Eurofighter şantajı! Berlin Ege için garanti istedi: Ankara süreci sonlandırma aşamasında

Eurofighter şantajı! Berlin Ege için garanti istedi: Ankara süreci sonlandırma aşamasında

Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alma hamlesi olumsuz şekilde noktalanmaya yakın görünüyor. İngiltere, İspanya ve İtalya uçağın Türkiye'ye satışını kabul etmesine rağmen ABD-İsrail kontrolündeki Berlin'in blokajı aşılamadı. 

Dünya

16.10.2024, 21:30

Eurofighter uçaklarının tedariki karşılığında Almanya'nın Ege'de taviz istediğine ilişkin geçtiğimiz günlerde Berlin basınında yer bulan iddia doğrulandı. Londra merkezli Middle East Eye adlı yayın için konuşan kaynaklar, Almanların Eurofighter için Türkiye'den 'yazılı taahhüt istediği' kaydetti. 

Kabul edilemez bu talebin ardından Eurofighter alım süreci Ankara açısından sonlanma seyrine girdi.

Alman yetlililer Ankara'ya deniz silahlarının tedarik edileceğini ancak Eurofighter ve tank parçaları talebinin Türkiye'nin bunları nasıl kullanacağına dair garanti vermesi durumunda verileceğini ifade etti.

Middle East Eye'a konuşan müzakerelere yakın kaynaklar, Almanya ve Türkiye'nin uzun süredir devam eden Eurofighter sürecine ilişkin bilgi verdi. Kaynaklar Türklerin talepleri yerine getirmesine rağmen Türkiye'ye silah satışını sınırlamaya devam edeceğini söyledi.

Özel görüşmelere yakın bir kaynağa göre, Berlin'deki yetkililer bu ayın başlarında Türk mevkidaşlarına deniz silahı satışına onay vereceklerini bildirdiler. 

"Berlin, Ankara'ya donanmadaki Türk ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını çok açık bir şekilde bildirdi" diyen kaynak, "Ancak bunun ötesinde, uçak silahları gibi diğer alanlarda somut bir beklenti gerçekçi olmazdı" dedi. 

Kısıtlamalar rağmen az sayıda Filistinli cuma namazını idrak etti! Kısıtlamalar rağmen az sayıda Filistinli cuma namazını idrak etti! Haberi Görüntüle

100 ADET UÇAKSAVAR

Görüşmelerin ardından, gizli toplanan Almanya Federal Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin yıllar sonra ilk kez 368 milyon dolar tutarında silah satın almasını onayladı. Alman basınında geçen hafta yer alan haberlere göre,  

Satış paketinde, Türk Deniz Kuvvetleri için 100 adet uçaksavar füzesi ve torpidonun yanı sıra, Türk denizaltıları ve fırkateynlerinin modernizasyonu için önemli miktarda malzeme paketi yer alıyor.

Türkiye, Leopard tankları gibi Alman silahlarını iç güvenlik operasyonlarında ve Suriye'deki kara harekâtında kullanması nedeniyle uzun süredir Almanya'nın gözetim listesindeydi. 

Kaynak, "Almanlar, donanma ihtiyaçlarının ötesinde, Berlin'in Türkiye'ye herhangi bir silah satışına yönelik içerideki muhalefet nedeniyle ellerinin bağlı olduğunu açıkça söyledi" diye ekledi. 

İsrail'den İran saldırısı sonrası alçak tehdit: 'Ortadoğu'nun her yerine saldıracağız' İsrail'den İran saldırısı sonrası alçak tehdit: 'Ortadoğu'nun her yerine saldıracağız' Haberi Görüntüle

SADECE BÜROKRATİK BİR MANEVRA

Almanya, bu hafta başında Ankara ile 5,6 milyar dolar değerinde 40 Eurofighter Typhoon savaş uçağının potansiyel satışı için teknik görüşmelere resmen başladı  . Ancak kaynak, bu hareketin yalnızca satışı mümkün olduğunca geciktirmek için bürokratik bir manevra olduğunu söyledi.

İkinci bir kaynak ise, "Bu, ilerleme kaydedilemeyeceğini bildiğiniz konuları alt komitelere havale etmeye benziyor" diye ekledi.

Sözlerine devam eden ikinci kaynak Almanya'nın Eurofighter talebi konusunda ancak Türkiye'nin uçağın Ege'deki tartışmalı Yunan hava sahasını ihlal etmek amacıyla kullanılmayacağına dair yazılı garanti vermesi halinde ilerleme kaydedebileceğini, Ankara'nın bu koşulu kabul edilemez bulduğunu söyledi.

Birinci kaynak, "Almanlar ayrıca, Ankara'nın yurtdışındaki saldırı amaçlı askeri eylemlerde kullanılmayacağına dair tekrar garanti vermediği sürece, Türk milli tank projesi ve diğerleri için gerekli motorlar ve diğer parçalar gibi kara silahları konusundaki Türk taleplerini ilerletmeyeceklerini söylediler" diye ekledi. 

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading