Yandex Metrica

Dolar tarih olacak! Suudi Arabistan'dan kritik açıklama: Petrol ödemelerinden yuan kullanabiliriz

Dolar tarih olacak! Suudi Arabistan'dan kritik açıklama: Petrol ödemelerinden yuan kullanabiliriz

Uzun zamandır sıkıntılı bir süreçten geçen petrodolara bir darbe de Suudi Arabistan'dan gelebilir. Riyad, petrol ödemelerinde dolar yerine yuan kullanabileceğini açıkladı.

Dünya

12.09.2024, 16:23

Petrodolar uzun zamandır çökmüş durumda ve ülkeler anlaşmaları gerçekleştirmek için yerel bir para birimi kullanma çağrısı yapıyor. Tam bu kaosun ortasında Suudi Arabistan petrolle ilgili anlaşmaları Yuan üzerinden yapabileceğini duyurdu. 

Suudi Arabistan'ın bu adımı Petroyuan'a ivme kazandırırken, Petrodolar'a büyük darbe vurdu. Peki Petroyuan uzun vadede Petrodolar'ın yerini alabilecek mi?

İsrail keyfi gözaltılara devam ediyor: İşgalci askerler Batı Şeria'da mülteci kamplarına baskınlar düzenledi, basın mensuplarının üzerine zırhlı araçlar sürdü İsrail keyfi gözaltılara devam ediyor: İşgalci askerler Batı Şeria'da mülteci... Haberi Görüntüle

SUUDİ ARABİSTAN'IN YUAN ADIMI

SCMP'nin son raporuna göre, Suudi Arabistan Petrol ve Mineral Kaynakları Canavarı Bandar Al Khorayef, bölgenin Çin ile deneylere açık olduğunu paylaştı. Buna, yeni bir değişim dalgası başlatmak için ham petrol anlaşmalarının dolar yerine Yuan üzerinden yapılması da dahil edildi.

Orta Doğu bölgesi, Çin ürünlerini birden fazla ürüne dahil ederek işlemlerini çeşitlendirmeyi dört gözle bekliyor. Buna EV'ler, C919 yolcu jetleri ve yenilenebilir enerji altyapıları eklenebilir.

Khorayef Cumartesi günü Hong Kong'da verdiği bir röportajda, "Petroyuan [bakanlık] için önemli değil ve Suudi Arabistan'ın kendi çıkarına olanı yapacağına inanıyoruz... Ancak Suudi Arabistan'ın her zaman yeni şeyler deneyeceğini ve yeni fikirlere açık olduğunu düşünüyorum ve siyaseti ticaretle karıştırmamaya çalışıyoruz" dedi.

Sudan'da kanlı saldırı: Pazar yerine bomba yağdı! 21 ölü 70'ten fazla yaralı Sudan'da kanlı saldırı: Pazar yerine bomba yağdı! 21 ölü 70'ten... Haberi Görüntüle

PETROYUAN'IN YÜKSELİŞİ

Petroyuan'ın yükselişi, Çin'in küresel piyasa dinamiklerine hakim olma arayışındaki bir sonraki büyük adımı olarak adlandırılıyor. Çin, ham petrolün ülkenin başlıca odak noktalarından biri olduğu birçok Yuan kullanım örneği sunarak ABD dolarını rayından çıkarmak için çok çabalıyor.

Petroyuan'ın ham petrol dinamiklerinde kullanılması, Yuan'ın artan küresel popülaritesi nedeniyle şaşırtıcı değildir. ABD'den ağır yaptırımlar alan bir bölge olan Rusya, ABD yaptırımlarından kaçınmak için tüm işlemlerinde Yuan'ı kullanmıştır. Sonuç olarak, Rusya'nın GSYİH'si katlanarak büyümüş ve bu süreçte %33'e kadar çıkmıştır.

Petrol fiyatları 2021'den bu yana en düşük seviyelerine ulaştı, Brent petrolü %4 düşerek 68,99 dolara geriledi. Aynı zamanda arz ve talep sorunları da artıyor. Gelişme, öncelikle fiyatlara daha fazla baskı uygulayan Çin ekonomisindeki yavaşlamadan kaynaklanıyor.

Çin ekonomisindeki böylesine büyük ve ağır değişimler, bölgeyi Yuan'ı Petroyuan gibi göstererek uluslararasılaştırmaya, değerlemesini artırmaya da yöneltebilir.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading