Yandex Metrica

Sitede Ara

Cepheden şok talep: 400 milyar dolar para, 17 milyon top mermisi verin!

Gazze katliamına yoğun destek veren Beyaz Saray, Ukrayna'ya para akıtan muslukları kesti. Rus işgaline karşı direniş, kaynakların tükenmeye yüz tutmasıyla derin bir belirsizliğe sürüklenirken Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'den ABD Savunma Bakanı'na iletilen talep listesi, ihtiyaçların boyutunu çarpıcı biçimde ortaya koydu.

Dünya

23.01.2024, 21:48

ABD'nin para musluklarını kapattığı Ukrayna, Rus ordusunu püskürtme konusunda derin bir belirsizliğin içine düştü. Ukrayna askerleri özellikle doğu cephesinde Rus taarruzunu önlemeye devam etse de yakında başgöstermesi beklenen cephane kıtlığının işleri tersine çevirmesinden endişe ediliyor. 

Batı medyası, 1000 kilometrelik cephe hattını derinlikli biçimde mayınla döşeyen Rus ordusuna karşı Ukrayna birliklerini 'yavaş taarruz etmekle' suçlarken, geçtiğimiz ay sonu Kiev'i ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e söylenenler, sahadaki acil ihtiyacı çarpıcı biçimde gözler önüne serdi. 

Lloyd Austin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski ile ayrı, Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni ile ayrı görüştü. Kiev'de Zelenski-Zalujni arasında soğuk rüzgarlar estiği biliniyor.

Kiev merkezli Pravda gazetesi yayınına göre Austin, ziyareti esnasında görüştüğü Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin şok talep paketiyle karşılaştı. Rus işgalinin sona ermesi için 350-400 milyar dolar paraya ve acil olarak 17 milyon top/obüs mermisine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Zalujni, Amerikalı muhatabını şaşırttı. 

Gazeteye konuşan bir kaynak, "Lloyd en hafif tabirle şaşırdı. Çünkü tüm dünya toplansa bu kadar çok mühimmatı toplayamaz" dedi. 

Ukrayna'da 2024 yılında genel seçim yapılması gerekiyor. Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni, yapılan anketlere göre, başkanlığa aday olması halinde Zelenski'nin önünde görünüyor.  

Siyonist 'Ot biçme' kod adlı katliama başladı! Çocuklar özel hedef: Batı Şeria ikinci Gazze mi oluyor? Siyonist 'Ot biçme' kod adlı katliama başladı! Çocuklar özel hedef:... Haberi Görüntüle

'PARAMIZ BİTTİ, ZAMANIMIZ DA KALMADI'

Beyaz Saray, ABD'nin Ukrayna'ya yardım fonlarının yıl sonuna kadar tükeneceğini ve bu durumda Kiev'in 'diz çökeceğini' belirtiyor. Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shalanda Young, pazartesi günü Kongre üyelerine yazdığı mektupta şu uyarıda bulunuyor:

"Kongre yeni bir yardım paketini devreye sokmazsa, Ukrayna'ya silah ve mühimmat tedarik etmek için kullandığımız kaynak yıl sonuna kadar tükenecek. Sonrası için sihirli bir finansman planımız yok. Paramız bitti ve neredeyse zamanımız da kalmadı."

Rus ordusu savaşın şiddetlendiği dönemde bir günde 50 bine yakın top mermisi ateşliyor. Ukrayna birlikleri ise buna ancak 5'te 1'i oranında mühimmatla cevap verebiliyor. Uzun vadeli düşünüldüğünde Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin '17 milyon top/obüs mermisi' talebi Ruslarla mücadele etmek için mantıklı görünüyor. Ancak ABD ve Avrupa'daki savunma sanayii endüstrisi bu talebi kısa zamanda karşılamaktan oldukça uzak bir noktada bulunuyor. 

120 milyon dolarlık zarar! Libya'da petrol ve gaz üretimi durdu 120 milyon dolarlık zarar! Libya'da petrol ve gaz üretimi durdu Haberi Görüntüle

AMERİKAN ORDUSU İLE GERİLİM YAŞIYORLAR

Bu arada Amerikan Washington Post gazetesi, Ukrayna ordusunda görevli 20'den fazla üst düzey askerle yapılan röportajları yayınladı. Kaynakların verdiği bilgiye göre, haziran ayında Ruslara karşı başlatılan karşı taarruz girişimi çok kayıp verilmesi üzerine farklı biçime dönüştü. 

Zırhlı araçlarla Rus hatlarını yarmaya çalıştıkları esnada pek çok askerini kaybeden Valeri Zalujni, taktik değiştirmek zorunda kaldı ve birliklerini 10'ar kişilik gruplara ayırarak cephe hattında yaya olarak ilerletti. Daha az insan kaybını hedefleyen bu taktik işe yarasa da ana dezavantajı 'yavaş taarruz edilmesi' oldu ve birlikler 6 ay içerisinde ancak 20 kilometre ilerleyebildi. 

Ukrayna'nın cephe hattında hızlı ilerleyememesi Amerikalılarla krize yol açtı. Rus hatlarının en iyi biçimde nasıl aşılacağı konusunda Ukraynalı subaylar, ABD'lilerle sürekli anlaşmazlık yaşadı. Pentagon yetkilileri Ukrayna birliklerini 'taktik yetersizlik' ile suçlarken, Ukraynalılar ise Amerikalıları 'SİHA ve diğer teknolojilerin savaş alanını nasıl dönüştürdüğünü anlamamakla' suçladı. 

Sonuç olarak Haziran 2023'teki işgal sınırları neredeyse hiç değişmeden kaldı. 

Ukrayna askerlerinin bindiği aracın Rus bombalı dronu tarafından vurulduğu anlar böyle görüntülenldi.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading