Yandex Metrica

Darbe girişiminde bulunan Bolivyalı general Juan Jose Zuniga kimdir? Neden darbe girişiminde bulundu

Bolivya ordusunun eski genelkurmay başkanı Juan Jose Zuniga, dün Bolivya'da gerçekleşen başarısız darbe girişiminin arkasındaki adam. Bolivya Donanması eski başkanı Juan Arnez Salvador ve düzinelerce zırhlı araçla birlikte, dün başkent La Paz'ın merkez meydanındaki hükümet koltuğunu kuşatırken, bir tank da başkanlık sarayının girişine saldırdı. 

Dünya

27.06.2024, 12:58

Cumhurbaşkanlığı sarayına düzenlenen saldırı öncesinde meydanda konuşan Zuniga, “Ülkemiz böyle devam edemez. Yıkmayı bırakın, ülkemizi yoksullaştırmayı bırakın, ordumuzu aşağılamayı bırakın" diyerek dünyanın desteğine sahip olduğunu vurguladı.

Uluslararası basında çıkan haberlere göre Zuniga, Bolivya'da devam eden siyasi ve ekonomik gerilimlerin ortasında popülaritesini artırmak için darbeyi bizzat Bolivya cumhurbaşkanının yapmasını istediğini iddia etti.

Rusya'dan kaos uyarısı: 'ABD bölgeyi nükleer felakete sürüklüyor' Rusya'dan kaos uyarısı: 'ABD bölgeyi nükleer felakete sürüklüyor' Haberi Görüntüle

DARBECİ GENERAL TUTUKLANDI MI?

Darbe niyeti öğrenilir öğrenilmez hükümet, halkı sokağa çıkmaya ve demokrasiyi savunmaya çağırdı. 

Başkanlık sarayında Zuniga, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ile karşı karşıya geldi ve Arce ona şunları söyledi: “Ben sizin liderinizim ve size askerlerinizi geri çekmenizi emrediyorum. Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim."

Kısa bir süre sonra polis, generali ve arkadaşlarını "darbeye teşebbüs" suçundan tutukladı.

Bolivya devlet televizyonu programı Zuniga'nın polis aracıyla götürülürken yayınladığı görüntüler. İçişleri Bakan Yardımcısı Johnny Aguilera ona "Gözaltındasınız General" dedi.

Zuniga daha sonra kendisini terörizm ve silahlı isyanla suçlayan savcılık tarafından sorgulanmak üzere özel polis biriminin karargahına götürüldü.

Yanında askerler bulunan gazetecilere konuşan General Juan Jose Zuniga, amacın "demokrasiyi yeniden inşa etmek" olduğunu savundu. ve "gerçek bir demokrasi... Ülkeyi 30-40 yıldır yöneten birkaç patronun değil."

Başkan Luis Arce silahlı kuvvetlere yeni liderlik atamak için acele ederken, Yüksek Mahkeme ülkedeki "demokratik istikrara yönelik saldırıyı" kınadı.

Yeni atanan askeri komuta, General Zuniga'yı başkanlık sarayına kadar takip eden askerlere üslerine dönme emri verirken, Bolivya'nın başkentinin merkezine de ağır bir polis gücü konuşlandırıldı.

Gizemli şişe sonlarını getirdi: Denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen balıkçılar öldü Gizemli şişe sonlarını getirdi: Denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen balıkçılar... Haberi Görüntüle

DARBECİ KOMUTAN ZUNIGA KİMDİR?

Bolivya'nın askeri kariyeri, Başkan Arce'nin kararnamesi ile Kasım 2022'de Ordu komutanlığına atandı.

Bu görevden önce Zuniga, REIM-23 Max Toledo Alayı'nda Albay olarak görev yaptı ve daha sonra Genelkurmay Başkanı ve Tuğgeneral olarak görev yaptı. 

Zuniga'nın kariyeri tartışmalara damgasını vurdu. Albay olarak görev yaptığı süre boyunca, sosyal programlar için ayrılan 2,7 milyon Bolivyalıyı zimmetine geçirmekle suçlandı ve bunun sonucunda yedi gün hapis cezasına çarptırıldı.

Darbe girişiminden birkaç gün önce, 24 Haziran 2024'te general, Bolivya Silahlı Kuvvetlerinin, 2025'te başkanlığa aday olması halinde eski Başkan Evo Morales'i tutuklayacağını açıklamıştı. 

Morales'i "hain" olarak nitelendirdi, onu mevcut hükümete karşı devrim planlamakla suçladı ve Bolivya Anayasasının Morales'in iktidara dönmesini engellediğini savundu.

Ordu, "ülkenin silahlı koludur ve ne pahasına olursa olsun Anayasayı savunacağız" diye ekledi. Bu bildiri 25 Haziran'da general tarafından görevden alınmasına yol açtı. 

Morales daha önce generali, koka liderlerini ve Morales'in kendisi de dahil olmak üzere siyasi muhalifleri ortadan kaldırmaya yönelik bir "kara plan" içinde yer aldığı iddia edilen Pachajcho örgütünü yönetmekle suçlamıştı.

Bolivya'nın iktidar partisi Sosyalizm Hareketi (MAS), bir zamanlar müttefik olan ama şimdi 2025 seçimleri öncesinde rakip olan Arce ve Morales arasında derin bir bölünmüşlük yaşıyor.

Morales, MAS'ın seçimlerde partinin adayı olacağını iddia ederken, Arce henüz adaylığını resmi olarak açıklamadı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading