uzaktan kontrol etmek ve/veya çözmek için açık rıza olmaksızın kullanılması yasaklanmalıdır."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yapay zeka teknolojisinin faydaları ve muhtemel risklerine dikkat çeken çarpıcı bir konuşmaya imza atmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading