Yandex Metrica

Bu gezegen çürük yumurta gibi kokuyor: Bilim insanlarından devrim yaratan keşif! Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak

Bu gezegen çürük yumurta gibi kokuyor: Bilim insanlarından devrim yaratan keşif! Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak

Astronomi alanında devrim yaratan James Webb Uzay Teleskobu, çürük yumurta gibi kokan yeni bir gezegen keşfetti. 

Dünya

10.07.2024, 18:37

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, ekstrem hava koşullarıyla bilinen uzak bir ötegezegen de çürük yumurtaya benzer bir kokuya sahip. 

Sıcak sıcaklıklara ve cam benzeri yağmura sahip bir gezegen olan HD 189733 b'yi araştıran bilim insanları, atmosferinin önemli miktarda hidrojen sülfit (çürük yumurtaya benzer kötü bir koku yayan ve aynı zamanda gaz çıkarma sırasında da üretilen bir gaz) içerdiğini keşfettiler.

James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan verileri kullanan araştırmacılar, hidrojen sülfürün HD 189733 b'nin atmosferinin önemli bir parçası olduğunu buldu. Bu keşif, bir dış gezegende hidrojen sülfürün ilk tespitlerinden birine işaret ediyor ve uzak dünyaların bileşimine dair anlayışımızı genişletiyor.

Soykırımcı Netanyahu hakkında dikkat çeken karar! Resmen terörist ilan edildi Soykırımcı Netanyahu hakkında dikkat çeken karar! Resmen terörist ilan edildi Haberi Görüntüle

"BU GEZEGEN ÇÜRÜK YUMURTA GİBİ KOKUYOR"

Araştırmayı yöneten Johns Hopkins Üniversitesi'nden astrofizikçi Dr. Guangwei Fu şunları kaydetti: 

"Yani eğer burnunuz 1000°C'de çalışabilseydi, atmosfer çürük yumurta gibi kokardı"

Hidrojen sülfür, uzak gezegenlerde dünya dışı yaşamın varlığına işaret edebilecek gazlardan biri olsa da, HD 189733 b'deki aşırı koşullar, onun yaşama ev sahipliği yapma olasılığını düşük bir aday haline getiriyor. Güneş sistemimizdeki Jüpiter'e benzeyen gezegen, bildiğimiz şekliyle yaşamı destekleyemeyecek kadar yüksek sıcaklıklara sahip bir gaz devidir.

Bununla birlikte, HD 189733 b'de hidrojen sülfürün keşfi, gezegen oluşum süreçlerinin anlaşılması açısından önemlidir. Bu çalışmaya veri sağlayan James Webb Uzay Teleskobu, uzak gezegenlerin ayrıntılı kimyasal analizlerine olanak sağlayarak astronomi alanında devrim yaratıyor. Bu yetenek, gökbilimcilerin bu uzak dünyaların kökeni ve bileşimi hakkında daha derin bir anlayış kazanmalarına olanak tanıyor.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading