Yandex Metrica

Sitede Ara

Dünya 2,5 yılın en büyük patlamasını şok içinde izledi: 30 bin ton bombayı havaya uçurdular

Dünya 2,5 yılın en büyük patlamasını şok içinde izledi: 30 bin ton bombayı havaya uçurdular

Ukrayna kamikaze İHA'ları, Moskova kuzeybatısında uzunluğu 5 kilometreyi bulan dev mühimmat depolarını vurdu. 30 bin tondan fazla bombanın bulunduğu depoların infilakı, savaş tarihinin en büyük patlama sahnelerinden birini ortaya çıkardı.   

Dünya

18.09.2024, 18:02

938 gündür devam eden Rusya-Ukrayna savaşının en büyük patlama sahnelerinden biri 18 Eylül 2024'ün ilk saatlerinde yaşandı.

Ukrayna'dan havalanan kamikaze İHA'lar, Moskova kuzeybatısında bulunan Tver oblastındaki dev mühimmat depolarını vurdu. 

13 bin kişinin yaşadığı Toropets kasabasında yürek hoplatan patlamalar kilometrelerce uzaktan görüntülendi. Yaklaşık 5 kilometre uzunluktaki depo alanında 30 bin tonun üzerinde patlayıcı bulunduğu belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı 107. Ana Füze ve Mühimmat Depo Komutanlığı arazisi kısa aralıklarla havaya uçarken, NASA'ya ait termal uydu görüntülerini yayınlayan Kiev basını patlamaların çok geniş bir alana yayıldığını gözler önüne serdi. 

Bölgede oluşan sıcaklık NASA uydularının termal kamerasına da yansıdı.

İddialara göre depolarda ağırlıklı olarak 122mm'lik BM-21 Grad tipi topçu roketleriyle 82mm'lik havan topu mühimmatı bulunuyordu. Sözkonusu bölgenin Rus ordusuna ait en büyük depolara ev sahipliği yaptığı biliniyordu. 

Ukrayna medyası saldırının kamikaze dronlarla yapıldığını bildirirken Moskova, depoların hem kamikaze İHA hem de uzun menzilli füzeler tarafından vurulduğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Tver oblastında hava savunma sistemlerinin gece boyunca 54 Ukrayn İHA'sını imha ettiği bildirdi. 

Öte yandan benzer saldırılar Rusya batısındaki Bryansk, Kursk, Oryol ve Smolensk bölgelerinde de meydana geldi. 

Yunanistan sınırında hareketli anlar! Türk polisinin üzerine bıçakla yürüdü, ayağından vuruldu! Yunanistan sınırında hareketli anlar! Türk polisinin üzerine bıçakla yürüdü, ayağından... Haberi Görüntüle

GERİLİMİ TIRMANDIRACAK SALDIRI

Toropets'deki dev mühimmat depolarının füze ile vurulduğu iddiası, Rusya-Ukrayna savaşının tırmanmasına yol açacak gelişmeleri tetikleyebilir. Çünkü ABD ve bazı Avrupa ülkeleri Rus topraklarının Batı menşeili füzelerle vurulması konusunda Ukrayna'ya tam yetki vermişti. 

Dev depoların bulunduğu Moskova kuzeybatısındaki kasaba, Ukrayna sınırına 470 kilometre uzaklıkta. Ne var ki, Ukrayna envanterinde bu mesafede kullanılacak özellikte Batı kaynaklı füze bulunmuyor. 

Vurulan depolar Moskova kuzeybatısındaki Tver kasabasında bulunuyor.

Saldırıda kamikaze İHA'larla birlikte füzelerin de kullanıldığı iddiasının doğru olması halinde gözler, Ukrayna'nın bir süre önce açıkladığı Hrim-2 (Grim-2/Thunder-2) adlı kısa menzilli balistik füzeye (SRBM) çevrilebilir. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin geçtiğimiz günlerde test atışı yapıldığını duyurduğu Hrim-2 füzesinin 500 kilometreden daha fazla menzilde etkin olduğu iddia ediliyor. Ukrayna'nın kendi imkanlarıyla geliştirdiği füzenin Torovets'teki depo saldırısında kullanılmış olma ihtimali bulunuyor.  

Saldırıya ilişkin Kiev medyasına konuşan Ukrayna istihbarat kaynağı şunları söyledi:

"Rusya'nın füze ve mühimmat kapasitesini metodik olarak azaltmaya devam ediyoruz. Rusya Savunma Bakanlığı'nın ana füze ve topçu departmanına ait bu büyük depoyu yeryüzünden sildik."

Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı, Orlan'ı vuruyor Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı,... Haberi Görüntüle

VALİ: HALKIMIZ EVLERİNE DÖNEBİLİR

Kremlin, patlamaların devam ettiği kasabada yaşayan 13 bin sivilden bir kısmının tahliyesi talimatı verirken Tver oblastı yetkilileri 'durumun kontrol altında olduğunu' ileri sürdü. Ancak yayınlanan görüntüler, Rusya'da son 2,5 yılın en büyük patlamasının gerçekleştiğini gözler önüne serdi. 

Öğleden sonra bir açıklama yapan Rusya'nın Tver Bölgesi Valisi İgor Rudenya, mühimmat depolarında çıkan yangını söndürebilmek için 150 itfaiyeci ile 40 aracın çalıştığını kaydetti.

Rudenya, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bir kısmı tahliye edilmiş Toropets halkının öğle sonrası itibariyle evlerine döndürüleceğini bildirdi. 

Rudenya ayrıca patlamalar nedeniyle herhangi bir can kaybı ya da yaralanma hadisesinin yaşanmadığını aktardı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading