Yandex Metrica

Çeçenistan nerede? Çeçenistan nüfusu kaç, komşuları kim?

Çeçenistan nerede? Çeçenistan nüfusu kaç, komşuları kim?

Rusya Ukrayna geriliminden sonra Çeçenistan araştırılmaya başlandı. Peki Çeçenistan nerede? Çeçenistan nüfusu kaç, komşuları kim?

Dünya

16.05.2024, 16:59

Rusya Ukrayna arasında gelişmeler devam ediyor. Bunun üzerine Çeçenistan internette araştırılmaya başlandı. Peki Çeçenistan nerede? Çeçenistan nüfusu kaç, komşuları kim?

ABD'nin olası ateşkes teklifinde ne amaçlanıyor? Hamas müzakereler için son noktayı koydu: Çıkış yolu budur? ABD'nin olası ateşkes teklifinde ne amaçlanıyor? Hamas müzakereler için son... Haberi Görüntüle

ÇEÇENİSTAN NEREDE?

Çeçenistan resmî adıyla Çeçen Cumhuriyeti çoğunlukla bilinen şekliyle Çeçenya, Rusya Federasyonu'nun federal bölgelerinden birisi tanesidir. Kafkasya’nın kuzeydoğusunda, Sunja ve Argun ırmakları civarında yaşayan yerli Kafkasya halkı olan Çeçenler, kendilerini Nohçi (tekil Nohçi veya Nohço) olarak isimlendiriyor. Hazar Denizi'ne 100 kilometre uzaklıkta yer alan Çeçenistan, Rusya Federasyonu'nun federal bölgesidir. Başkenti Grozni olan Çeçenistan ya da Çeçenya'nın çevresinde Dağıstan, İnguşetya, Stavropol bulunuyor. 

Çilekeş hamsiler depresyonda! Antidepresan kullanımı psikolojilerini bozdu: Toplu intihar olayları arttı Çilekeş hamsiler depresyonda! Antidepresan kullanımı psikolojilerini bozdu: Toplu intihar olayları... Haberi Görüntüle

ÇEÇENİSTAN NÜFUSU KAÇ?

Kuzey Kafkasya'da, Hazar Denizi'ne 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Cumhuriyetin başkenti ise 2010 itibarıyla Grozni şehridir. Cumhuriyetin nüfusu 1.268.989 kişidir.

Eski bakandan şok satırlar: Savaş makinesi bize dönecek, bu artık kaçınılmaz Eski bakandan şok satırlar: Savaş makinesi bize dönecek, bu artık... Haberi Görüntüle

ÇEÇENİSTAN KOMŞULARI KİMLER?

Çeçenistan, Kuzey Kafkasya'nın doğu kesiminde, kısmen Doğu Avrupa'da yer alıyor.  Etrafının tamamı hemen hemen Rusya Federal toprakları ile çevrilidir. Batıda Kuzey Osetya ve İnguşetya, kuzeyde Stavropol Krayı, doğuda Dağıstan ve güneyde Gürcistan ile komşudur. Başkenti Grozni şehridir. Çeçenistan'ın güneyi tamamen dağlarla çevrilidir. Bu dağlar batıdaki Nazrani’den başlayıp doğudaki Gerzel-dola kadar gider. En batı uçta bulunan Stolovaya dağından İtumgalla’ya kadar uzanan sıradağlar Taşlır Dağları (Thulgandagghaş) ismini alır.

Taşlık sıradağlarının kuzeyinde Sunzha (Sunja) sıradağları ismi verilen dağlar bulunur. Onunda kuzeyinde Terek sıradağları vardır. Sunzha sıradağlarının arasından dikine Terek nehrinin Sunzha koluna bağlı büyük çaylar yer almaktadır. Batıdan doğuya doğru sınır boyunca uzanan büyük dağlar, Kafkas sıradağlarının birer tepeleri olarak görülür.

Katiller geri döndü: İşgal ordusu Tulkerim kentindeki hastaneleri kuşattı Katiller geri döndü: İşgal ordusu Tulkerim kentindeki hastaneleri kuşattı Haberi Görüntüle

ÇEÇENİSTAN LEHÇELERİ NELERDİR?

Çeçen Cumhuriyeti 15 bölgeye ve cumhuriyet açısından önemli 3 şehre bölünmüştür.Çeçenistan'ın gerçek bölgeleri yoktur, fakat çoğu insan Çeçen dilinin farklı lehçelerinin farklı bölgeleri tanımladığını söylemektedir. Başlıca Dzhokhar lehçesi olarak da bilinen Grozni, Grozni içinde ve çevresindeki bazı kasabalarda yaşayan insanların lehçesidir. Naskhish, Çeçenistan'ın kuzeydoğusunda konuşulan lehçeye denir. İlçeleri tanımladığına inanılan başka lehçeler de vardır ancak bu bölgeler çok izole olduğu için bu alanlarda çok fazla araştırmamıştır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading