Yandex Metrica

Sitede Ara

Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar yakında boş kalabilir

Economist'ten tank iddiası: Cephede sayı şimdiden 8 bin oldu! Hangarlar yakında boş kalabilir

Rusya, Ukrayna cephesine tank takviyesi için yoğunlukla Sovyet döneminden kalma depoları kullanıyor. Hangardan çıkan tank ve zırhlı araçlar bakımdan geçirilerek savaş bölgesine gönderiliyor. Economist dergisine göre o depolar yakında büyük ölçüde boşalabilir.

Dünya

18.07.2024, 17:55

Ukrayna savaşında Rus ordusunun kaybettiği tank ve zırhlı araç sayısının 8 bini aştığı sanılıyor. Rusya'daki iki dev fabrika, hasar almış tankların yerine yenilerini sevk etmek için harıl harıl çalışıyor. 

Uralvagonzavod ile Omsktransmash fabrikalarında hazır hale getirilip cepheye sevk edilen tank ve zırhlı araçlardan yüzde 85'ini, Rus depolarından çıkarılarak yenilenmiş eski tanklar oluşturuyor. 

Rusya, dev depolarda atıl durumdaki binlerce aracı hızla onarıp bakımdan geçirdi ve 2023 yılında 1500'den fazla tankın Ukrayna topraklarına sevk edilmesini sağladı. Ancak depodaki tankların sayısı sınırsız değil. Moskova'nin zırhlı araç stoğunda 'deniz' tükenmek üzere. 

Rusya, Ukrayna topraklarında binlerce tank kaybetti.

İngiltere merkezli The Economist dergisi, Rusya'nın tank üretim ve yenileme kapasitesine dair enteresan bir makale yayınladı. 

Dergi, eskimiş ya da hasar görmüş tankların parçalanıp yamyamlaştırılmasıyla mevcut envanterin ayakta tutulduğunu, fakat bu durumun böyle devam etmeyeceğini belirtiyor. 

11 milyon dolarlık sözleşme! O ülke 200 Kamikaze İHA satın alma kararı aldı! Komşu ülkeye saldıracak! 11 milyon dolarlık sözleşme! O ülke 200 Kamikaze İHA satın... Haberi Görüntüle

HANGARLAR ÖNÜMÜZDEKİ YIL BOŞ KALABİLİR

Economist'e göre Rus depolarında Sovyet döneminden kalma stoklar 2025 yılında tükenme noktasına gelebilir. 

Bu durum cephede mühimmat ateşleyen namluların hızla azalmasına yol açacak. Haberde şu hususlara dikkat çekiliyor:

  • İki yıl süren savaşın ardından Rusya tahminen 3 bin tank ve 5 bin diğer zırhlı aracı kaybetti. Gerçek rakamlar daha yüksek olabilir.
  • Rusya, yeni tanklar ve araçlar üretmek yerine büyük ölçüde eski Sovyet dönemi ekipmanlarını depodan yenilemeye güveniyor.
  • 2023'te cepheye teslim edilen 1530 tankın yaklaşık yüzde 85'i yeni üretimler değil, yenilenmiş eski modellerdi.
  • Rusya'nın yeni tank üretme yeteneği sınırlıdır. Tahminler yılda 28 ilâ 90 yeni tank arasında değişmektedir ve bazı uzmanlar yılda 30 kadar sayıda yeni tank üretilebildiğini söylüyor.

  • Topçu namlusu üretimi önemli bir sorun; iki fabrikanın her biri yılda yaklaşık 100 tane üretebiliyor. Ancak binlercesine ihtiyaç var. Rusya, kundağı motorlu obüslerin namlularını değiştirmek için eski çekili topları parçalıyor ancak bu çözüm sürdürülebilir değil.
  • Depolarda bulunan tahmini 3 bin 200 tanktan yüzde 70'i 1990'lardan bu yana kötü depo koşulları nedeniyle kullanılamaz durumda olabilir.
  • Uzmanlar, Rus tank ve piyade araçlarının depodan yenilenmesinin 2025'in ikinci yarısında 'kritik bir tükenme noktasına' ulaşacağını öngörüyor.

  • Rusya, cephedeki 470 bin civarındaki personel gücünü o seviyede tutabilmek için her ay 25 bin kadar asker daha istihdam etmek zorunda. Bu sayıya ulaşmayı başarıyor ancak milislere her geçen ay daha fazla para ödemek zorunda kalıyor.
  • Rusya, Ukrayna altyapısını vuracak füzelerin üretimini de artırdı. Ancak Rusya'nın bir savaş ekonomisi haline geldiğine ve GSYH'sinin yaklaşık yüzde 8'inin askeri harcamalara ayrıldığına dair tüm söylentilere rağmen tank, zırhlı piyade araçları ve toplardaki sarsıcı kayıplarını ancak depodan malzeme çekerek telafi edebiliyor. Sovyet döneminde oluşturulan bu stoklar tabii ki sonsuz değiller. 

 

Habere Tepki Ver

2

0

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading