Yandex Metrica

Çılgın anlaşma tamam! Sağ gösterip sol vurduk: Türkiye İngiltere'den o uçakları alıyor

Çılgın anlaşma tamam! Sağ gösterip sol vurduk:  Türkiye İngiltere'den o uçakları alıyor

Gök Vatan'a taze güç geliyor! Türkiye uzun süredir gündeminde tuttuğu Eurofighter savaş uçakları için Almanya'yı ikna edemeyince rotayı Eurofighter konsorsiyumunda bulunan İngiltere'ye kırdı. Türkiye, İngiltere arasındaki 130J uçakları için yapılan ilk görüşme olumlu sonuçlandı.

Dünya

08.08.2024, 17:43

Türk Hava Kuvvetleri’nin nakliye uçağı filosunu güçlendirmek üzere çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Milli Savunma Bakanlığı’nın bu kapsamda İngiltere’nin satışa çıkardığı ikinci el C-130J uçakları için görüşmeler gerçekleştirdiği ve ayrıca Airbus’tan ek A400M nakliye uçağı alımının da masada olduğu belirtilmişti.

Defence Turk tarafından elde edilen bilgilere göre Türkiye A400M’lerden ziyade C-130J uçaklarının tedarikinde ciddi mesafe kat ederek görüşmelerde son aşamaya geldi.

Türkiye’nin mevcut 19 uçaklık C-130 nakliye uçağı bulunuyor. İngiltere’den alınması planlanan C-130J-30’lar hem kapasite hem de yaşlarının daha genç olması itibari ile Türkiye’nin nakliye filosuna oldukça yüksek fayda sağlayacak.

Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında: Yeni dönem başlıyor Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında:... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ENVANTERİ GENİŞLEYECEK

Ayrıca A400M nakliye uçağı filosunun yükünü de hafifletmiş olacak. Ancak Türkiye’nin çok sayıdaki CN235 nakliye uçağı filosunu da yenilemeye başlaması gerekiyor. Bu nedenle nakliye uçağı konusundaki gelişmeler önümüzdeki dönemde de gündemi meşgul edecek.

İngiltere geçtiğimiz yıl Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAF) ait 14 adet C-130J Hercules uçağını satışa çıkardı. Bu uçaklardan 13 tanesi uzatılmış gövdeli C-130J-30 (C4 olarak bilinirken) ve 1 tanesi standart C-130J (C5 olarak bilinir) modeli. 2021 Savunma Komutanlığı Belgesi’nde belirtilen satış kararı neticesinde satışın 2023 ile 2025 yılları arasında gerçekleştirileceği ve bu süreci İngiltere Savunma Ekipmanları Satış Otoritesi (DESA) yöneteceği belirtilmişti. Bu uçakların satışının ardından İngiltere’nin hava nakliye görevlerini A400M Atlas uçakları devralacak.

Lockheed Martin tarafından üretilen C-130J Super Hercules, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan askeri nakliye uçaklarından biridir. 1999 yılında hizmete giren C-130J, özellikle lojistik destek, hava indirme operasyonları, insani yardım ve acil tıbbi tahliye görevleri gibi geniş bir yelpazede operasyonel kapasite sunar. İngiltere’nin C-130J’leri 1999 yılında hizmete girdi ve özellikle Irak ve Afganistan gibi çatışma bölgelerinde lojistik destek, hava indirme operasyonları ve acil tıbbi tahliye görevlerinde kullanıldı.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading