Çiçeği burnunda F-16'yı imha ettiler! Askeri kaynaklar resmen açıkladı: Savaşta bir ilk!

Çiçeği burnunda F-16'yı imha ettiler! Askeri kaynaklar resmen açıkladı: Savaşta bir ilk!

NATO ülkelerinden Ukrayna'ya teslim edilen F-16 jetlerinden biri, Ukrayna cephesinde bulunan Patriot savunma sisteminin ateşlenmesiyle imha edildi. Askeri kaynakların resmen duyurduğu olayda dost ateşinin Ukrayna F-16'sını düşürdüğü ifade edildi. 

Bu ayın başında Ukrayna'ya NATO üyesi müttefiklerin verdiği F-16'lardan birisi, dost ateşi sonucu düşürüldü. Ukrayna kaynaklarından verilen bilgilere göre  Ukrayna cephesinde bulunan Patriot savunma sisteminin ateşlenmesiyle Ukrayna F-16'sı düşürüldü.

2.5 yılı aşkın süren savaşın en büyük hava saldırısı olarak kayda geçen Rus saldırısında en az 11 kişi hayatını kaybetmiş, Ukrayna kentlerinin altyapısında ciddi tahribat meydana gelmişti. 

F-16 NEDEN DÜŞTÜ?

The Wall Street Journal‘a konuşan ABD’li bir yetkili, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ilk F-16 savaş uçağını pilot hatası nedeniyle kaybettiğini bildirdi.

İlk haberler, Rusya ordusunun geniş çaplı sırasında meydana gelmesine rağmen uçağın Rus güçleri tarafından düşürülmediğini, kazaya pilot hatasının neden olduğu düşünülüyor.

Ancak Lutsk Belediye Başkanı İgor Polişçuk, 114. Taktik Havacılık Tugayı’nın komutan yardımcısı olan ve F-16 eğitimi alan Aleksey Mesiya’nın ölümüyle ilgili bir paylaşımda bulundu. Paylaşım o zamandan beri silinmiş durumda.

The Times‘a göre Ukrayna, altısı Hollanda tarafından teslim edilmiş olan 79 adet F-16 savaş uçağını teslim almaya hazırlanıyor. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus hava kuvvetlerine etkin bir şekilde karşı koyabilmek için bu sayının 120 ila 130’a çıkarılması çağrısında bulundu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, F-16’ların düşürülme riskini en aza indirmek için cephe hatlarından en az 40 kilometre uzakta konuşlandırılacağını belirtti. Syrskyi bu jetlerin Rus seyir füzelerinin imha edilmesinde ve kara tesislerinin hedef alınmasında etkili olacağını vurguladı.

Ukrayna’ya teslim edilen F-16’ların, Ukrayna’nın hava savunma sisteminin bir parçası olarak konuşlandırılmak üzere ilk muharebe görevlerini yerine getirdiklerine dair haberler 1 Ağustos’ta ortaya çıkmıştı.

DOST ATEŞİ Mİ?

Diğer yandan Ukrayna Hava Kuvvetlerinden bir kaynak Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, F-16 kazasının dost ateşinden kaynaklanmış olabileceğine dair spekülasyonlar olduğunu söyledi.

“Hava savunma sistemlerimizden dost ateşi, teknik arızalar ve pilot hatası dahil olmak üzere çeşitli senaryolar üzerinde duruluyor. Ancak kesin neden ancak kapsamlı bir soruşturmanın ardından belirlenecek,” diyen kaynak, soruşturmanın devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Ukraynalı milletvekili Maryana Bezuhla, F-16’nın askeri birimler arasındaki zayıf iletişim nedeniyle bir Patriot füze sistemi tarafından düşürüldüğünü iddia etti. Telegram kanalından paylaşımda bulunan Bezuhla, “Edindiğim bilgilere göre, Aleksey Mesiya’nın kullandığı F-16, birimler arasındaki iletişimsizlik nedeniyle bir Patriot füze sistemi tarafından düşürüldü. Gelen bilgiler pilotun ‘kontrolü kaybettiğini’ belirtiyor,” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ JETLERİNİN SAVAŞA ETKİSİ

ABD savunma devi General Dynamics tarafından tasarlanan ve ilk kez 1974'te havalanan F-16 'Savaşan Şahin' jetleri, on yıllardır dünya çapında birçok ülke tarafından kullanılıyor.

Yıllar içinde tasarımı ve donanımları defalarca güncellenen F-16, 2015'ten bu yana dünyanın en çok kullanılan sabit kanatlı savaş uçağı kabul ediliyor. ABD yapımı jet, Türkiye dahil 25 farklı ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunuyor.

Hafifliği ve çevikliğiyle ön plana çıkan F-16 kara saldırıları, havadan keşif, karadan havaya füze rampalarını arama gibi birçok görev icra edebiliyor. Kiev'in hava kuvvetleri, hâlâ Sovyetler Birliği'nden kalma uçaklardan oluşuyor.

Ukrayna, sayı ve teknoloji olarak kendinden çok daha üstün olan Rus hava kuvvetlerine karşı ABD yapımı F-16'ları kullanmak istediğini savaşın başından bu yana vurguluyor. F-16'ların, Ukrayna'da taarruzdan öte hava savunmasını destekleyici bir rol oynaması planlanmıştı.

HAVALİMANLARI HEDEF ALINMIŞTI

Ayrıca teknolojik üstünlüklerine karşın, F-16'lar bakım ve koruması uzmanlık gerektiren masraflı uçaklar. Ukrayna'nın bu jetlerden olabildiğince az faydalanması için uğraşan Rusya, teslimatın aylar öncesinden ülkedeki havalimanlarını hedef almaya başlamıştı.

Ukrayna'nın hava üslerini ve içindeki F-16'ları korumak için elinde sınırlı sayıda bulunan Patriot ve NASAMS gibi gelişmiş hava savunma sistemlerini bu noktalara çekmek zorunda kalabileceği tartışılıyordu. Bu da sivil yerleşim yerlerinin Rus saldırılarına daha da açık hale gelmesine yol açabilir.

Avatar
Ozan KOLTUK