Dev uçak gemisi 'hatalı' çıktı: Tersane skandalında kasıt izleri...

Dev uçak gemisi 'hatalı' çıktı: Tersane skandalında kasıt izleri...

ABD donanması, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve yeni inşa edilmiş denizaltılarda ortaya çıkan sorunların şokunu yaşıyor. Yapılan incemeler Newport News Tersanesi'nde üretilmiş yeni platformların kasıtlı olarak hatalı inşa edildiğini ortaya koydu. 

Dünya

27.09.2024, 21:59

ABD uçak gemilerinden bazılarının prosedürlere uyulmadan inşa edildiğinin ortaya çıkması Washington'da gündemi sarstı. Amerikan Denizcilik Enstitüsü'ne (U.S. Naval Institute) bağlı yayın organı USNI News, skandalı dünyaya duyuran internet platformu oldu. 

Yayınlanan bilgilere göre, aralarında donanmanın en modern uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un da bulunduğu 'Ford' sınıfı gemiler hatalı olarak inşa edildi. Virginia'daki Newport News Tersanesi'nde yapılmış denizaltılarda da benzer sorunlar bulunduğu belirtiliyor. 

Tersanede ve projelerde incelemede bulunan müfettişler hem yeni inşa edilmiş uçak gemisi hem de denizaltılarda yoğun sorunların varlığını tespit etti.

Gerald R. Ford uçak gemisi Newport News Tersanesi'nde inşa edildi.

Metal kaynakların kurallara uygunsuz olarak yapıldığı, hatta bazı hataların kasten yapıldığına yönelik işaretler bulunduğu kaydediliyor. 

Durum, Donanma Araştırma, Geliştirme ve Satın Alma Bakan Yardımcısı Nickolas Guertin'in Donanma Bakanı Carlos Del Toro ile Deniz Harekâtları Şefi Amiral Lisa Franchetti'ye yolladığı raporla ortaya çıktı. 

Yazıda Guertin, tersane işçilerinin kaynak yaparken uygun teknikleri kullanmadığını, bazı hataların kasıtlı olduğuna ilişkin göstergeler bulunduğunu bildiriyor. 

Pentagon'dan Lübnan açıklaması! Terör devletine 'şartsız' destek: 'İsrail'i korumak için bölgedeyiz' Pentagon'dan Lübnan açıklaması! Terör devletine 'şartsız' destek: 'İsrail'i korumak için... Haberi Görüntüle

SORUNLARIN KAPSAMI BELİRLENECEK 

Newport News Tersanesi ise USNI News'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Son zamanlarda dahili raporlama yoluyla bazı kaynakların kalitesinin yüksek standartlarımızı karşılamadığını keşfettik. Bu durumun tespiti sonrası müşterilerimizle iletişim kurarak düzeltici önlemler almak üzere derhal harekete geçtik. 

Şirketimiz ABD Donanması için en yüksek kalitede uçak gemileri ve denizaltılar inşa etmeye kendini adamıştır. Misyonumuzu tehlikeye atan hiçbir davranışa müsamaha göstermiyoruz."

Raporlar ABD Adalet Bakanlığı'na da gönderilirken uzmanlar kaynak problemlerinin ne derece kapsamlı olduğunu çözmeye çalışıyor. 

Newport News, ABD'deki iki nükleer tersaneden biri. Tersane, General Dynamics Electric Boat işbirliğiyle Ford sınıfı uçak gemileri ile Virginia sınıfı denizaltıların baş ve kıç bölümlerini, aynı zamanda Columbia sınıfı nükleer balistik füze denizaltılarını inşa ediyor. Amerikan tersaneleri yıllardır nitelikli işgücü konusunda problem yaşıyor. 

Ford sınıfı 10 adet uçak gemisi inşa etmeyi hedefleyen Amerikan yönetimi, serinin ilk üyesi USS Gerald R. Ford'u 2017 yılında envantere katmıştı. Ford gemileri John F. Kennedy ile devam edecek. 

Bayraktar TB3 ve KIZILELMA'yı TCG ANADOLU'da konuşlandırmak için çalışmalarına devam eden Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Ağustos 2023'te USS Gerald R. Ford uçak gemisinde incelemelerde bulunmuştu. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading