Yandex Metrica

Sitede Ara

Dünyanın hızı yavaşladı günler uzamaya başladı! Bilim insanları felaket diyerek duyurdu! Çok daha kötü olacak

Dünyanın hızı yavaşladı günler uzamaya başladı! Bilim insanları felaket diyerek duyurdu! Çok daha kötü olacak

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri o kadar güçlü ki, bilim adamlarına göre hava durumunu bile önceden düşünülenden daha fazla değiştiriyor. Değişiklikler küçük, evet ancak sürekli bağlantılı, ileri teknolojiye sahip dünyamızda, GPS navigasyonu kadar yaygın olan bilgisayar sistemleri üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilirler.

Dünya

17.07.2024, 18:51

Bu , Proceedings of the National Academy of Sciences ve Nature Geoscience dergilerinde yayınlanan ve Dünya'nın kutuplarındaki buz tabakaları eridikçe deniz seviyesindeki artıştan kaynaklanan kütlenin yeniden dağılımını gösteren iki çalışmayla da doğrulanıyor. günün uzunluğunu "benzeri görülmemiş bir oranda" artırıyor . Sonuç olarak küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe günler uzuyor.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin geçmişte gün uzunluğunu nasıl etkilediğini anlamak ve gelecekteki etkisini tahmin etmek için hem gözlemsel verileri hem de iklim modellerini kullanarak 1900 ila 2100 yıllarını kapsayan 200 yıllık bir dönemi inceledi . İklim değişikliğinin günün uzunluğu üzerindeki etkisinin önemli ölçüde arttığını keşfettiler.

Ege'de son sözü Türkler söyleyecek! Yunan basınında dikkat çeken analiz: Dengeler Ankara'nın lehine değişiyor Ege'de son sözü Türkler söyleyecek! Yunan basınında dikkat çeken analiz:... Haberi Görüntüle

DÜNYANIN HIZI AZALDI

Dünya üzerindeki günlerin uzunluğunun değişmesi, esasen Dünya'nın dönüşünü kademeli olarak yavaşlatan Ay'ın çekimsel çekiciliği ve aynı zamanda Dünya'nın dönüşünü yavaş yavaş yavaşlatması nedeniyle yüzyılda birkaç milisaniye kadar kademeli olarak artması bizim için garip değil. Buzul izostatik ayarlama süreci, yani gezegenin mantosundaki erimiş kayanın kutup bölgelerine doğru hareketi.

Ancak Kuzey Kutbu ve Antarktika'daki buz tabakalarının ve buzulların erimesinin etkisi bu değişimi tetiklediğinde durum daha da ciddileşiyor. Kutup bölgelerinden gelen su, dünya okyanuslarına ve özellikle ekvator bölgesine akıyor. 20. yüzyıla başladığımızdan bu yana deniz seviyesinin yükselişi durmadı ve tüm bunların sonucunda Dünya daha da düzleşiyor.

ETH Zürih İnşaat, Çevre ve Geomatik Mühendisliği Bölümünde Uzaysal Jeodezi Profesörü Benedikt Soja, "Bu, Dünya'nın dönüşünü etkileyen kitlesel bir değişimin meydana geldiği anlamına geliyor. Bu, bir patencinin piruet yapmasına benzer; önce kollarını vücuduna yaklaştırıyor, sonra düzeltiyor." Dönme yavaşlar çünkü kütleler dönme ekseninden uzaklaşarak fiziksel atalet artar. Ve eğer Dünya daha yavaş dönerse günler de uzar." ifadelerini kullandı. 

Dünya üzerinde her bir günü oluşturan saat, dakika ve saniye sayısı, yukarıda bahsedilen iklim değişikliği nedeniyle kutup buzunun erimesi gibi karmaşık faktörlerden etkilenen Dünya'nın dönüş hızı tarafından belirlenir.

Sınır ötesi harekât kaçınılmaz oldu: PKK/YPG her kantonda ayrı 'seçim' yapacak Sınır ötesi harekât kaçınılmaz oldu: PKK/YPG her kantonda ayrı 'seçim'... Haberi Görüntüle

GÜNLER UZAMAYA BAŞLADI

Bilim insanları kutup buzlarının erimesi ile günlerin uzaması arasında zaten bir ilişki kurmuştu; ancak yeni araştırma, küresel ısınmanın hava durumu üzerinde önceki ve hatta son çalışmaların gösterdiğinden daha büyük bir etkiye sahip olduğunu öne sürüyor. Bunun en doğrudan sonucu ise günün her yüzyılda 1,33 milisaniye uzamasıdır.

Ancak durum burada bitmiyor: Sera gazı emisyonları eskisi gibi kontrolsüz bir şekilde artmaya devam ederse, araştırmacılar iklim değişikliğinin günün uzunluğu üzerindeki etkisinin 21. yüzyılın sonlarına doğru yılda 2,62 milisaniyeye ulaşabileceğini öngörüyor; Bu, şüphesiz, modern iklim değişikliğinin gezegenimiz üzerindeki etkisinin büyüklüğünü vurgulayan bir şey. Uzmanlar, bir saniyeyi kaçırmanın dünya genelindeki bilgisayar sistemleri üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading