Cepheye gidecek Koreli sayısı belli oldu: Savaşın boyutu giderek daha da büyüyor

Cepheye gidecek Koreli sayısı belli oldu: Savaşın boyutu giderek daha da büyüyor

Kuzey Kore, Ukrayna işgaline birkaç yüz değil, tam 11 bin askerle katılmaya hazırlanıyor. Kiev askerî istihbaratının bir numaralı ismi Kirilo Budanov, Ukrayna'da savaşmak üzere Rusya'da eğitim görmekte olan Kuzey Koreli piyade sayısının 11 bin olduğunu söyledi. Korelilerin eğitimi 1 Kasım itibariyle tamamlanmış olacak. 

Dünya

18.10.2024, 15:42

Ukrayna-Rusya savaşı Kuzey Korelilerin aktif katılımıyla bambaşka bir safhaya evriliyor. İşgale katılmak üzere Ukrayna topraklarına gelen Koreli sayısının 'birkaç binden ibaret olmadığı' ortaya çıktı. 

Ukrayna askerî istihbaratının bir numaralı ismi Kirilo Budanov, savaşa katılmak üzere Rusya'da eğitim gören Kuzey Koreli piyade sayısının 11 bin olduğunu söyledi. 

Ukrayna Savunma İstihbarat Müdürlüğü (GUR) Başkanı Budanov, Amerikan savunma yayını The War Zone'a verdiği demeçte Kore askerlerinin 1 Kasım itibariyle eğitimlerini tamamlamış olacağını belirtti. 

Rus ekipman ve mühimmatını kullanan 'Kore Tümeni'nde 2 bin 600 askerden oluşan ilk grubun işgal altındaki Rus kenti Kursk'ta görevlendirileceğini kaydeden Budanov, bu ekibin Kursk'ta Ukrayna askerlerine karşı savaş vereceğini anlattı. 

Kuzey Kore askerleri

"Kalan diğer askerlerin nereye gideceği şimdilik belirsiz. Şu an için tablo net değil" diyen Budanov'un mesajları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin dün Brüksel'de gazetecilere "10 bin Kuzey Kore askerini Ukrayna'ya yollamak için hazırlıyorlar" şeklindeki açıklamasından sonra geldi. 

Zelenski, çatışmalara Korelilerin de katıldığı Rusya-Ukrayna savaşının 'dünya savaşına dönüşebileceği' uyarısı yaptı. 

Denizaltında kusur çıktı! Donanma dümene kilit vurulabilir Denizaltında kusur çıktı! Donanma dümene kilit vurulabilir Haberi Görüntüle

PUTİN'İN MECLİS'E ACELEYLE SUNDUĞU TASARI

Kuzey Kore'den milyonlarca adet top/obüs mermisi tedarik eden Rusya, aynı zamanda bu ülkeden çok sayıda KN-23 balistik füzesi temin etti. Kuzey Koreli yüzlerce asker, balistik füzelerin kullanımına teknik destek vermek için aylardır Ukrayna topraklarında bulunuyordu. 

Bu askerlerden bir grup Koreli, geçtiğimiz günlerde Donetsk bölgesindeyken Ukrayna'nın füzeli saldırısına uğramış ve 6 Kuzey Kore askeri ölmüş, 3'ü de ağır biçimde yaralanmıştı. Kore askerlerinin Ukrayna ve Rusya'daki varlığı o olaydan sonra daha sık gündeme geldi. 

Ukrayna istihbaratının başındaki Kirilo Budanov'un "11 bin Kore askeri eğitiliyor" açıklaması, Kim Jong-Un liderliğindeki ülkenin savaşa aktif katılım kararı aldığına işaret ediyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü Rus meclisi Duma'ya acil bir yasa tasarısı sunmuş ve haziran ayında Moskova ile Pyongyang arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının onaylanmasını istemişti.

Rusya ile Kuzey Kore arasındaki anlaşma, iki tarafın savaş durumunda birbirlerine her türlü askerî desteği sağlayacağını hükme bağlıyor. 

Kuzey Kore'den Güney Kore’ye tehdit: O ülkeye güvenmeyin yoksa nükleer silah kullanırız Kuzey Kore'den Güney Kore’ye tehdit: O ülkeye güvenmeyin yoksa nükleer... Haberi Görüntüle

SADECE MÜHİMMAT, FÜZE VE ASKER DEĞİL...

Kuzey Kore'nin Rusya'ya desteğinin mühimmat, füze ve askerden ibaret olmadığı, Moskova'nın Güneydoğu Asyalı müttefikinden aynı zamanda top ve obüs bataryası edindiği ortaya çıktı. 

Ukrayna bağlantılı sosyal medya hesapları, sınıra yaklaşık 500 kilometre uzaktaki Saratov'da bulunan Yüksek Topçu Komutanlığı Okulu'nda Kuzey Kore askerlerinin Ruslara, Kore toplarına ilişkin eğitim vermek olduğunu kaydediyor. 

Pyongyang'dan asker tedariki aslında Rusya'nın cephede personel sıkıntısını ciddi şekilde hissettiğinin bir göstergesi oldu. Ayda en az 20 bin kişiden oluşan yeni kuvveti cepheye göndermek zorunda olan Ruslar, bunun için dünyanın pek çok noktasında kampanyalar düzenliyor; sözleşme imzalayanlara verilecek para miktarını artırıyor. 

Kuzey Kore askerlerinin intikaline ilişkin görüşü sorulan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, "Bence bu durum Rusya'nın savaş alanındaki güçleri aaçısından içinde bulunduğu vahim durumu gösteriyor" dedi. 

Rus ordusunun şimdiye dek ölü ve yaralılardan oluşan 600 binlik kayıp verdiğini hatırlatan Ryder, "Bu kayıplar çok büyük. Ek güçler sağlama konusunda çaresiz durumdalar" ifadesini kullandı. 

Dünyanın en büyük 6. petrol ihracatçısı ülkeden cesur adım: ABD için 'demokrasi' getirilecek bir yer daha! Dünyanın en büyük 6. petrol ihracatçısı ülkeden cesur adım: ABD... Haberi Görüntüle

İŞTE EĞİTİMDEN İLK GÖRÜNTÜLER  

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker yollama kararı aldığını ilk duyuran ülke Güney Kore olmuştu. Pyongyang'daki bazı kritik görüşme ve mesajları elde eden Seul istihbaratı son olarak Kim Jong-Un yönetiminin Rusya'ya 12 bin asker göndermeye karar verdiğini duyurdu. Sözkonusu rakam Ukrayna istihbaratının elde ettiği bilgiyi doğrular nitelikte.  

Öte yandan Rusya topraklarında çekildiği iddia edilen bir görüntü bu duruma kanıt olarak sunulan ilk kayıt oldu. Görüntüde Kuzey Kore'den geldiği iddia edilen askerler Rusya'daki bir eğitim üssünde görülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading