Yandex Metrica

Çasiv Yar düştü düşecek: Ruslar 50 bini aşkın askerle iki noktadan bastırıyor

Çasiv Yar düştü düşecek: Ruslar 50 bini aşkın askerle iki noktadan bastırıyor

Donetsk cephesinde yüksek rakımlı stratejik kasaba tamamen Rus ordusunun eline geçmek üzere. Şubat ayında Avdiyivka'yı alan Ruslar, Bahmut batısındaki Çasiv Yar'ı tamamen kontrol ettiğinde Ukrayna ordusu karşısında çok önemli bir avantaj elde edecek. Rus ordusu aynı zamanda bölge yakınlarındaki Pokrovsk'a on binlerce askerle yükleniyor.

Dünya

30.08.2024, 02:09

Neredeyse tamamı düz ovalardan oluşan Ukrayna, Donetsk cephesinde 242 metre rakımlı stratejik kasabayı kaybetmek üzere.

Rus ordusu şubat ayında girdiği Avdiyivka'nın ardından Bahmut batısındaki Çasiv Yar'ı da ele geçiriyor. Ukrayna birlikleri, kasabanın yüzde 40'ının Rus kontrolünde bulunduğunu kabul etti. 

Ukrayna ordusunda 24. Mekanize Tugayı Sözcüsü Andrii Polukhin, Donetsk oblastındaki Çasiv Yar'ın yaklaşık yarısını Rusların kontrol ettiğini söyledi. 

Polukhin, kasabanın tamamen kaybedilmesi durumunda Rusların komşu Kostiantinivka ve Druzkivka kasabalarına erişim elde edeceğini, bunun yanında daha büyük Kramatorsk kentine saldırılar için avantaja sahip olacağını belirtti. 

Çasiv Yar'da kalan son siviller de tahliye ediliyor.

Ukraynalı subay, Çasiv Yar'ın kaybedilmesinin Donetsk'teki savunma mevzilerinin geleceği için son derece tehlikeli sonuçlar doğuracağını hatırlattı. 

Savaş an meselesi! İsrailli vekilden skandal sözler: Orası da Gazze gibi olacak! Savaş an meselesi! İsrailli vekilden skandal sözler: Orası da Gazze... Haberi Görüntüle

ÇASİV YAR NEREDEYSE TAMAMEN BOŞALDI

Bahmut, Mariupol, Soledar ve Avdiyivka gibi Çasiv Yar da Rus ordusuna pahalıya mâl oldu. 

Tamamen yıkılmış durumdaki kentte Rusların şimdiye dek 5 binden fazla kayıp verdiği belirtiliyor. İşgalden önce 12 bin kişinin yaşadığı stratejik kasabada Ağustos 2024 itibariyle yalnızca 700 kişi kaldı. Bu sivillerin de son günlerde Ukrayna askerleri tarafından tahliye edilmekte olduğu belirtiliyor. 

Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) tarafından yayınlanan Çasiv Yar bölge haritası

Kiev güçleri temmuz ayında Çasiv Yar'ın doğusundaki Kanal Mahallesi'nden çekilmişti ancak askerî uzmanlar bu taktiksel çekilmenin stratejik bir sonuç doğurmayacağını ileri sürmüştü. Fakat mevcut durumun son derece ciddi bir vaziyet aldığı görülüyor.  

Ukrayna topraklarında 1000 kilometre uzunluğundaki cephe hattında 550 binden fazla asker istihdam eden Moskova, özellikle Pokrovsk kentine yönelik baskıyı da artırdı. Ruslar bu bölgede 50 bini aşkın personel konuşlandırdı. Pokrovsk, düşmek üzere olan Çasiv Yar'ın 70 kilometre güneybatısında bulunuyor. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Pokrovsk kentinde direnişin süreceğini ileri sürmüş ve "Ruslar orada 60 bin asker kaybedecek, göreceksiniz" demişti. 

İsrail'in şehit ettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesindeki kurşun detayı ortaya çıktı İsrail'in şehit ettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesindeki kurşun detayı ortaya... Haberi Görüntüle

O ESNADA KURSK: KABLOLU KAMİKAZE DRONLAR ÇALIŞIYOR

Donetsk ve Luhansk'taki önemli noktalarda çökme emaresi gösteren Ukraynalılar bir yandan Rusya topraklarında 70'den fazla köy ve yerleşim yerini kontrol etmeye devam ediyor. 

Kursk bölgesine yönelik 6 Ağustos'ta başlatılan taarruz kapsamında 1300 kilometrekare genişliğinde toprak parçası Ukraynalıların kontrolüne geçti. Rus medyası, sözkonusu bölgede taarruz timlerinin kuşatıldığını ileri sürse de Ukraynalıların yoğun kayıplar yaşadığına ilişkin bir emare görülmüyor. 

Bölgeyi top atışları ve zaman zaman uçaktan ateşlenen füzelerle vuran Ruslar aynı zamanda buraya 'Ahmat' adlı Çeçen tugaylarını yönlendirdi.

Sosyal medyaya yansıyan bir kamikaze dron operasyonu ise 'fiber optik kablolu uçan araçların' harekât sıhhatini kayıtlara geçirdi. 

Kabloya bağlı olarak uçtuğu için sinyal karıştırma faaliyetinden etkilenmeyen Rus kamikaze dronu, Kursk bölgesinde Ukraynalıların kullandığı Bushmaster tipi ağır zırhlı personel taşıma aracını vurdu. 

Kullanılamaz hale gelen Avustralya yapımı araç, vurulmasının ardından yandı. Yangının yayılması öncesi Ukraynalı askerlerin aracı terk ettiği sanılıyor. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading