Büyük İskender'in esrarengiz kalesi! 2.300 yıllık sır perdesini aralayacak

Büyük İskender'in esrarengiz kalesi! 2.300 yıllık sır perdesini aralayacak

Arkeologlar, Büyük İskender'in askerleri tarafından inşa edilen bir kalede 100 metre uzunluğunda bir kanal sistemi keşfettiler, ancak kanalların yalnızca 500 yaşında olduğunu, kalenin ise 2.300 yıldan daha eski olduğunu duyuruldu.

Dünya

08.10.2024, 13:22

Türkiye'nin doğusunda yer alan Bitlis Kalesi, Büyük İskender'in kalesi olarak bilinir. Son 20 yılda yapılan sürekli kazıların spesifik su temin sistemini ortaya çıkarmasıyla anıt, tarihi önemini ortaya çıkarmaya devam ediyor.

M.Ö. 312 yılında Büyük İskender'in "emri" ile yapılan kale,  halen bölgenin en önemli tarihi mekanlarından biri. Bu yıl yapılan kazılarda sarayların bulunduğu bölgeye odaklanıldı. Arkeologlar orada yaklaşık 100 metre uzunluğunda antik boru keşfetti.

Dr. Bitlis Eren Üniversitesi'nden Yunus Emre Karasu bu boruların bir zamanlar Duav kaynağından su taşıdığını doğruladı. Karasu keşfe ilişkin, "Kaledeki temiz suyun kaynağına ilişkin pek çok hipotez var. Artık kazılarımız sayesinde bilimsel kanıtımız var" dedi.

İsrailli profesörden flaş itiraf: İsrail savaş istiyor! Kilit ülke Türkiye İsrailli profesörden flaş itiraf: İsrail savaş istiyor! Kilit ülke Türkiye Haberi Görüntüle

KALEDEN HAZİNE FIŞKIRDI

Su, sarayın yakınındaki sarnıçlara ve 1530-1540 yılları arasında inşa edilen tarihi Sinan Bey Hamamı'na aktı. Türkiye'de 20 yıldır devam eden kazılardan bu yana önemli eserler ve yapılar gün yüzüne çıktı.

Kazılar, su temin sisteminin yanı sıra, kalede yaşayan insanların yaşamlarına ışık tutan çok sayıda eserin ortaya çıkarılmasını sağladı. Sikkeler, taş borular, seramikler, lambalar, seramik parçaları ve çeşitli kemik, metal ve cam nesneler.

Eserler dönemin zengin maddi kültürünü ortaya koyuyor ve Bitlis kalesinin bölgedeki rolünün tarihsel anlayışını güçlendiriyor. Van'da Pamukkale Üniversitesi himayesinde 2004 yılından itibaren başlatılan kazı çalışmalarına Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi himayesinde 2015 yılına kadar devam edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading