Yandex Metrica

Ege'de 40 saatlik açmaz! İki ülkenin savaş gemileri burun buruna gelmişti: Yunan medyası gerilimin ayrıntılarını açıkladı

Ege'de 40 saatlik açmaz! İki ülkenin savaş gemileri burun buruna gelmişti: Yunan medyası gerilimin ayrıntılarını açıkladı

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi, Türkiye ile Yunanistan'ı Ege'de burun buruna getiren olayın perde arkasını açıkladı. "Ege'de 40 saatlik açmaz” başlığı ile okuyucularının karşısına çıkan Yunan basını ortalığı karıştıran o ülkeyi deşifre etti.

Dünya

05.08.2024, 16:49

Son dönemlerde Ege'de artan Türkiye-Yunanistan gerilimini mercek altına alan Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi, “Ege'de 40 saatlik açmaz” başlıklı haberinde, iki ülke donanmalarını burun buruna getiren olayın arka planını anlattı.

İki ülke arasındaki gerilim Kıbrıs ile Girit arasına bir sualtı elektrik kablosu Great Sea Interconnector, GSI) döşenmesi kapsamında, Bağımsız Enerji İletim Operatörü (ADMIE)’nün 7 Haziran'da Yunan makamlarına yaptığı güzergâh araştırma talebiyle başladı diyen Yunan medyası, "Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu projenin ana yüklenicisi Fransız Nexans’tı. Alt yüklenici olarak ise İtalyanlardan Ievoli Relume adlı gemi kiralanmıştı." ifadelerini kullandı.

Ne Fransız ne de İtalyan Dışişleri Bakanlıklarının söz konusu çalışma için Ankara'dan izin almadığını belirten Kathimerini, "Projenin bu özel aşamasında Atina’nın, GSI’yı destekleyen Amerika tarafından baskı gördüğünü belirtmek gerekir. Aslında, iyi bilgi sahibi kaynaklar, basit bir araştırmanın Türkiye'nin tepkisini çekmeyeceği düşünüldüğünden, araştırmaya daha hızlı başlanması için hem Amerika hem de ADMIE tarafından baskı yapıldığını söyledi." ifadelerini kullandı.

Kassam Tugayları'ndan Hizbullah açıklaması! Ebu Ubeyde: 'Düşmanın cezadan kurtuluşu yok! Kassam Tugayları'ndan Hizbullah açıklaması! Ebu Ubeyde: 'Düşmanın cezadan kurtuluşu yok! Haberi Görüntüle

TCG GÖKOVA İTALYA GEMİSİNİ MARKAJA ALDI

Habere devam eden Yunan medyası, Kablonun olası güzergahını belirlemek için Kıbrıs'tan Girit'e doğru ilerleyen İtalyan levoli Relume gemisi, iki hafta sonra Türkiye-Libya Mutabakatı'nın kapsadığı sınırlara girerken neyle karşılaşağıa dair Yunan Genelkurmayı'ndan bilgi talep etti.

Söz konusu gelişme üzerine Yunan Deniz Kuvvetleri, araştırma rotasının Yunan karasuları dışında kalan bölümüyle ilgili Türkiye'nin olası tepkisine ilişkin brifing verdi. Çünkü bu bölge 27 Kasım 2019'dan imzalanan Türkiye-Libya Mutabakatı'na istinaden Ankara'nın 18 Mart 2020'de BM'ye bildirdiği Münhasır Ekonomik Bölge sınırları içinde kalıyordu" denildi. 

Levoli Relume gemisi, 17 Temmuz'da tartışmalı bölgede araştırma yapmaya başladı diyerek haberine devam eden Yunan medyası, "Türk Donanması'na ait TCG Gökova fırkateyni, 18-19 Temmuz tarihlerinde İtalyan gemisine yaklaşarak kimliğini ve bölgede bulunma amacını sordu. İtalyan gemisi, TCG Gökova'dan gelen soruya yanıt vermedi ve Gökova, Türkiye'nin 1974'teki işgalinin (Mutlu Barış Harekâtı) 20 Temmuz'daki kutlamaları için Kıbrıs'ın Türk işgali altındaki kuzeyine (KKTC) gitti." ifadelerini kullandı.

Habere devam eden Yunan medyası, "22 Temmuz'da Ievoli Relume, Kasos (Çoban) ve Karpathos (Kerpe) arasındaki boğazda uluslararası sularda araştırmalarını sürdürürken, TCG Gökova bölgeye geri döndü. İtalyan gemisine Yunan fırkateyni Aitittos eşlik ederken, TCG Beykoz korveti ile TCG Göksu fırkateyni de bölgeye intikal etti. Bunun üzerine Atina'dan Yunan Donanması'na ait Nikiforos Fokas fırkateyninin bölgeye gönderilmesi emri geldi ve bunu Türk Donanması'ndan iki hücumbotun daha gönderilmesi izledi. Bir Yunan Sahil Güvenlik açık deniz devriye botu da bölgede seyretmekteydi." dedi.

A Milli Futbol Takımı, Galler deplasmanında! İşte Montella'nın muhtemel 11'i A Milli Futbol Takımı, Galler deplasmanında! İşte Montella'nın muhtemel 11'i Haberi Görüntüle

KRİZ NASIL YATIŞTIRILDI?

TCG Göksu tarafından İtalyanlara, Türk kıta sahanlığı üzerinde seyrettikleri söylendi ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığının dış sınırlarına ilişkin 18 Mart 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler'e gönderdiği mektuba atıfta bulunuldu diyen Kathimerini, "İtalyanlar ise Yunan makamlarından izin aldıklarını ve İtalya, Fransa ve Avrupa Birliği tarafından desteklendiklerini söylediler." ifadelerini kullandı.

Ayrıca denizde çatışmayı önlemeye yönelik düzenlemeler uyarınca Türk gemilerinin en az bir deniz mili mesafeyi korumalarını talep ettiler diyen Yunan medyası, "Türk tarafı ise tartışmalı bölgede seyreden Ievoli Relume'ye açıkça ‘uzaklaş’ mesajları gönderdi. Birkaç haberleşmenin ardından tüm Türk birimleri, manevra kabiliyetlerinin kısıtlı olduğuna dair sinyaller verdi ve komutanları da hareketsiz kalmalarını gerektiren arızalar olduğunu iddia eden mesajlar gönderdi." ifadelerini kullandı.

Analize devam eden Yunan basını, "Bunun üzerine Atina ve Ankara arasındaki iletişim kanalları derhal harekete geçirildi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile birkaç kez görüşürken, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexandra Papadopoulou da Ankara'daki mevkiidaşı Mehmet Kemal Bozay ile konuştu. 23 Temmuz Salı günü saat 22:00'den sonra kriz hafiflemeye başladı" dedi.

Görüşmeler üzerine İtalyan gemisinin, bölgede çalışma yapacağına dair Türk tarafına bildirim yaptığını doğrulayan Kathimerini, bu bildirimin bir izin talebi olmadığını iddia etti. Bu talebin gelmesinin ardından TCG Göksu fırkateyni, Ievoli Relume'ye Türk kıta sahanlığı içinde araştırmalarını sürdürebileceği bildirdi. Böylece kriz yatıştırıldı ve 24 Temmuz Çarşamba sabahı savaş gemileri bölgeden çekildi.

Son dakika... İsrail ve Hamas anlaştı! 3 ayrı noktada çatışmalara geçici olarak ara verildi Son dakika... İsrail ve Hamas anlaştı! 3 ayrı noktada çatışmalara... Haberi Görüntüle

YUNAN MEDYASI O AYRITIYI ATLAMADI

Yunan Donanması da Rodos'un doğusunda planlandığı bir tatbikatı iptal ettiğini duyurdu. Sonraki günlerde Türk makamları, söz konusu gelişmelerin Türk deniz yetki alanlarının kabulü anlamına geldiğini duyururken, Yunan makamlar ise üst üste yalanlamalara girişti.

Fakat Yunan gazetesi, bir gerçeğe dikkat çekmeyi ihmal etmedi, "İki taraf arasında durumu yatıştırmaya yönelik temaslar sırasında ABD'nin diplomatik ilgisinin neredeyse hiç olmaması, Yunan dış politika planlaması için endişe verici bir sinyal ve muhtemelen gelecek şeylerin bir işaretiydi."

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Ege’deki krizin sonlanmasının ardından bir açıklama yaparak, “Söz konusu gemi, deniz yetki alanımıza girmemesi konusunda uyarılmış ve gemilerimiz tarafından engellenmiştir.

Daha sonra yapılan koordinasyon neticesinde belirtilen koordinatlarda çalışma yapılmasına izin verilmiş ve Deniz Kuvvetlerimize ait gemiler refakatinde faaliyetini tamamlayarak kıta sahanlığımızdan ayrılmıştır. Deniz yetki alanlarımıza saygı duyan ve işbirliği yapan Yunan ve İtalyan makamlarına teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Yunan Savunma Bakanlığı kaynakları da, “Yunanistan Silahlı Kuvvetleri tarafından, Yunanistan Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü ve emrettiği şekilde, Yunanistan ile Mısır arasında yasal olarak sınırları belirlenmiş bölge içerisinde Türkiye'nin yasadışı eylemlerine karşı hiçbir ‘saygı’ gösterilmemiştir ve gelecekte de gösterilmeyecektir.” açıklaması yapmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

2

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading