Yandex Metrica

Sitede Ara

Ege'de diplomasi rüzgarı: Türkiye ve Yunanistan New York'ta deniz sınırlarını masaya yatırıyor

Ege'de diplomasi rüzgarı: Türkiye ve Yunanistan New York'ta deniz sınırlarını masaya yatırıyor

Yunanistan ve Türkiye arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik görüşmeler, 23-27 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında yeniden gündeme gelebilir. İki ülkenin dışişleri bakanlarının New York’ta yapılacak zirveye ilişkin görüşmeleri sürdürdüğü ve bu kapsamda deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik zemin araştırmalarının ele alındığı öğrenildi.

Dünya

08.09.2024, 18:20

Türkiye ve Yunanistan arasındaki diplomasi trafiğini analiz eden Yunan basını, "Türkiye ve Yunanistan New York'ta Deniz Sınırlarını Masaya Yatırıyor" başlıklı bir haber yayımladı. 

Ta Nea'nın haberinde, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasında gerçekleşen son görüşmede, iki liderin BM Genel Kurulu'nda bir araya gelme hazırlıklarının tartışıldığı ve Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz sınırlarının diplomatik yollarla çözülmesinin önemi vurgulandı. Bu kapsamda özellikle Çoban Adası (Kasos) meselesi ve Yunanistan'ın Güney Kıbrıs ile elektrik enterkonneksiyonu gibi hassas konuların gündeme geleceği belirtildi." denildi.

Soykırım kabinesinde kriz! Katiller birbirine girdi! Gallant yolcu Soykırım kabinesinde kriz! Katiller birbirine girdi! Gallant yolcu Haberi Görüntüle

ZİRVEDE NELER KONUŞULACAK

Haberin devamında ise, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Türkiye ile diyalogda iyi bir atmosfer yaratılmasının ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesinin önemine dikkat çekti. Özellikle deniz sınırlarının belirlenmesi konusunda Türkiye ile diplomatik adımlar atılmasının sürdürülebilir bir barış için gerekli olduğu ifade edildi. Her iki ülkenin de bu konuda hukuki ve teknik uzmanlardan oluşacak ekipler kurarak diyalog sürecini derinleştirmesi bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Türkiye ile diyalogda iyi bir atmosfer yaratılmasının ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesinin önemine dikkat çekti diyen Ta Nea, "Özellikle deniz sınırlarının belirlenmesi konusunda Türkiye ile diplomatik adımlar atılmasının sürdürülebilir bir barış için gerekli olduğu ifade edildi. Her iki ülkenin de bu konuda hukuki ve teknik uzmanlardan oluşacak ekipler kurarak diyalog sürecini derinleştirmesi bekleniyor." yorumunu yaptı.

Brüksel-Budapeşte gerginliği sürüyor: AB Komisyonu, Macaristan'daki toplantıyı boykot etti Brüksel-Budapeşte gerginliği sürüyor: AB Komisyonu, Macaristan'daki toplantıyı boykot etti Haberi Görüntüle

DİPLOMASİ TRAFİĞİ SÜRECEK

Atina'da, New York'ta yapılacak toplantının önemli bir başlangıç olmasına rağmen, yıl sonuna kadar somut bir ilerleme kaydedilmeyeceği düşünülüyor diyen Yunan basını, "Diplomatlar, bu tür görüşmelerin dürüstlük, işbirliği ve uygun bir atmosfer gerektirdiğini belirtiyor. Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde deniz sınırları konusu her zaman masada kalmaya devam edecek gibi görünse de, GKRY meselesinin gölgesinde, çözüm çabaları önümüzdeki aylarda ivme kazanabilir." dedi.

Ayrıca haberde, "Eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu’nda her iki liderin de bu konuyu masaya yatırması bekleniyor. Görüşmelerin ardından Aralık ayında Ankara’da yapılacak Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısına kadar iki tarafın diplomatik temaslarını sürdüreceği öngörülüyor." denildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading