Yandex Metrica

Cepheler boş kaldı! Kursk operasyonu balon mu? Kiev'in taktiksel hatası Ukrayna'nın sonunu getirebilir

Cepheler boş kaldı! Kursk operasyonu balon mu? Kiev'in taktiksel hatası Ukrayna'nın sonunu getirebilir

BBC'nin haberine göre, Rusya son günlerde Ukrayna'nın Kursk bölgesinde sınır ötesi bir karşı saldırıdan elde ettiği kazanımları telafi etme tehdidi oluşturan büyük ilerlemeler kaydetti. BBC, Rus kuvvetlerinin kritik bir tedarik merkezi olan Ukrayna'nın Pokrovsk kentinden sadece birkaç kilometre uzakta olduğunu belirtiyor.

Dünya

01.09.2024, 15:54

Merkezi bir tren istasyonuna ve önemli yol akslarına sahip bir şehir olan Pokrovsk, doğu cephesindeki Ukrayna birlikleri için önemli bir ikmal ve takviye noktasıdır. Kiev'deki eleştirel sesler ülkenin ordusunun ciddi bir taktik hata yaptığını öne sürüyor. Yani doğu cephesini takviye etmek yerine Kursk'a asker göndererek Pokrovsk ve diğer önemli Ukrayna şehirlerini savunmasız bıraktı.

Silahlı kuvvetlerin komutanı General Oleksandr Sirsky, cephe hattına yaptığı ziyaret sırasında, Rusya'nın saldırısına "hareket edebilecek her şeyi" attığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky Çarşamba günü "Durum son derece zor" dedi. Askeri analist Mykhailo Zhirokov, "Pokrovsk'u kaybedersek tüm cephe hattı çökecek" diye uyardı.

YouTube'dan video izledi, ameliyat yaptı! 15 yaşındaki genç hayatını kaybetti: Ülke bu skandalla çalkalanıyor YouTube'dan video izledi, ameliyat yaptı! 15 yaşındaki genç hayatını kaybetti:... Haberi Görüntüle

POKROVSK NEDEN ÖNEMLİ?

Pokrovsk başka bir şehir olan Mirnokhrad'ın yanında yer almaktadır. İki yerleşim biriminin savaş öncesi nüfusu 100.000'in üzerindeydi, ancak sakinlerinin çoğu artık ülkeden kaçtı. Bunlar Donetsk bölgesinin Ukrayna kontrolü altında kalan son iki büyük şehri.

Pokrovsk savaşı aslında Ukrayna'nın aylarca süren kanlı çatışmalardan sonra Şubat ayında kaybettiği Avdiivka savaşının devamı niteliğinde.

Pokrovsk'un yaklaşık 60 kilometre doğusunda yer alan Avdiivka, batısındaki yerleşimleri ve yolları koruyan, Ukrayna'nın tüm cephe hattındaki varlığının güçlendirilmesine yardımcı olan bir kale olarak görülüyordu. Sonunda düştüğünde harabe halinde kaldı. Ukrayna için ciddi bir kayıptı.

Bu, Rusya'nın odağını Pokrovsk'a ve hala Ukrayna kontrolü altında olan Donetsk'in önemli şehirlerinden bazılarını "gözetleyen" tepedeki kilit şehir Chasiv Yar'a kaydırabileceği anlamına geliyordu. Cumartesi günü orada yaşanan çatışmalarda beş kişi öldü.

Ukraynalı sivillerin Pokrovsk'tan toplu tahliyesi haftalardır sürüyor ve binlerce kişi çoktan gitti.

Cezayir'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Tebbun oyların yüzde 94'ünü aldı Cezayir'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Tebbun oyların yüzde 94'ünü aldı Haberi Görüntüle

RUSYA'NIN İLERLEYİŞİ NASIL HIZLANDI?

Rusya uzun süredir Pokrovsk'u ana hedeflerinden biri olarak görüyor. Aylardır güçleri yavaş yavaş ona doğru yürüyor. Uzmanlar, Moskova'nın bu saldırı için yaklaşık 30.000 askerin yanı sıra en hazır rezervlerini de konuşlandırdığına inanıyor.

Bu hafta Ukrayna'nın Novokhrontivka şehrini ele geçirdi ve Ukrayna'da burayı daha iyi savunması gerektiğini düşünen bazılarını kızdırdı.

Ukraynalı bir parlamenter Facebook'ta, “Novokhrontivka'nın önündeki siperler boştu. Bir zamanlar 20.000 nüfusu olan şehirde neredeyse hiç Ukrayna ordusu yoktu" diye yazdı.

Kuvvetlerinin yetersiz insan gücü ve sayıca üstün olması nedeniyle Ukrayna ordusunun, Pokrovsk'un savunmasını güçlendirmek için Novokhrontivka'dan çekildiği düşünülüyor.

Rusya'nın saldırısına, Wagner paralı asker grubunun savaşta daha önce kullandığı taktikleri giderek daha fazla yansıtan bir taktik değişikliği yardımcı oldu. Ukrayna kuvvetleri, mevzilerini almak için ileri itilen Rus piyadelerinin dalga dalga karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Bu taktik, her ne kadar maliyetli olsa da, sürekli saldırıları savuşturmak zorunda kalan Ukraynalı birimleri hızla yıpratır. BBC'ye göre zırhlı araçlar idareli bir şekilde kullanılıyor ve bu da savaş alanında az sayıda öğeye sahip olan Ukrayna tankları ve topçularının işini zorlaştırıyor.

Rusya aynı zamanda güçlü misket bombaları da kullanıyor, bu da Ukrayna'yı bombardıman başladığında birimlerini dağıtmaya zorluyor ve hatta bazen birliklerini ön saflardan geri çekiyor.

Schengen kararı Türkleri etkileyecek mi? Almanya'dan açıklama geldi Schengen kararı Türkleri etkileyecek mi? Almanya'dan açıklama geldi Haberi Görüntüle

KURSK'TAKİ KARŞI SALDIRI YAVAŞLADI

Bu arada, Ukrayna'nın amiral gemisi olan sınır ötesi karşı saldırısındaki ilerleme geçen hafta önemli ölçüde yavaşladı.

Salı günü Ukrayna başkomutanı, Kiev güçlerinin Kursk'ta 100 yerleşim yeri de dahil olmak üzere 1.294 kilometrekarelik alanı ele geçirdiğini ve 594 Rus askerini esir aldığını söyledi.

İngiliz medyasının da işaret ettiği gibi rakamlara ihtiyatla yaklaşılması gerekiyor ama bunlar şüphesiz önemli. Soru, bunların Ukrayna'nın doğu cephesindeki potansiyel kayıpları haklı gösterip göstermeyeceğidir.

General Sirsky Salı günü yaptığı açıklamada, "Kursk yönündeki saldırı operasyonunun hedeflerinden biri, önemli güçleri Pokrovsk ve Kurakhove gibi diğer hedeflerden uzaklaştırmaktı." dedi.

Ancak bu hedef başarısız olmuş gibi görünüyor. Rus kuvvetleri Pokrovsk cephesinden çekilmedi. Bunun yerine ek birliklerle takviye edildiler ve ilerlemeleri hızlandırıldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading