Yandex Metrica

Dâhiyane plan: Askeri üssü vurmanız önemli değil, 20 tane daha var!

Dâhiyane plan: Askeri üssü vurmanız önemli değil, 20 tane daha var!

Gözünü Çin'den ayırmayan Hindistan, 20 hava üssünü sessiz sedasız geliştiriyor. Çin'e operasyon düzenlemek için sertleştirilmiş uçak sığınakları ve mühimmat merkezleri eklemekle kalmıyor, olası bir saldırıda hava üslerinin bombalanması durumunda B planı için ek pistler inşa ediyor.

Dünya

19.06.2024, 14:16

Hindistan, Asya'daki artan Çin tehdidine karşı gizli gizli hava üslerini güçlendirmek için çalışmalara başladı. Pekin hükümeti ile bölgede sık sık gerilim yaşayan Hint ordusu, hava üslerini operasyonel görevlerde kullanabilmek adına kuvvetlendiriyor.

Örneğin, son birkaç yıldır Hint ve Çin ordusu arasında birçok çatışmaya sahne olan Ladakh'taki stratejik Leh hava üssünde ikinci bir pist inşa ediliyor. Bu hava üssü, Hint ordusunun Çin ile Fiili Kontrol Hattı ve Siachen boyunca operasyonlarını sürdürmesi açısından son derece kritik önem taşıyor.

Bu üs, Hint donanmasının avcı ve nakliye uçakları tarafından gece operasyonlarında faaliyet gösterme açısından oldukça elverişli. Rafale, MiG-29, Sukhoi-30 ve Apache, Çin ile ilişkilerin dibe vurmasından bu yana Leh hava üssünden düzenli olarak operasyon düzenliyor.

Hindistan Hava Kuvvetleri'nin Çin sınırı yakınındaki Chabua hava üssünde yapılan yenileme çalışmasına dair uydu görüntüleri

Dâhiyane plan: Saldırmadan adayı ele geçirecek: Öyle bir strateji ki Amerika bile gergin Dâhiyane plan: Saldırmadan adayı ele geçirecek: Öyle bir strateji ki... Haberi Görüntüle

HİNT HAVA ÜSLERİ DEŞİFRE OLMUŞTU

Bu proje sonucunda 10.000 feet yükseklikte yer alan Leh hava üssü, Hindistan'ın iki piste sahip ilk yüksek irtifalı hava üssü ünvanına sahip olacak. Bu üssün Hindistan için konumunu şöyle anlayabiliriz; 2020 yılında Hint ordusunun doğu cephesinin güçlendirilmesi için 68.000 asker ve çok sayıda tank, hava yoluyla sevk edilmişti.

Nisan 2024'te uydu görüntüleri Chabua Hava Üssü'ndeki altyapı gelişimi deşifre etmişti. Hindistan'ın doğu komutanlığındaki Çin sınırına yakın bu 'Kilit üs' Sukhoi Su-30MKi savaş uçaklarına da ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Uydu görüntülerinden ifşa olan çalışamada, üsteki tadilat ve inşaat çalışmaları gözler önüne serildi.

Uydu görüntülerinde ek taksi yollarının, savaş uçakları için sertleştirilmiş sığınakların ve yeraltı mühimmat deposunun inşa edildiği görüldü. İlave pistler ve taksi yolları, Pekin yönetimi ile yaşanan anlaşmazlığın 'Savaşa' dönüşmesi halinde yüksek tempolu operasyonların sürdürülmesinde 'Kilit' rol oynaması bekleniyor.

Chengdu J-20: F-22 ve F-35'ten sonra dünyanın üçüncü operasyonel beşinci nesil hayalet savaş uçağı.

100 Euro'ya İsveç'te arazi fırsatı: Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor 100 Euro'ya İsveç'te arazi fırsatı: Dünyanın dört bir yanından talep... Haberi Görüntüle

ÇİN ORDUSU SESSİZ KALMADI

'All Source Analysis' tarafından elde edilen bir dizi uydu görüntüsü, Çin'in Shigatse Hava Üssü'nde konuşlanmış en az altı J-20 savaş uçağını gözler önüne serdi. Görüntülerde 6 J-20 savaş uçağına ek olarak, en az 8 J-10 uçağı ve bir KJ-500 Havadan erken uyarı ve kontrol uçağı da LAC'nin doğu kesimine yakın olan Shigatse'deki hava üssünde park halinde olduğu görüldü.

J-20'lerin Shigatse Barış Havaalanına konuşlandırılması son derece önemli. Bu üs, Hindistan Hava Kuvvetleri'nin (IAF) Rafale savaş uçaklarına ev sahipliği yapan Batı Bengal'deki Hasimara Hava Üssü'ne 300 kilometreden daha kısa bir mesafede yer alıyor.Hintli askeri blog yazarları iki hava gücü arasındaki uçurumun altını çizerek bu konuşlandırmadan duydukları endişeyi dile getirdiler. Çin'in aksine Hindistan'ın envanterinde beşinci nesil bir uçak bulunmuyor.

Shigatse üssü Çin-Hindistan sınırının orta kısmında stratejik bir konuma sahip ve 2017'deki sınır anlaşmazlığının yaşandığı tartışmalı Doklam bölgesine diğer tüm havaalanlarından daha yakın. Çin, 2017 yılında havalimanının mevcut pistine yedi helikopter pisti ile donatılmış 3.000 metre uzunluğunda yeni bir yardımcı pist eklemişti. 

Konvoyu kim vurdu? Suriye-Irak sınırında gizemli SİHA'lar: İran destekli gruplar hedef alındı Konvoyu kim vurdu? Suriye-Irak sınırında gizemli SİHA'lar: İran destekli gruplar... Haberi Görüntüle

ÇİN DONANMASI ALTYAPISINI GÜÇLENDİRİYOR

Yeni pist sayesinde mevcut piste paralel olmak yerine eğik bir açıyla uzanıyor ve düşman kuvvetlerinin tek bir saldırıda her iki pisti de kullanılamaz hale getirmesini zorlaştırıyor.

Çin'in altyapı hamlesi yeni hava üsleri, füze sahaları, yollar, köprüler, güçlendirilmiş sığınaklar, askeri varlıkları hava saldırılarından korumak için yeraltı tesisleri, askerler için konaklama yerleri ve mühimmat depoları inşa etmeyi içeriyor.

China Power, açık kaynaklara dayanarak Tibet ve Sincan'da, Çin ve Hindistan'ın Doklam Platosu'nda 73 gün süren bir anlaşmazlık yaşadığı 2017 yılından bu yana yeni inşa edilen ya da iyileştirilen 37 havaalanı ve helikopter pisti olduğunu tespit etti. Bunlardan en az 22 tanesi askeri ya da çift kullanımlı tesis olarak tanımlanabilir.

Habere Tepki Ver

3

0

1

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading