Yandex Metrica

Bu sığınakta ne var? Uydu görüntüleri sır perdesini araladı: Putin'in gizli silahı orada mı saklanıyor?

Bu sığınakta ne var? Uydu görüntüleri sır perdesini araladı: Putin'in gizli silahı orada mı saklanıyor?

Uydu görüntüleri Putin'in gizemini ortaya çıkarabilir. Uzmanlar uydu görüntülerini değerlendirirken Rusya'nın en kuzeyinde şüpheli arazilerle karşılaşıyor. Putin'in "gizli silahı" bu sığınakta olabilir.

Dünya

04.09.2024, 15:10

Komşu ülkeyi roket saldırılarıyla vuran Rus ordusunun son birkaç gündür Kiev, Kharkiv ve Dnipro gibi büyük şehirlerde saldırılarına maruz kalıyor. Bölgede çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, Moğolistan'da Putin birinci sınıf bir devlet resepsiyonuyla onurlandırılıyor.

Ülkesini özenle bir savaş ekonomisine dönüştürmeye hazırlanan Putin, sürekli olarak orduyu silahlandırıyor. Artık uzmanlar Rus silah kompleksinin özellikle kritik bir altyapısını keşfettiler. "9M370 Burevestnik"in bulunduğundan şüphelendikleri Vologda-20 füze üssünde yer altı sığınakları bulduklarını iddia ediyorlar. 

"Burevestnik"in korkunç niteliklere sahip olduğu söylenir. Güya düşman hava savunma sistemleri için durdurulamaz ve hava soğutmalı nükleer tahriki, 25.000 kilometreye kadar menzile sahip olduğu anlamına geliyor ya da Ruslar öyle iddia ediyor. Birkaç yıl önce bizzat Putin füzenin Amerikan füze kalkanını bile aşabileceğini söylemişti. Bu oldukça cesur bir iddia olarak kayıtlara geçmişti.

6 ceset akıllarını başlarına getirdi: ABD'den Gazze için ateşkes müzakerelerinin sonuçlanması çağrısı 6 ceset akıllarını başlarına getirdi: ABD'den Gazze için ateşkes müzakerelerinin... Haberi Görüntüle

MUCİZE SİLAHLAR NEREDE?

Vladimir Putin “gizli silahlar” hakkında konuşmayı seviyor. Ancak şu ana kadar Putin'in gizli silahlarından hiçbiri savaş alanında olağanüstü başarılara yol açmadı; ancak Rusların çeşitli insansız hava araçları ve farklı türde füzeler kullanarak gerçekleştirdiği saldırıların sayısının artması göz önüne alındığında Ukrayna'nın son aylarda sorunlar yaşadığı görülüyor.

Ukrayna hava savunması geçen yıl Rus füzelerinin ve insansız hava araçlarının yaklaşık yüzde 80'ini gökyüzünden düşürebildiklerini söylerken, New York Times'ta yer alan bir rapora göre bu sayı bu yılın Mayıs ayı itibarıyla yarı yarıya düştü. Ve bu, ülkeye Batı tarafından daha fazla hava savunma sistemi sağlanmış olmasına rağmen.

Askeri uzmanlara göre Rus saldırılarının defalarca Ukrayna hava savunmasını aşması, belirli silah sistemlerinden ziyade saldırı stratejisinden kaynaklanıyor. Ruslar, seyir füzelerindeki üstün üstünlüğüyle düşmanın hava savunmasını alt ediyor. Putin'in 2018'de "Kinschal"e dayanarak yaptığı konuşmada iddia ettiği gibi belirli bir füze türünün savunulamayacağı gerçeği uzun süredir yalanlanıyordu. ABD'li uzmanlara göre Ukraynalılar füzeyi geleneksel Patriot sistemlerini kullanarak fırlatmayı açıkça başardılar.

"Burewestnik" (NATO kodunda SSC-X-9 "Skyfall" olarak anılır) durumunda ise işlerin farklı olduğu söyleniyor. Putin bizzat seyir füzesini "görünmez" olarak tanımladı. Silah sistemini özellikle tehlikeli kılan şey, nükleer savaş başlığı taşıyabilmesidir. Sistemin hangi gelişim aşamasında olduğunu bağımsız olarak söylemek henüz mümkün değil.

Amerikan İngiliz Fransız füzeleri Rus toprağını vuruyor: NATO savaşına ramak kaldı Amerikan İngiliz Fransız füzeleri Rus toprağını vuruyor: NATO savaşına ramak... Haberi Görüntüle

BU SIĞINAKTA NE VAR?

Kremlin 2023'te devlet televizyonunda yayınlanan bir konuşmasında "Burevestnik'in son testinin" "başarılı" olduğunu iddia etti. ABD'li uzmanlara göre sistem henüz seri üretime hazır olmaktan çok uzak ve roketin erken testinin, roketin Barents Denizi'nde bir test uçuşu sırasında patlaması sonucu ters gittiği söyleniyor. Kazada 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Reuters haber ajansının ilk haberine göre iki ABD'li uzman, PlanetLabs şirketinin uydu görüntülerini değerlendirirken Vologda-20 askeri sahasında olağandışı yapılara rastladı. Kompleks, Rusya'nın başkenti Moskova'nın yaklaşık 450 kilometre kuzeyinde yer alıyor . Fotoğraflarda, diğer şeylerin yanı sıra, birbirinden yüksek duvarlarla ayrılmış beş yer altı sığınağı ve çok sayıda roket fırlatma rampası görülüyor.

Deniz Analizleri Merkezi'nden (CNA) bir analist olan Eveleth, "Tesis büyük, sabit bir füze sistemi için tasarlanmış gibi görünüyor" dedi. Sözlerine devam eden Eveleth, "Ve Rusların şu anda üzerinde çalıştığı bu türden tek füze sistemi Skyfall." yorumunu yaptı.

Meslektaşı Jeffery Lewis, görüntülerin "çok benzersiz, çok olağanüstü bir şey" olduğunu öne sürdüğünü ekliyor. Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nün (MIIS) nükleer uzmanı sözlerinne, "Ve elbette Rusya'nın nükleer enerjiye sahip bu füzeyi geliştirdiğini biliyoruz" diyerek devam etti.

Ne Rusya Savunma Bakanlığı ne de Amerika Dışişleri Bakanlığı, Reuters ile iletişime geçtiğinde araştırmacıların bulguları hakkında yorum yapmak istemedi. Amerikan Bilim Adamları Derneği'nden (FAS) bir diğer askeri uzman olan Hans Kristensen, görüntüler karşısında hayrete düştü. Normalde nükleer savaş başlıkları fırlatma rampalarının hemen yakınında depolanmaz çünkü bir patlama ve bunu takip eden zincirleme reaksiyon riski çok yüksektir. Vologda-20 tesisinin alışılmadık yapısı artık tam olarak bunu gösteriyor gibi görünüyor.

Gerçek şu ki, Ruslar, uluslararası hukuku ihlal eden Ukrayna'nın işgalinden bu yana, yurtdışından gelen yardımlar da dahil olmak üzere mevcut seyir füzelerini iyileştirmek ve yenilerini geliştirmek için çok çalışıyorlar. Sadece birkaç gün önce Rusya'nın otokratı Vladimir Putin, askeri test alanının da bulunduğu Vologda bölgesinin valisiyle de görüştü. Bölge idaresinden alınan bilgiye göre bu sadece oblastın sosyo-ekonomik kalkınmasıyla ilgiliydi.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading