D-8 tarihinde bir ilk! Türkiye ev sahipliği yapacak: Toplantı 8 Haziran'da İstanbul'da

D-8 tarihinde bir ilk! Türkiye ev sahipliği yapacak: Toplantı 8 Haziran'da İstanbul'da

Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, 8 Haziran'da İstanbul'da düzenlenecek. Toplantıya katılacak D-8 üyesi ülkelerin Gazze'deki gelişmelere ilişkin güçlü bir ortak bildiri kabul etmeleri öngörülüyor.

Dünya

05.06.2024, 10:54

Olağanüstü Gelişen 8 Ülke (D-8) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Türkiye'de düzenlenecek. İstanbul'da yapılacak toplantıya Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Malezya Dışişleri Bakanı Muhammed Hasan, İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ve Bangladeş Sosyal Refah Bakanı Dipu Moni’nin yanı sıra Mısır ve Nijerya’dan da üst düzeyde yetkililerin katılması bekleniyor.

İstanbul'daki toplantının gündeminde ise 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü saldırılar olacak. üye ülkelerin Gazze konusunda güçlü bir ortak bildiriye inza atması öngörülüyor. 

D-8'e üye olan ülkelerin tamamı İslam ülkelerinden oluşuyor. 1,2 milyar nüfusa ve toplamda 4,8 trilyon dolar gayri safi yurtiçi hasılaya sahip ülkelerin bu özellikleriyle Gazze konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi tarafından yürütülen diplomatik çabalara ağırlık kazandırması ve bu çabaların etkinliğini artırması bekleniyor. 

Türkiye'nin Gazze'deki insani dramı sonlandırmaya ve bölgede ateşkesi sağlamaya yönelik çabaları dünya kamuoyu tarafından takdir ediliyor. Bu anlamda ekonomik bir temele sahip D-8'in Gazze gündemiyle toplanması ve bu toplantının Türkiye'de düzenlenecek olması bambaşka anlamlar içeriyor. 

Cuma namazı sonrası cemaat ayağa kalktı! Gazze'de soykırım yapan İsrail rejimi Şam'da protesto edildi... Cuma namazı sonrası cemaat ayağa kalktı! Gazze'de soykırım yapan İsrail... Haberi Görüntüle

D-8 NEDİR?

D-8, 15 Haziran 1997'de kuruldu. Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan D-8'in sekretaryası İstanbul'da bulunuyor. Çatışma yerine barışı, meydan okuma yerine diyalogu, sömürü yerine işbirliğini, çifte standartlar yerine adaleti, ayrımcılık yerine eşitliği, baskı yerine demokrasi ilkelerini temel alan D-8'in ana faaliyet alanları, ticaret, tarım ve gıda güvenliği, sanayi, enerji ile ulaştırma ve bağlantısallık olup, sağlık ve turizm alanlarında da çalışmalar sürdürülüyor.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading