Yandex Metrica

Sitede Ara

Dolar kabusu her gün daha da büyüyor: Yeni Capitol Hill baskını artık garanti! SWIFT yerine CIPS geliyor

Dolar kabusu her gün daha da büyüyor: Yeni Capitol Hill baskını artık garanti! SWIFT yerine CIPS geliyor

Daha 2 yıl önce kendinden emin bir şekilde 'doların küresel hakimiyetine devam edeceğini' söyleyen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 9 Temmuz 2024'teki Kongre konuşmasında yaşadığı kabusu açığa vurdu. ABD Doları'nı rezerv para birimi olmaktan çıkaracak gelişmeler peş peşe yaşanırken Washington'daki derin kamplaşmaya BRICS'in estirdiği rüzgâr da eklenince, 34 trilyon dolar borcu bulunan Amerika'yı tepetaklak olma korkusu sardı. 

Dünya

15.07.2024, 11:00

Para birimini küresel ölçekte silah olarak kullanan ABD, bundan rahatsız olan ülkelerin dolardan kaçınma hamlelerine hız vermesiyle panik yaşamaya başladı. 

Henüz 2 yıl önceki açıklamalarında global de-dolarizasyonun mümkün olmadığını ileri sürerek kendinden emin konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 9 Temmuz'da Kongre'deki konuşmasında çöküş korkusunu açığa vurdu. 

34 trilyon dolarlık ABD borcunun çöküş korkularını tetiklediği bir ortamda, uluslararası finans sistemine yönelik Amerikan müdahalelerini eleştiren Yellen, "İşlemlerde doların önemli rolü nedeniyle çok güçlü yaptırımlar uyguluyoruz. Ancak yaptırımları ne kadar çok kullanırsak ülkeler dolar içermeyen finansal işlem yapmanın yollarını o kadar çok arıyor" dedi. 

Janet Yellen

Yellen, finansal yaptırımlara sıkça başvurulmasının doların dünya çapındaki rolünü azaltacağından endişe ettiğini dile getirdi.

Yellen'in sözleri, dolardaki büyük çöküş ihtimalinin artık Washington koridorlarında ciddi bir endişe kaynağı haline geldiğini gözler önüne serdi. 

Türkiye'ye saldıracaklar! Tanklar, füzeler, savaş gemileri helikopterler harekete geçti! Bölge barut fıçısına döndü Türkiye'ye saldıracaklar! Tanklar, füzeler, savaş gemileri helikopterler harekete geçti! Bölge... Haberi Görüntüle

YENİ CAPITOL HILL BASKINI KESİNLEŞTİ

Doların istikrarına yönelik en önemli tehditlerden biri de ABD'deki derin siyasi bölünmüşlük ortamında Kasım 2024'te gerçekleşecek başkanlık seçimleri... Bütün anketlerde Joe Biden'ın önünde görülen Donald Trump, 14 Temmuz'da karşılaştığı suikast girişiminden kurtulmasının ardından başkanlığı neredeyse garantilemiş görünüyor. 

Trump'ın Biden'a karşı üstünlüğünün ezici hale gelmesi, olası bir yenilgi halinde seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğine dair yeterince işaret sunuyor. 

Donald Trump suikast girişiminden kurtuldu.

Doların rezerv para birimi olarak kalıp kalmayacağına ilişkin tartışmalar ve ABD seçimlerine dair analizleri derleyen Asia Times ekonomi yazarı William Pesek, Trump'ın kasım seçimlerini bir şekilde kaybetmesi durumunda 6 Ocak 2021'dekine benzer bir Capitol Hill baskınına artık kesin gözüyle bakıldığını kaydediyor. 

Araştırma sonuçları endişelendirdi! Telefonlarımız dinleniyor mu? Araştırma sonuçları endişelendirdi! Telefonlarımız dinleniyor mu? Haberi Görüntüle

DOLARIN PAYI 2 YILDA TEPETAKLAK OLDU

Makalede yer verilen bilgilere göre ABD Doları'nın toplam küresel resmî rezervlerdeki payı son 2 yılda yüzde 73'ten yüzde 58'e geriledi. Janet Yellen, ABD Doları'na en büyük tehdit olarak BRICS'e üye ülkeleri görüyor. 

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulduktan sonra Güney Afrika'nın dahil olduğu BRICS, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılımıyla birlikte finansal büyüklük olarak G7'yi geçti. 

ABD Doları'nın çöküşüne ilişkin yeni korkular, Bitcoin ve bazı kripto para yatırımcılarına da kârlı fırsatlar sağlıyor. Kasım ayındaki ABD seçimlerine dek Bitcoin'in rekorlar kıracağına yönelik beklentiler artık yaygın kanaate dönüştü. 

Forbes dergisine göre, kripto parayı destekleyen Trump'ın seçimi garantilediğine yönelik artan işaretler sonrası Bitcoin'in 2024 sonuna kadar 150 bin dolara, 2025 sonunda ise 200 bin dolara yükseleceği tahmin ediliyor. 

Almanya'da aşırı sağ yükseliyor! Nazilerden bu yana bir ilk! Alternatif Partisi ilk sıraya yerleşti Almanya'da aşırı sağ yükseliyor! Nazilerden bu yana bir ilk! Alternatif... Haberi Görüntüle

SWIFT YERİNE CIPS YÜKLENİYOR 

ABD Doları'na bir kötü haber de uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten geldi. 2023 yılı verilerine göre Çin Yuanı, uluslararası ödemelerde Japon Yeni'ni geride bırakarak dördüncü sıraya yerleşti. Yuan artık dolar, avro, yen ve pound ile birlikte dünyanın en seçkin para birimleri arasında. 

Amerikan hegemonyasının en önemli silahı 'dolar' küresel çapta sarsıntılar yaşıyor.

2024 Mart ayında yuanın, değere göre küresel ödemelerdeki payı yüzde 47'ye ulaştı ve bir rekor kırdı. BRICS rüzgârının da etkisiyle dolar tutmaktan kaçınan ülkeler ABD'ye tepki olarak 'yuanizasyon' sürecine girdi. 

Pekin ise para takası düzenlemelerini genişletmeye, yuan işlemlerini teşvik etmeye ve SWIFT'in yerini almayı amaçlayan Çin merkezli Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemini (CIPS) yaygınlaştırmaya çalışıyor. 

Ufukta BRICS para birimi görünmüyor ancak ülkeler her geçen ay daha da artan bir hızda ABD Doları'ndan kaçıyor. 

Geçtiğimiz yıl Florida'daki kampanya konuşmasında Donald Trump, "ABD batıyor. Dolar rezerv para olmaktan çıkacak. Ülke cehenneme gidiyor" demişti.  

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading