Yandex Metrica

Bunu da gördük: Nükleer tesiste araba lastiği yaktılar! Dünya nefesini tuttu

Bunu da gördük: Nükleer tesiste araba lastiği yaktılar! Dünya nefesini tuttu

Rusların işgali altındaki Zaporijya Nükleer Güç Santrali yine yürekleri ağza getirdi. Patlaması halinde dünyayı büyük radyoaktif felakete sürükleyebilecek santralin reaktöründen dumanlar yükseldi. 

Dünya

12.08.2024, 01:13

Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali Zaporijya'dan dumanlar yükseliyor. Dünyayı alarma geçiren görüntüleri Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski yayınladı. 

6 reaktörlü nükleer tesis arazisinde Rus ordusu tarafından kasıtlı olarak yangın çıkarıldığını kaydeden Zelenski, "Şu anda radyasyon göstergeleri normal. Ancak Rus teröristler nükleer santralin kontrolünü ellerinde tuttukları sürece durum normal değil ve olamaz. Zaporijya Nükleer Güç Santrali'ne el koyduğu ilk günden beri Rusya, bunu Ukrayna'ya, tüm Avrupa'ya ve dünyaya şantaj için kullanıyor" açıklaması yaptı. 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) başta olmak üzere bu skandala dünyadan tepki beklediklerini söyleyen Zelenski, "Bunun sorumlusu Rusya'dır. Zaporijya üzerinde Ukrayna kontrolü yeniden sağlanırsa bu tesis güvenli hale gelebilir" dedi. 

Nikopol bölgesinin askerî idaresi başkanı Yevhen Yevtuşenko, Kiev medyasına yaptığı açıklamada endişe edecek bir durum olmadığını, Rusların büyük bir ihtimalle soğutma kulesinde çok sayıda otomobil lastiği ateşe verdiğini kaydetti. 

Yevtuşenko, kaynaklarından aldığı bilgiyi şöyle aktardı:

"Resmi olmayan raporlar, Rusların soğutma kulesinde büyük miktarda lastik yaktığını söylüyor. Bu bir provokasyon veya eski rezervuarın sğ kıyısındaki yerleşim yerlerinde panik yaratma girişimi olabilir. Dolayısıyla işgal altındaki Zaporijya Nükleer Güç Santrali normal şekilde faaliyet göstermeye devam ediyor. Lütfen sakin olun."

Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Macron'dan gözaltına alınan Pavel Durov iddiası: 'Siyasi bir karar değil' Haberi Görüntüle

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ NEDEN ÖNEMLİ?

Zaporijya Nükleer Santrali'nin savaş esnasında hedef alınması halinde dünya çok büyük bir felaketle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik topyekûn işgal hamlesine giriştiği 22 Şubat 2022 tarihinden beri herkesin gözü bu santralin üzerinde. 

6 reaktörlü Zaporijya Nükleer Güç Santrali

Zaporijya'nın önemi birkaç maddede şöyle özetlenebilir:

  • Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya'ya yönelik bir bombardıman halinde bunun nükleer felakete yol açacağını kaydediyor.
  • Zaporijya, Avrupa'nın en büyük nükleer güç istasyonu ve dünyada da ilk 10 santral arasında bulunuyor.
  • Tesis yaklaşık 4 milyon eve elektrik sağlamaya yetecek 6 bin megavatlık elektrik üretim kapasitesine sahip.
  • Ukrayna güneyindeki Zaporijya'da bulunan santral, başkent Kiev'e 550 kilometre, 1986'da tarihin en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Çernobil'e ise 525 kilometre mesafede.
  • Atom Enerjisi Kurumu'na göre tesiste her biri 950 megavat net kapasiteye sahip, uranyum 235 içeren Sovyet tasarımı 6 adet su soğutmalı reaktör var.
  • Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, sözkonusu tesiste nükleer güvenlik ilkelerinin ihlal edildiğini sık sık dile getiriyor. 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading