Yandex Metrica

Erdoğan Batı'dan bir adım önde! Rumen basınında dikkat çeken analiz: Türkiye Afrika'daki etkisini artırıyor

Erdoğan Batı'dan bir adım önde! Rumen basınında dikkat çeken analiz: Türkiye Afrika'daki etkisini artırıyor

Türkiye'nin Afrika adımları dünyanın manşetlerini süslemeye devam ediyor. Türkiye'nin diplomasi başarısını ele alan Rumen basını çarpıcı bir analize imza attı. 

Dünya

30.08.2024, 18:00

Romanya merkezli Infofinanciar haber ajansı Somali ve Etiyopya arasındaki gerilime el atan Türkiye'nin Afrika'daki varlığını her geçen gün daha da artırdığını belirti. Haberde, "Somalili ve Etiyopyalı diplomatlar, Doğu Afrika ülkeleri arasında savaşa yol açma tehlikesi yaratan şiddetli anlaşmazlığa son verme amaçlı görüşmeler için Türkiye'ye gitti." ifadeleri dikkat çekti. 

Haberin devamında, "Üst düzey bir Türk diplomat, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, yüz yüze görüşmeler için bir araya getirilmeden önce her heyeti ayrı odalara yerleştirerek müzakerelere aracılık ettiğini söyledi." ifadelerini kullandı.

Türkiye tabuları yıktı! ABD basını kritik adımı analiz etti: Ankara BRICS’e başvuru yapan ilk NATO üyesi Türkiye tabuları yıktı! ABD basını kritik adımı analiz etti: Ankara... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE BATI'DAN BİR ADIM ÖNCE"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca, denize kıyısı olmayan Etiyopya'nın Ocak ayında Somali'yi kızdıran ayrılıkçı Somaliland bölgesinde bir deniz üssü inşa etme konusunda anlaşmasının ardından her iki ülkeye de uzlaşma yönünde baskı yaptı diyen Rumen medyası;

"Ankara'nın Mogadişu ile Addis Ababa arasında önümüzdeki ay devam etmesi planlanan görüşmelerde arabuluculuk rolü, Türkiye'nin son yirmi yılda Afrika'daki nüfuzunu nasıl artırdığını gösteriyor. Güçlü siyasi, ticari ve güvenlik ittifaklarının yaratılması, Çin ve ABD gibi birçok ülkenin bölge üzerinde kendi nüfuzunu yansıtmaya çalışması nedeniyle Türkiye'nin kendisini güçlü bir oyuncu olarak konumlandırmasına olanak tanıdı." ifadelerini kullandı.

Ankara Sosyal Üniversitesi'nden Elem Eyrice-Tepeciklioğlu'nun sözlerine yer veren Rumen medyası, "Tepeciklioğlu, 'Türkiye'nin Afrika'da artan nüfuzu, dış politika seçeneklerini çeşitlendirme arayışı, bölgesel güç hedeflerini yansıtması ve bölgesel ve küresel ilişkilerde daha büyük rol oynama arzusuyla bağlantılıdır' dedi" ifadelerini haberinde geçirdi. 

2003 yılından bu yana Türkiye, Afrika'daki büyükelçilik sayısını neredeyse dört katına çıkararak 44'e çıkardı diyerek habere devam eden Rumen basını, "Kıtanın savunma sektöründe önemli bir oyuncu haline geldi ve İstanbul'u, diğer birkaç uluslararası şirketin hizmet verdiği düzinelerce Afrika şehrine bağlayan geniş bir hava yolları kümesi başlattı." şeklinde konuştu.

İsrail BM konvoyunu hedef aldı: Araçlar kullanılamaz hale geldi İsrail BM konvoyunu hedef aldı: Araçlar kullanılamaz hale geldi Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE AFRİKA'DA VARLIĞINI HİSSETTİRİYOR"

Rumen basınında yer alan haberin devamında şu ifadelere yer verildi;

"Alman düşünce kuruluşu Konrad Adenauer Vakfı'nın Sahel programı direktörü Ulf Laessing, "Ankara, Afrika'yı Türk dış politikasının önceliği olarak ilan ederek ortamı hazırladı" dedi. Türkiye'nin son yıllarda hızla büyüyen etkisi, özellikle Sahra'nın güneyindeki yarı kurak şerit olan Sahel'de öne çıkıyor.

Orta güçler olarak adlandırılan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin yanı sıra Ankara, birçok hükümetin isyancı askerlerin eline geçmesinin ardından teröristlerin ve isyancı grupların saldırılarından yararlanarak Sahel bölgesindeki etkisini genişletti.

Şu anda Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi düşünce kuruluşunda çalışan eski CIA yetkilisi Cameron Hudson, Afrika'nın daha fazla yabancının nüfuz için yarıştığı "daha rekabetçi bir yer" haline geldiğini söyledi."

Analistlere göre, Türkiye'nin Afrika'da yer edinme stratejisi ilk büyük değişikliklerini 2011'de gördü; bu, Türk iş dünyasının kıtanın artan ekonomik gücünden yararlanma arzusu ve Ankara'nın nüfuzunu hemen çevresinin ötesine genişletme hedefinin etkisiyle gerçekleşti.

Erdoğan, ülke şiddetli bir kıtlığın ortasındayken Somali'ye uçtu ve yaklaşık yirmi yıldır ziyaret eden ilk Afrikalı olmayan lider oldu. Somali'nin başkenti Mogadişu'nun havalimanı, limanı ve bulvarlarında Türk bayrakları dalgalandırılarak coşkuyla karşılandı.

Türkiye, Ankara'nın öncülüğünde, genellikle Türk şirketleriyle birlikte yürüttüğü ticaret, güvenlik, diplomatik ve dini çabaların bir karışımı yoluyla Afrika'daki varlığını hissettirmeye devam ediyor. Türkiye istatistik kurumuna göre, Ankara ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret geçen yıl 32 milyar dolara yükseldi; bu da 2013 yılına göre neredeyse yüzde 50 artış anlamına geliyor.

Türk müteahhitler ayrıca , Batılı meslektaşlarının algılanan güvenlik riskleri nedeniyle genellikle uzak durduğu Nijer gibi ülkeler de dahil olmak üzere, havalimanları ve oteller gibi en az 1.800 altyapı projesinde de çalıştı.

Kanada'nın AIP denizaltıları Arktik'e iniyor! Rusya'nın yeni kabusu Kanada'nın AIP denizaltıları Arktik'e iniyor! Rusya'nın yeni kabusu Haberi Görüntüle

"YATIRIMLAR TESADÜF DEĞİL"

Laessing, "Türk hükümeti, Türk inşaat şirketlerinin bölgede yerleşmelerine yardımcı oldu." dedi. "Batılı ülkelerin görmezden geldiği ülkelere yatırım yapmak için daha fazla risk aldılar." Hudson, Türk şirketlerinin Erdoğan'ın önemli diplomatik ilişkiler kurduğu Afrika ülkelerine yatırım yapmasının "tesadüf olmadığını" söyledi.

"Aynı şeyi gören pek çok yeni güç var: Hizmet verilmesi gereken büyüyen bir iç pazar ve ister ulusal savunma, askeri veya altyapı endüstrileri ister gelişen tüketici pazarları olsun, az gelişmiş bir pazar, büyük fırsatlar içeriyor."

Türkiye aynı zamanda Afrika'da kazanmak için bazen ortak dini inançlara dayanarak yumuşak güç girişimlerine de yatırım yaptı. Türkiye, Gana'nın başkenti Akra'da, İstanbul'un ikonik Sultanahmet Camii tarzında büyük bir ulusal cami inşa etmek için neredeyse 10 yıl harcadı.

Somali, Türkiye'nin inşa ettiği okul ve hastanelerden yararlanıyor ve yetenekli Afrikalı öğrencilere Türkiye'de eğitim görme fırsatı veren burs programları var. Türk devlet televizyonu TRT, geçen yıl Afrika'ya yönelik İngilizce, Fransızca, Svahili ve Hausa dillerinde yayın yapan bir haber servisini hayata geçirdi.

Bu arada, analist firması Cirium'un ağustos ayı uçuş verilerine göre, devlet destekli taşıyıcı Türk Hava Yolları şu anda Afrika dışındaki diğer taşıyıcılardan daha fazla Afrika destinasyonuna hizmet veriyor.

Türkiye aynı zamanda birçok Afrika ülkesine yönelik vize kısıtlamalarını da gevşeterek orta ve üst sınıf vatandaşların, özellikle de Sahel eyaletlerinden gelenlerin iş, tatil ve tıbbi ihtiyaçlar için Türkiye'yi ziyaret etmelerine izin verdi.

Laessing, "Sahel'deki insanlar vize alırken Avrupa tarafından sıklıkla ayrımcılığa uğruyor" dedi. "Türkiye her yerden insanın ziyaret etmesini kolaylaştırıyor." Ancak Türkiye'nin Afrika'daki nüfuzunu gösteren güvenlik ittifaklarının derinliğinden daha büyük bir gösterge olmamıştır.

Ankara, Sahel'deki Nijer'den kıtanın doğusundaki Somali ve Etiyopya'ya kadar uzanan ülkelerle bağlar geliştirerek kendisini savaş alanlarında etkili olduğu kanıtlanmış etkili ama ucuz insansız hava araçları tedarikçisi olarak öne çıkarıyor.

AB'den flaş karar! Rusya'ya kapıları kapadı AB'den flaş karar! Rusya'ya kapıları kapadı Haberi Görüntüle

PETROL VE DOĞALGAZ...

Analistler ve eleştirmenler, Türk insansız hava araçlarının, devlet dışı aktörler hariç sadece hükümetlere satılmasına rağmen, satın alınmasının sınırlı insan hakları gerekliliklerine tabi olması nedeniyle de cazip hale geldiğini söylüyor.

Bayraktar TB2 drone, Türkiye'nin Afrika ülkelerine yönelik askeri cazibe taarruzunun temel direği haline geldi. Başkanı Erdoğan'ın damadı olan özel bir Türk savunma şirketi olan Baykar tarafından üretiliyorlar. Mali, Nijer, Etiyopya ve diğer ülkelerin cephaneliklerinde insansız hava araçları bulunuyor.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nden Eyrice-Tepeciklioğlu'na göre Türkiye aynı zamanda Afrika ülkelerine hafif silahlar, mayın temizleme araçları, zırhlı araçlar ve helikopterler de satıyor. İlişkiler sadece silah satmanın ötesine geçiyor.

Türk diplomat, "Neredeyse tüm Afrika ülkeleriyle güvenlik ve savunma işbirliğimiz artıyor." dedi. "Türkiye, ulusal orduyu güçlendirmek ve güvenlik sektöründe reform yapmak için Somali yetkilileri ile çok yakın çalışıyor."

Somali ile bağların derinleştiğine dair diğer işaretler arasında, Türkiye'nin bu yılın sonlarında 30 milyar varile kadar petrol ve gaz rezervini araştırmak üzere ülkenin kıyılarına bir gemi göndermesi yer alıyor. Bu, büyük bir Türk askeri üssünün bulunduğu Somali'nin karasularının korunması amacıyla bu yılın başlarında varılan bir anlaşmanın ardından geldi.

Türkiye'nin NATO üyesi Afrika'daki yükselişi, Batı'nın Rusya ve Çin'in kıtaya olan bağlılığıyla ilişkilendirilen şüpheciliği olmadan gelişti. "Rakip olmakla rakip olmak arasında fark var. Pottivit Financial Times'tan Hudson , "ABD, diplomatik ve ticari olarak Türkiye ile rekabet edebilir ama sonuçta Türkiye bir müttefiktir" dedi."

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading