Yandex Metrica

Sitede Ara

Dragon planı tıkır tıkır işliyor: Hazine çıkarma işlemi başladı: Bölgede tam 11,5 milyon tonluk rezerv var

Dragon planı tıkır tıkır işliyor: Hazine çıkarma işlemi başladı: Bölgede tam 11,5 milyon tonluk rezerv var

Afganistan'daki dünyanın en büyük ikinci bakır madenindeki madencilik projesi Çarşamba günü başladı. Projenin lansmanı Çarşamba günü Çinli diplomatlar ve Taliban yetkililerinin katıldığı bir törenle yapıldı. Programa Taliban'ın Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdul Ghani Baradar da katıldı.

Dünya

26.07.2024, 20:29

Çin, Taliban yönetimine girdikten sonra Afganistan'ın en büyük hazinesini çıkarma çalışmalarına başladı. Çinli mühendisler ve Taliban hükümeti Çarşamba günü Afganistan'da dünyanın en büyük ikinci bakır yatağını çıkarmak için çalışmaya başladı. 

Korku filmi değil gerçek! Buz mağarası turistlerin üzerine çöktü: Bir ölü, iki kayıp Korku filmi değil gerçek! Buz mağarası turistlerin üzerine çöktü: Bir... Haberi Görüntüle

11.5 MİLYON TONLUK REZERV

Kabil'in 40 kilometre güneydoğusunda bulunan Mes Ayanak'ın 11,5 milyon ton bakır rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor. Elektronik eşyalarda kullanılmasından dolayı fiyatı hızla artmaktadır. 2008 yılında Çin devletine ait bir şirket, 3 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında rezervlerde madencilik yapma hakkını elde etti, ancak ABD liderliğindeki koalisyon ile Afganistan'daki Taliban arasındaki savaş nedeniyle bu hiçbir zaman başlayamadı.

Pakistan medya kuruluşu Tribune'ün haberine göre, madencilerin çarşamba günü uzak tesiste çalışmaya başladıkları bildirildi. Törene Taliban yetkililerinin yanı sıra Pekin'den diplomatlar ve işadamları da katıldı. Buna Taliban hükümetinin Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdul Ghani Baradar da dahildi. Baradar, orada bulunan insanlara, projenin başlatılmasındaki gecikmeyi telafi etmek için hızlı bir şekilde çalışmaları çağrısında bulundu.

Türkiye'yi vuracağız diyen Asya ülkesinden savaş hazırlığı! İki nükleer denizaltı denize iniyor! Türkiye'yi vuracağız diyen Asya ülkesinden savaş hazırlığı! İki nükleer denizaltı... Haberi Görüntüle

"BAKIR SİZİ ZENGİN EDECEK"

Taliban, ABD ve müttefiklerinin çekilmesinin ardından Ağustos 2021'de Afganistan'ı ele geçirdi. O tarihten bu yana Afganistan'da şiddet olaylarında bir azalma görüldü. Ülkedeki isyancıların çoğunun kontrolünü ele geçiren Taliban hükümeti, şimdi Afganistan'ın geniş doğal kaynak rezervlerinden yararlanma yolunda hızla ilerliyor. Taliban yetkilileri, Çin Metallurgical Group Corporation'ın madencilikle uğraştığını ve ilk bakırın çıkarılmasının en az iki yıl süreceğini söyledi.

Bu devasa bakır rezervinden sadece Çin'in değil, Taliban'ın da zengin olması bekleniyor. Bakır fiyatları mayıs ayında rekor seviyelere ulaştı. Uzmanlar, elektrikli araçlara, rüzgar türbini gibi enerji projelerine ve yapay zekaya olan talebin artması nedeniyle fiyatların daha da artacağını söylüyor. Bakır, güç tüketen ekipmanlarda önemli bir bileşendir. Afganistan'ın komşusu Çin, dünya bakır tüketiminin yarısından fazlasını tüketiyor.

Çin, Amerika'nın 2021'de çekilmesinin ardından Kabil'de varlığını sürdüren birkaç ülke arasında yer alıyor. Çin'in Komünist hükümeti de Pekin'de Taliban temsilcilerini memnuniyetle karşıladı. Çin'in gözü Afganistan'daki geniş doğal rezervlere dikilmiş durumda. US Geological Survey'in tahminlerine göre Afganistan'ın 1 trilyon dolar değerinde maden kaynağı var.

Habere Tepki Ver

3

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading