Yandex Metrica

Sitede Ara

Cehennem gibi: Çatışmadan kaçanı akrep-yılan sokuyor! Sel baskınından kurtulanlar açlıktan ölüyor

Cehennem gibi: Çatışmadan kaçanı akrep-yılan sokuyor! Sel baskınından kurtulanlar açlıktan ölüyor

1,5 yıldır savaş cenderesindeki Sudan'a felaketler üst üste geldi. Kurşunlar ve bombardımandan kurtulabilenleri salgın hastalık ya da açlık bekliyor. 100'den fazla yerleşim yerine etkileyen sel baskını ise hem kolera yayılımını hem de akrep-yılan sokması sonucu ölümleri artırdı. 12 milyon kişinin yerinden edildiği Sudan yavaş yavaş yok oluyor.

Dünya

06.09.2024, 01:27

Üst üste felaketler Afrika ülkesi Sudan'ın peşini bırakmıyor. Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin doğrudan, İsrail'in ise perde gerisinden destek verdiği katliamcı militan grubu HDK (Hızlı Destek Kuvvetleri), 15 Nisan 2023 tarihinden buyana ülkede terör estiriyor. 

'Hemeti' lakaplı Hamdan Dagalo liderliğindeki grup, tecavüz ve katliamlara devam ederken ülkede başgösteren açlık ve kıtlığa şimdi de sel felaketi eklendi. 

Afrika batısında etkili olan son yağışlar 100'den fazla yerleşim yerinde sel baskınlarına neden oldu; yaklaşık 130 bin kişiyi mağdur etti. Yüzlerce kişinin ölmesine neden olan yağışlar bölgede kolera salgınının da artmasına yol açtı. 

Sudan'ı iç savaşın ardından bu kez sel felaketi vurdu.

Port Sudan'ın su ihtiyacını karşılayan Arbaat Barajı'nın yağışlar sonrası taşması ise 26 bin evi harap etti; tarım arazilerini sular altında bıraktı. Ana yolların bile tıkandığı, ulaşım imkanlarının en alt seviyeye indiği Sudan'da ölüm her yerde kol geziyor. 

Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor! Seçimden önce yasalaşacak Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor! Seçimden önce yasalaşacak Haberi Görüntüle

BİRİNDEN KURTULSA BAŞKA BİR FELAKET...

Kurşunlar, bombardıman ve yıkımdan kurtulabilenler çok geçmeden açlık ve salgın hastalıklara yenik düşüyor.

Birleşmiş Milletler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ardı ardına felaket uyarıları yaptığı Sudan'da sellerle birlikte öldürücü akrep ve yılan sokmalarında tırmanma görülüyor. 

Katliam ve tecavüz grubu HDK ile meşrû Sudan ordusu arasında devam etmekte olan savaş nedeniyle şimdiye dek ölen insanların sayısı 150 bini aştı. 12 milyondan fazla Sudanlı yerlerinden edildi ve nüfusun yüzde 60'dan fazlası da birincil gelir kaynağını kaybetti. 

Katliamcı milisler yüzlerce köyü ateşe verdi.

Dünya ise sessiz bir şekilde Sudan'ın yok olmasını izliyor. HDK örgütü ülke batısındaki Darfur eyaletini ele geçirerek Arap olmayan Masalit kabilesine soykırım uyguluyor. 

Bu arada on binlerce kadın ve çocuk da tecavüze uğradı. Milisler yerlerinden edilmiş halkın evini soyarken, ülke dışından gelen yardımlara da çoğunlukla el koyuyor. 

'Esirleri kurtar yeniden saldır': On binlerce İsrailli rehine takası için sokaklara indi 'Esirleri kurtar yeniden saldır': On binlerce İsrailli rehine takası için... Haberi Görüntüle

GÖZ GÖRE GÖRE AÇLIKTAN ÖLÜYORLAR

Kahire merkezli El Ahram gazetesine konuşan Zainab Kalkınma Örgütü Başkanı Fatma Mustafa, Sudan'ın şu anda yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler açısından dünyanın en büyük felaketiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Mustafa, "Açlıktan, susuzluktan, boğulmaktan ve hastalıklardan kurtarılması gereken insanlar dünyanın umurunda bile değil. Çoğunluğu kadınlar, hamile kadınlar, anneler, çocuklar ve yaşlılardan oluşan binlerce insan, yardım ulaştırılamaması sonucu açlıktan öldü" diyor. 

Sudanlı gazeteci İhlas Nimr, açlık ve hastalıklara ek olarak akrep ve yılan sokmalarıyla mücadele için gerekli tıbbi malzeme eksikliğine dikkat çekti. Sudan'da zehirli hayvanlar tarafından saldırıya uğrayanlar genellikle ölüyor. 

"Savaşı durdurmak çok önemli. Çünkü bu vahşetin devam etmesinin yegane sebebi savaştır ve çatışma sona erdirilmeden insanlar ölmeye devam edecek" diyen Nimr, milyonlarca kişinin açlıkla pençeleştiğine dikkat çekti.

500 gündür devam eden savaş öncesi 48 milyon nüfusu bulunan ülkenin neredeyse yarısı açlıkla boğuşuyor. 

Habere Tepki Ver

0

4

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading