Yandex Metrica

Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında: Yeni dönem başlıyor

Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında: Yeni dönem başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak ilk kez Türkiye'ye gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdi. Ankara'daki kritik zirve ise dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Dünya

05.09.2024, 17:17

12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. 17 anlaşmanın imzalandığı görüşmenin detayları ise dış basında geniş yer buldu. 

Dün ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Erdoğan, şubat ayında Kahire’ye yaptığı ziyaretin iki ülkenin ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "O günden bugüne diyaloğumuzu ve iş birliğimizi en üst seviyede tuttuk. Bölgemize dair meselelerde daima yakın istişare halinde olduk. Her alanda gelişmekte olan iş birliğimizi değerli kardeşimin iadeyi ziyaretiyle daha da ileriye taşıyoruz” dedi.

Araştırma sonuçları endişelendirdi! Telefonlarımız dinleniyor mu? Araştırma sonuçları endişelendirdi! Telefonlarımız dinleniyor mu? Haberi Görüntüle

DÜNYADA GÜNDEM SİSİ-ERDOĞAN ZİRVESİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, kendi ülkesi gibi bölgesel bir güç olan Türkiye ile bağların yeniden inşası için Ankara'ya gittiğini belirten Al Jazeera, Sisi'nin "Türkiye ziyaretim ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir aşamaya öncülük ediyor” açıklamasına dikkat çekti. Al Jazeera, görüşmenin yıllardır çeşitli konularda görüş ayrılıkları bulunan Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlattığını vurguladı.

Eyvah Osmanlı diriliyor! Yunan basınında Büyük Türkiye korkusu: Bölgeyi ablukaya alacaklar! Eyvah Osmanlı diriliyor! Yunan basınında Büyük Türkiye korkusu: Bölgeyi ablukaya... Haberi Görüntüle

"GAZZE İÇİN ORTAK TAVIR"

İki liderin şubat ayında Kahire'de, dün de Ankara'da gerçekleştirilen zirve sonrası ilişkilerinde 'yeni bir sayfa' açtığını belirten Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Türkiye ve Mısır arasında 17 işbirliği anlaşması imzalandığını yazdı. AFP ayrıca Erdoğan ve Sisi'nin Gazze'de ateşkes ve kuşatma altındaki Filistin halkına daha fazla insani yardım ulaştırılması çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.

France24, Türkiye ve Mısır'ın Gazze konusunda ortak bir tavır benimsediğini vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrasında daha da ısındığını belirterek, "Her iki lider de Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu ve kuşatma altındaki Filistin halkına daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Trump-Harris düellosundan kim galip çıktı? Anketin sonuçlarında çarpıcı detay Trump-Harris düellosundan kim galip çıktı? Anketin sonuçlarında çarpıcı detay Haberi Görüntüle

"YENİ DÖNEM BAŞLANGICI BİRLİKTE KUTLANDI"

Associated Press (AP) haber ajansı ise iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi ile Mısır Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini yazdı. Erdoğan'ın Sisi'yi Ankara'daki havalimanında karşıladığına dikkat çeken AP, Sisi'nin "Ziyaretim Mısır ve Türkiye arasında yeni bir dostluk ve iş birliği dönemini başlatma yönündeki ortak iradenin bir yansıması" ifadelerine yer verdi.

Times of Israel, görüşme ile uzun süredir gergin devam eden ilişkilerin yumuşadığını ve iki ülkenin ticaret, savunma, sağlık, enerji ve çevre konuları dahil olmak üzere her alanda ilişkileri iyileştirme iradesini yeniden teyit ettiğini yazdı.

Middle East Eye, Sisi'nin Türkiye ziyaretinde 200 milyon dolarlık yatırım anlaşması imzalandığına dikkat çekti ve "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sisi'nin bizzat katıldığı etkinlikte, yıllardır süren anlaşmazlıklar ve bozulan ilişkilerin ardından yeni bir dönemin başlangıcı birlikte kutlandı." ifadelerini kullandı.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin ailesinden Biden ve Harris'e tepki: Ayşenur Ezgi Eygi'nin ailesinden Biden ve Harris'e tepki: "Başsağlığı bile... Haberi Görüntüle

YUNAN KARALAR BAĞLADI

Kathimerini gazetesi Mısır ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın en kritik boyutunun ekonomik olduğunu öne sürdü. Haberde, "Libya'da Mısır ve Türkiye arasında ortaya çıkan anlayış Atina için belki de en endişe verici gelişme zira yakın zamana kadar taban tabana zıt kamplarda yer alan Ankara ve Kahire, iletişim ve anlayış kanalları açmaya çalışıyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading