Yandex Metrica

'Ekim ayına kadar halledin' deyip 40 bin asker yolladı: Herkes uzun menzilli bombardımanı bekliyor!

'Ekim ayına kadar halledin' deyip 40 bin asker yolladı: Herkes uzun menzilli bombardımanı bekliyor!

ABD ve Avrupa, uzun menzilli füzeler için Ukrayna'ya yeşil ışık yakarken Rusya, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için yaklaşık 40 bin askeri seferber etti. Kursk bölgesine yollanan birlikler Ukraynalı taarruz timlerine karşı henüz üstünlük kuramadı.

Dünya

14.09.2024, 19:15

Ukrayna-Rusya savaşı iki cephede kilitlenmiş görünüyor. Rus ordusu haftalardır taarruz ettiği Pokrovsk yönünde ilerlemeyi durdurdu. 1000 kilometre uzunluğundaki cephe hattında çatışma noktaları Donetsk'te sadece 60 kilometrelik bölgede yoğunlaştı. 

Kendi topraklarına yönelik saldırıyla da boğuşan Ruslar, sınırdan geçerek Kursk'a doğru hamle yapan Ukrayna timlerini durdurmaya çalışıyor. 

Kiev güçleri 6 Ağustos'ta başlayan baskınlar çerçevesinde Suça kasabası merkez olmak üzere yaklaşık 1600 kilometrekare büyüklüğündeki alanı kontrol ediyor. 

Rus lider Vladimir Putin kurmaylarına "Ekim ayına kadar Kursk'u mutlaka kurtarın" talimatı verdi. Moskova yönetimi bir kısmı Donetsk'teki cephe hattında görevli birliklerden oluşan karşı saldırı grubunu Kursk'a yolladı. 

Rusya'nın Kursk bölgesinde Ukrayna hakimiyeti

Son dakika... Afrin'in güneyinde PKK'dan sızma girişimi! SMO karşılık verdi, TSK topçu birlikleriyle vuruyor Son dakika... Afrin'in güneyinde PKK'dan sızma girişimi! SMO karşılık verdi,... Haberi Görüntüle

KURSK'TA RUSLARIN KAÇ BİN ASKERİ VAR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'ye göre, toprakları kurtarmak üzere gönderilen Rus ordu mevcudu yaklaşık 40 bin personelden oluşuyor. 

Karşı saldırı grubunun bir kısmını savaş deneyimi yüksek askerler oluştururken önemli bir kısmının ise sınır muhafızı, erler, Çeçen Ahmat Tugayı ve düzensiz birliklerden meydana geldiği belirtiliyor. 

Ukraynalı askerî gözlemci Kostyantin Maşovetz, Kursk oblastında Rus asker sayısının 33 ilâ 35 bin arasında olduğunu ileri sürdü. 

Zelenski'ye göre ise Moskova, bölgeyi kurtarmak için 70 bin kişiye kadar personel konuşlandırabilir. Amerikan yetkilileri 50 bin askerden müteşekkil deneyimli bir grubun yeterli olacağını düşünüyor. 

Her hâlükârda Ukrayna'nın Rusya içerisindeki Kursk'a saldırması, Kremlin'in Donetsk'teki taarruz planlarını altüst etti.

Pokrovsk'a yönelik taarruz durma noktasına gelirken tüm gözler 'sınırlarını korumayı başaramamış ülke' pozisyonuna düşen Rusya'nın Kursk bölgesini temizleyip temizleyemeyeceğine çevrildi. 

Sosyal medyaya yansıyan görüntüler bölgeye gönderilen Rus zırhlı birliklerinin Ukrayna kamikaze dronları ve Javelin anti-tank sistemleriyle tahrip edildiğini gösteriyor. 

Ancak bu durumun tam tersinin geçerli olduğuna yönelik bilgiler de geliyor. İngiliz medyası, Rusya'nın Kursk bölgesinde 2 gün içerisinde 10 yerleşim birimini kurtardığını ileri sürerken BBC'ye konuşan Ukraynalı bir subay, "Çatışmalar çok zorlu ve durum şimdilik bizim lehimize değil" diyor. 

Ukrayna zırhlı birliklerinin Kursk yönünde ilerlediğini gösteren yeni görüntüler yayınlandı.  

11 milyon dolarlık sözleşme! O ülke 200 Kamikaze İHA satın alma kararı aldı! Komşu ülkeye saldıracak! 11 milyon dolarlık sözleşme! O ülke 200 Kamikaze İHA satın... Haberi Görüntüle

TEMİZLİK HİÇ DE KOLAY OLMAYACAK 

Rus topraklarından yansıyan bilgiler son birkaç gündür sınırdan 40 kilometre derinlikteki temas hatlarında çatışmaların şiddetlendiğini gösteriyor.

Seym Nehri üzerindeki tüm köprüler imha edilirken askerî uzmanlar, Rusya'nın Kursk'ta işgal edilmiş bölgeleri kurtarmasının gayet zor olacağında hemfikir. 

Bu duruma ABD ve Avrupa menşeili uzun menzilli füzelerin kullanılması da eklenirse Rus ordusunun yaşadığı tahribat daha da büyüyecek. Ancak böyle bir olasılık, NATO-Rusya savaşı riskini de beraberinde getiriyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün yaptığı açıklamada, "Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırma konusunda Kiev'e izin verilirse bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin, Avrupa'nın Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelir. Bu durum çatışmanın doğasını önemli ölçüde değiştirecektir" demişti. 

Sahadaki durumu İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Washington'da tartışan ABD Başkanı Joe Biden ise bu açıklamayı nasıl yorumladığına yönelik soruları şöyle cevapladı: "Putin'i pek kafama takmıyorum." 

Ukrayna birliklerinin konvansiyonel taarruzuna Rusların taktik nükleer silahla karşılık vermesi halinde gerilimin küresel ölçekte genişlemesinden endişe ediliyor. 

Bir Rus askeri, Kursk bölgesinde zırhlı muharebe aracıyla ilerliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading