Dünyanın en büyük 6. petrol ihracatçısı ülkeden cesur adım: ABD için 'demokrasi' getirilecek bir yer daha!

Dünyanın en büyük 6. petrol ihracatçısı ülkeden cesur adım: ABD için 'demokrasi' getirilecek bir yer daha!

Petrol zengini ülkelerden biri olan Nijerya daha önce aldığı kararı uygulamaya başladı. Buna göre Nijerya, ham petrolü yerel para birimi olan naira ile satmaya başladıklarını duyurdu.

Dünya

08.10.2024, 02:40

Nijerya, dünya petrol rezervlerinin yüzde 3,1'ine sahip ve bu yönüyle sıralamada 8. sırada yer alıyor. Petrol zengini bu Afrika ülkesi petrol ihracatı bakımından ise 6. sırada yer alıyor. 

Böylesi önemli bir ülke şimdiye kadar petrolünü ABD doları cinsinden sattı. Ülkede bu konuyla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Bu gelişme şüphesiz doların ya da bir başka deyişle ABD'nin piyasalar üzerindeki egemenliğine darbe vuracak cinsten bir gelişme. Nijerya,  ham petrolün yerel para birimi olan naira cinsinden satışına başlandığını belirtti. Finans Bakanlığı Enformasyon ve Halkla İlişkiler Direktörü Mohammed Manga, yaptığı yazılı açıklamada Federal Yürütme Konseyi'nin (FEC) direktifi doğrultusunda, ham petrolün yerel para birimi olan naira cinsinden satışına başlandığını duyurdu.

Haşim'den haber yok: Hizbullah'ın yeni liderine enkaz altında kimse ulaşamıyor Haşim'den haber yok: Hizbullah'ın yeni liderine enkaz altında kimse ulaşamıyor Haberi Görüntüle

ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜYECEK

Bu stratejik girişimin ülke ekonomisi üzerinde kalıcı iyi etkiler yapmasını beklediklerini belirten Manga, büyümenin, istikrarın ve kendi kendine yeterliliğin artırması da beklediklerini kayedetti.

Son dakika... Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i roketlerle vuruyor Son dakika... Hizbullah, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i roketlerle vuruyor Haberi Görüntüle

ABD BU İŞTEN HOŞLANMAYACAK

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan BRICS ülkeler grubu tarafından kurulan Yeni Kalkınma Bankası, geçtiğimiz sene ABD dolarına bağımlılığı azaltmak için Güney Afrika ve Brezilya para birimlerinde kredi vermeye başlamak için hazırlık yapmıştı.

Bu arada dolardan vazgeçenlerin ya da dolara "savaş açanlar"ın sonu pek iyi olmuyor. ABD, bir bahaneyle ülkede iç karışıklık çıkarıp dolar muhalefetini bir şekilde sindirmeyi başarıyor. Örneğin Fransa'da Charles de Gaulle... Kore ve Vietnam savaşlarının maliyetin, karşılayamayan ABD, karşılıksız dolar basma yolunu seçmiş bu da Fransa'nın pek hoşuna gitmemişti. Tarih, sonrasında ise De Gaulle'ün başına gelenleri yazdı. ABD'ye cephe alan Fransa, siyasal ve ekonomik açıdan en iyi günlerini yaşarken birden iç karışıklıkla mücadele etmek durumunda kaldı. Ülke basını, sendikalar ve üniversite gençliğinin başını çektiği "Diktatör De Gaulle" konulu eylemler epey baş ağrıttı ve şimdilerde eski bir hatıra olarak bahsedilen "68 Olayları"  patlak verdi. Seçimler yenilendi, De Gaulle yeniden kazandı ama çok yıpranmıştı. Ünlü siyaset adamı, 28 Nisan 1969'da Fransız senatosunun yetkilerini sınırlandırıp yerel meclislere daha çok yetki vermek isteyen değişikliğin referandumda reddedilmesinden sonra devlet başkanlığından istifa etti.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading