Yandex Metrica

Sitede Ara

Eriyorlar! Boykot işe yaradı: İşgale destek veren markaların satışlarında büyük çöküş!

Eriyorlar! Boykot işe yaradı: İşgale destek veren markaların satışlarında büyük çöküş!

Gazze'de yaşanan soykırıma sponsor olan firmalara karşı boykot çağrıları artarken boykotların etkisi uluslararası şirketlerin bilançolarına yansımaya başladı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen botkot çağrıları, Starbucks, Domino's Pizza, ve McDonald's gibi firmaların satışlarına yansıdı.

Dünya

18.05.2024, 18:51

7 Ekim'de başlayan İsrail zulüme tam destek veren açıklamalar yapan ve işgalcilere yardım gönderen uluslararası firmalar, dünyanın farklı ülkelerinde boykot ve protesto edilmeye devam ediyor. 

İşkenceden bir ölüm daha: İsrail hapishanelerine giren sağ çıkamıyor İşkenceden bir ölüm daha: İsrail hapishanelerine giren sağ çıkamıyor Haberi Görüntüle

BOYKOT İŞE YARADI

Başta ABD merkezli olmak üzere bazı uluslararası şirketlerin söz konusu boykottan ciddi şekilde etkilendiği ve bunun bilançolara yansıdığı görüldü. Bu firmalar arasında yer alan ABD'li hızlı servis restoran zinciri McDonald's'ın geliri, 2023'ün son çeyreğinde Ortadoğu'daki çatışmaların satışları etkilemesiyle piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Telegram'ın patronu Durov ve kardeşi için olay iddia: ABD medyası yazdı Telegram'ın patronu Durov ve kardeşi için olay iddia: ABD medyası... Haberi Görüntüle

MCDONALD'S BEKLETİLERİ KARŞILAYAMADI

Geliri geçen yılın bu ayına kıyasla yüzde 8 artarak 6.41 milyar dolara çıkan McDonald's beklentileri karşıyalamadı. Şirketin gelirinin 6,45 milyar dolar olacağı yönündeydi.

McDonald's söz konusu bilançoya ilişkin yaptığı açıklamada, Ortadoğu'daki işletmelerinin çoğunun dahil olduğu "Uluslararası Kalkınma Lisanslı Piyasalar" bölümünde satışların geçen yılın son çeyreğinde sadece yüzde 0,7 arttığı kaydedildi. Şirketin Orta Doğu, Hindistan ve Çin'i kapsayan bu bölümündeki satışların ocak-aralık arasında yüzde 5,5 artırılması hedefleniyordu. Orta Doğu, McDonalds'ın küresel satışlarının yüzde 2'sini oluşturuyor.

Kardeş ülke ile dev enerji anlaşması! Ticari hedefler iki katına çıkacak! Kardeş ülke ile dev enerji anlaşması! Ticari hedefler iki katına... Haberi Görüntüle

MÜSLÜMAN ÜLKELERDE ZAYIFLADI

Konuya ilişkin açıklama yapan McDonalds'ın Üst Yöneticisi (CEO) Chris Kempczinski, analist toplantısında, şirketin Ortadoğu, Malezya ve Endonezya gibi çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde satışlarının zayıfladığını ve Avrupa'da en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı Fransa'da da benzer etkinin görüldüğünü ifade etti.

Misilleme korkusu: İsrail medyası katil Netanyahu'nun talebini yazdı Misilleme korkusu: İsrail medyası katil Netanyahu'nun talebini yazdı Haberi Görüntüle

BOYKOTTAN EN ÇOK STARBUCKS ETKİLENDİ

İsrail'e açık desteğini sunan Starbucks boykottan en çok etkilenen firmalar arasında kendine yer buldu. ABD'li kahve zinciri Starbucks'ın CEO'su Laxman Narasimhan, geçen hafta bilançonun açıklanmasının ardından düzenlediği yatırımcı telekonferansında, Gazze'deki savaş nedeniyle Ortadoğu'daki mağazalarında büyük bir etki gördüklerini ifade etti. Starbucks'ın ABD'deki satışları ve kafelerindeki trafik de boykot nedeniyle zayıfladı.

Türkiye düşmanı Michael Rubin yeniden piyasada: Rubin, Türkiye'nin F-35'leri asla alamayacağını iddia etti Türkiye düşmanı Michael Rubin yeniden piyasada: Rubin, Türkiye'nin F-35'leri asla... Haberi Görüntüle

BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Geçen hafta bilançosunu açıklayan şirket, 31 Aralık 2023'te sona eren çeyrekte gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 9,4 milyar dolara çıktığı bildirildi. Söz konusu dönemde kaydedilen artışa rağmen Starbucks'ın geliri 9,59 milyar dolar olan piyasa beklentisinin altında kaldı. Starbucks, boykotlar sonrası yıllık satış büyüme hedeflerini aşağı yönlü revize ederek yüzde 4-6'ya çekti.

Ermenistan ateşkes ihlallerine devam ediyor! Azerbaycan mevzilerine ateş açıldı Ermenistan ateşkes ihlallerine devam ediyor! Azerbaycan mevzilerine ateş açıldı Haberi Görüntüle

DOMİNO'S PİZZA MOREALLA GİBİ ERİDİ

Bir başka ABD firması olan Domino's pizza ise İsrailli askerlere ücretsiz yemek dağıttığına ilişkin görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından boykot edilen şirketler arasına girdi.

Özellikle Asya'da satışlarında ciddi boykot etkisinde kalan Domino's Pizza'nın bölgedeki mağaza satışları geçen yılın ikinci yarısında yüzde 8,9 geriledi ve Malezya halkının tepkisi bu düşüşte etkili oldu.

Söz konusu boykot sonrası açıklama yapan Domino's Pizza Enterprises Genel Müdürü Donald Jeffrey Meij, 6 Şubat'ta düzenlenen analist telekonferansında, "Asya'daki Amerikan markalarının, ve daha çok Malezya'da, şu anda Orta Doğu'da yaşananlardan etkilendiği herkesçe biliniyor. " ifadesini kullandı.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading