Yandex Metrica

Dev adım! Bir değil tam 10 hipersonik füzeyi aynı anda tespit edebiliyor: Menzili tam 600 km! Amerika'ya tokat gibi cevap

Dev adım! Bir değil tam 10 hipersonik füzeyi aynı anda tespit edebiliyor: Menzili tam 600 km! Amerika'ya tokat gibi cevap

Amerika, Guam'da B-2 Spirit hayalet bombardıman uçaklarıyla, hipersonik füzeleriyle gerçekleştirdiği askeri tatbikatta en büyük Rakibi Çin'e 'Ben buradayım' mesajını verdi. Pekin yönetimi ise bu tatbikata cevap olarak birden fazla Mach-20 füzesini takip edebilen 600 kilometre menzilli 'Mikrodalga Radar' ile ABD'ye gözdağı veriyor.

Dünya

12.07.2024, 16:36

Amerika'nın en büyük rakibi Çin, aradaki güç farkını açmaya devam ediyor. ABD'nin Guam'da düzenlediği dev askeri tatbikata Pekin yönetiminin cevabı 'Tokat' niteliğinde oldu. Çinli araştırmacılar bir değil on hipersonik füzeyi aynı anda takip edebilecek kadar gelişmiş bir radar sistemi ürettiklerini açıkladı. 

Tsinghua Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Profesör Zheng Xiaoping liderliğindeki bir ekip, gerçek ve sahte hedefleri ayırt edebilen olağanüstü yeteneklere sahip bir radar sistemi geliştirdiğini iddia ediyor.

Savunma uzmanları, Çin'in bu yeni radarının ABD'nin Mart ayında Guam'da gerçekleştirdiği havadan fırlatılan hipersonik füze denemelerine bir yanıt olduğunu düşünüyor. Gemi üretim hızında ABD'ye fark atan Çin hükümeti, en büyük rakibini füze/radar alanında da geride bırakmak için oldukça kararlı adımlar atıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için özel olarak üretilen konvansiyonel ve nükleer silah taşıyabilen uzun menzilli, büyük ve ağır stratejik bir bombardıman uçağı: B-21 Raider

Haniye ilk değil! Hamas yeni lideri MOSSAD ajanlarından ölüme 3 saat kala kurtuldu! İşte İsrail'in diğer suikastleri... Haniye ilk değil! Hamas yeni lideri MOSSAD ajanlarından ölüme 3... Haberi Görüntüle

AMERİKA GUAM'DA GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

Haziran ayında ABD Hava Kuvvetleri, B-2 Spirit hayalet bombardıman uçaklarını beş yıl sonra ilk kez Çin yakınlarına yeniden gönderdi. Birkaç B-2, Guam, Palau ve Kuzey Mariana Adaları'nı kapsayan ortak bir tatbikat için Pasifik'e konuşlandırıldı.

B-2 Spirit, her biri 17,300 lbs itiş gücü üreten dört adet General Electric F118-GE-100 turbofandan güç alan müthiş bir uçaktır. Bu motorlar bombardıman uçağının 0.95 Mach hıza ulaşmasını ve yakıt ikmali yapmadan 6,000 deniz milinden fazla yol kat etmesini sağlar. Yüksek ses altı hızlara ulaşabilen ve 50,000 feet'e kadar irtifalarda çalışabilen B-2'nin menzili havadan yakıt ikmali ile 10,000 deniz miline kadar uzanmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in bu teknolojideki liderliğini azaltmayı amaçlayarak Guam'da hipersonik silah testleri gerçekleştirdi. Mart ayında bir B-52 bombardıman uçağı Batı Pasifik'teki Guam'dan Havadan Fırlatılan Hızlı Tepki Silahı (ARRW) fırlattı.

Lockheed Martin'in Mach 5'i (ses hızının beş katından fazla) aşabilen AGM-183A ARRW'si ve Hipersonik Saldırı Seyir Füzesi (HACM) ABD hipersonik teknolojisinin ön saflarında yer alıyor. Lockheed Martin atış testlerinin başarıyla tamamlandığını ve Hava Kuvvetlerine hızlı teslimat için hazır olduğunu bildirdi.

Gelişmiş savunma sistemleri tarafından karşı konulabilen balistik füzelerin aksine, hipersonik silahların çevikliği ve yön değiştirme kabiliyeti onları daha zor hedefler haline getiriyor.

ARRW sistemi bir roket güçlendirici ve geleneksel bir savaş başlığı taşıyan hipersonik bir süzülme aracından oluşuyor. Zamana duyarlı, yüksek değerli kara hedeflerini vurmak üzere tasarlanmıştır. Hipersonik silahlar, üstün hızları ve öngörülemeyen uçuş yolları nedeniyle geleneksel balistik füzelere kıyasla daha büyük önleme zorlukları ortaya çıkarmakta ve hava savunma sistemlerini atlatmalarına olanak sağlamaktadır.

Çin'in DF-17 Hipersonik Füzesi

İsrail'in Guantanamosu: Sde Teiman'da toplum cinsel istismara uğrayan iki Filistinli şehit edildi İsrail'in Guantanamosu: Sde Teiman'da toplum cinsel istismara uğrayan iki Filistinli... Haberi Görüntüle

ÇİN'DEN ABD'YE GÖZDAĞI

600 kilometrenin üzerinde bir algılama menziline sahip olan mikrodalga fotonik radar, kompakt ve hafif tasarımı sayesinde hava savunma füzelerine ya da uçaklara entegre edilebiliyor. 

Yapılan test atışlarında oldukça etkileyici sonuçlar ele alındı. Radar, saniyede yaklaşık 7 km (4,3 mil) hızla hareket eden bir füzenin mesafesini tahmin ederken sadece 28 cm (11 inç) hata payı ile olağanüstü bir hassasiyet sergileyerek üstün performans gösterdi.

Ek olarak füzenin hızını belirlemede %99,7'ye varan bir doğruluk oranına ulaştı ki bu daha önce ulaşılamaz olarak kabul edilen bir başarıydı. Bu bulgular 24 Mayıs tarihinde Çin'de yayımlanan 'Optical Communication Technology' dergisinde paylaşıldı.

ABD vs Çin

Katil İsrail'den TRT ekibine saldırı! Kameraman yaralandı: Türkiye'den sert tepki Katil İsrail'den TRT ekibine saldırı! Kameraman yaralandı: Türkiye'den sert tepki Haberi Görüntüle

SİLAHLANMA YARIŞINDA İŞLER KIZIŞTI

Bu hava silahlanma yarışında iki teknoloji öne çıkıyor: hipersonik füzeler ve hayalet avcı uçakları. En hızlı savaş uçaklarını bile hareketsiz duruyormuş gibi gösteren hızlarda hareket eden hipersonik füzeler savunma sistemleri için bir kabus.

ABD'nin AGM-183A hipersonik füzesinin saatte 15,000 mil (24,000 km/saat), yani Mach 20'yi aşan bir azami hıza ulaştığı bildirilmektedir. Bu silahın test edilmesi ABD Hava Kuvvetleri'nin Pasifik bölgesindeki stratejik konumunu koruma kararlılığını göstermektedir.

Hipersonik füzeler öngörülemeyen manevralar yapabilir ve farklı irtifalarda hareket edebilir, bu da radar sistemlerinin yörüngelerini tahmin etmesini veya daha düşük irtifadaki hedefler için tasarlanmış geleneksel yöntemleri kullanarak tespit etmesini zorlaştırır.

Öte yandan hayalet avcı uçakları, sınırlı bir radar kesiti ile radarlara görünmez kalabilme yeteneklerine güvenirler. Hayalet avcı uçakları manevra yapabilirken, uçuş yollarının genellikle hipersonik füzelerinkinden daha öngörülebilir olduğu varsayılmaktadır.

Çin'in radar sistemi için tanımlanan yetenekler göz önüne alındığında, Mach 20 hızında gelen hipersonik füzeler arasında gerçek ve sahte hedefleri ayırt etmek çok gelişmiş bir tespit sistemine işaret etmektedir.

Habere Tepki Ver

6

1

0

0

0

0

1

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading