Yandex Metrica

Çin'den tarihi başarı: Ay'ın ilk kayalık örnekleri dünyaya geliyor

Çin'den tarihi başarı: Ay'ın ilk kayalık örnekleri dünyaya geliyor

Çin, Ay'ın uzak tarafında bulunan kayalıktan ilk örnekleri dünyaya getirerek tarih yazdı. Uzmanlar bu durumun güneş sisteminin erken tarihi hakkında daha fazla bilgi verebileceğini öngörüyor.  

Dünya

25.06.2024, 16:10

Çin'in uzay aracı, Ay'dan topladığı örnekleri başarılı bir şekilde dünyaya getirerek uzay tarihinde bir ilke imza attı. Çin'in ay sondası Chang'e-6, topladığı örnekler ile birlikte Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne başarıyla iniş gerçekleştirdi.

Sondaj sayesinde Ay'ın Güney Kutbu-Aitken havzasından toplanan kaya örneği, incelenmek üzere laboratuvar ortamına alındı. Bilim insanları, güneş sisteminin erken dönem tarihi hakkında hayati ipuçları ortaya çıkarabilecek olan bu örnekleri incelemek için gün sayıyor.

Çin Ulusal Uzay İdaresi Direktörü Zhang Kejian tarafından yapılan açıklamada, 'Şimdi, Chang'e 6 Ay Keşif Misyonu'nun tam başarıya ulaştığını ilan ediyorum' dedi.

Çin lideri Xi Jinping, Chang'e ekibine tebrik mesajı göndererek bu olayın Çin için uzay ve teknolojik güç olma çabalarında dönüm noktası niteliğinde bir başarı olduğunu dile getirdi.

İsrail'in Gazze soykırımına ABD'den katkı: Silahlar ve bombalar gönderildi İsrail'in Gazze soykırımına ABD'den katkı: Silahlar ve bombalar gönderildi Haberi Görüntüle

BİLİMSEL ÖNEME SAHİP

Bu örnekler, Ay'daki Güney Kutbu-Aitken havzasından toplanan ilk örnekler olmaları nedeniyle özellikle bilimsel öneme sahip.

2 bin 500 kilometre genişliğinde olan bu bölgenin 4,26 milyar yıl önce uluştuğu düşünülüyor. Bu olay ise onu 'geç dönem ağır bombardımanı' olarak adlandırılan bir olayda oluşan Ay yüzeyindeki diğer birçok kraterden yüz milyonlarca yıl daha eski konumuna getiriyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading