Yandex Metrica

Eyvah Osmanlı diriliyor! Yunan basınında Büyük Türkiye korkusu: Bölgeyi ablukaya alacaklar!

Eyvah Osmanlı diriliyor! Yunan basınında Büyük Türkiye korkusu: Bölgeyi ablukaya alacaklar!

"Erdoğan 'Büyük Türkiye' vizyonunu nasıl hayata geçirmek istiyor?" başlıklı bir haber yayımlayan Yunan basını, "Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük Osmanlı İmparatorluğu'nu tekrar diritmeye çalışıyor" yorumunu yaptı.

Dünya

09.09.2024, 12:37

Türkiye'nin attığı her adımı yakından takip eden Yunan basını dikkat çeken bir analiz yayımladı. Euro2day gazetesinden yer alan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni döneminde Türkiye'yi bağımsız bir büyük güce dönüşmeye çalıştığını ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi yayılmacılığın en açık örneğidir. Ancak İsrail ve Hindistan'ın sırasıyla Filistin topraklarında ve Keşmir'deki eylemleri, Türkiye'nin nasıl hareket edebileceği konusunda fikir veriyor diyen Yunan basını;

"Örneğin Erdoğan, Türkiye'nin iddialarını genişletmek için denizde saldırgan eylemlere  girişebilir, Suriye sınırında kukla demokrasiler kurabilir, hatta Kıbrıs'ı tek taraflı ilhak etmeye kalkışabilir" yorumunu yaptı.

Habere devam eden Yunan basını, "Ancak tüm bu eylemlerin, Erdoğan'ın Türkiye'yi yeniden büyük bir güç olma yolunda yönlendiren cumhurbaşkanı olarak hatırlanma hırsını baltalayarak geri tepmemesi için dikkatli bir zamanlama gerektirmesi gerekiyor" dedi.

Erdoğan 2002'de iktidara geldiğinde Türkiye hâlâ NATO ortaklarının , özellikle de ABD'nin gölgesinde yaşıyordu diyen Yunan basını, "Ancak Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi hızla ülkenin ittifaktan bağımsızlığı için baskı yapmaya başladı." dedi.

200 zırhlı yok edildi! Son 24 saate rekor kayıp! Moskova kan kaybediyor 200 zırhlı yok edildi! Son 24 saate rekor kayıp! Moskova... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE NATO İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin NATO ilişkilerini değerlendiren Yunan basını şöyle devam etti;

"Türk parlamentosu 2003'teki ilk hamlesiyle ABD'nin Türkiye'deki ABD üslerinden Irak'ı işgal etmesini engelledi. Bu hareket Washington ve Ankara arasında güvensizliği ateşledi ve Türkiye askeri gücünü ve siyasi sermayesini, proto-İslamcı olarak NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip laik bir devletten uluslararası itibarını yeniden şekillendirmek için kullanmaya başladıkça , kızgınlık yıllar geçtikçe daha da arttı. 

Uluslararası görüş ne olursa olsun, yakındaki ve uzaktaki çatışmalara müdahale etmeye istekliyiz. Türkiye NATO'yu terk etmedi, NATO da Türkiye'yi terk etmedi. Ancak Erdoğan, Türkiye'nin bazen agresif bir şekilde kendi çıkarlarını gözetmesi gerektiğine karar vermişti; NATO bunu yapmadı." dedi.

Erdoğan, Soğuk Savaş sonrası Amerikan hakimiyetinin tek kutuplu ivmesi için sonun başlangıcının sinyalini verdiğinde iktidara geldi diyen Yunan basını, "O zaman bile Erdoğan, dünyayı Francis Fukuyama'ya göre "tarihin sonu" ve liberal demokratik kapitalizmin hakimiyeti açısından değil, tarihsel güçlerin ve ideolojilerin neredeyse bir asır sonra ileriye dönük olarak varlıklarını ileri sürebilecekleri bir sıçrama tahtası olarak görüyordu" ifadelerini kullandı.

Haberin devamında ise, "20. yüzyılın dünya savaşlarından ve ideolojik çatışmalarından kaynaklanan baskı. Türkiye jeopolitik olarak Osmanlı İmparatorluğu'na daha çok benzeyecektir : Gerektiğinde tek taraflı ve saldırgan bir şekilde ulusal çıkarlarının peşinde koşan büyük bir güç." denildi.

Gazze'de katliam devam ediyor: İsrail'in saldırılarında en az 26 Filistinli sivil kişi hayatını kaybetti Gazze'de katliam devam ediyor: İsrail'in saldırılarında en az 26 Filistinli... Haberi Görüntüle

"NE DOĞU NE BATI..."

Erdoğan'ın gelecek döneminde bu yaklaşımı değiştirecek gibi görünmüyor diyen Yunan basını, "Türkiye ne Doğu'nun, ne Batı'nın, ne de (lider bir güç olmadığı sürece) İslam dünyasının bir parçası olmak istemiyor. 2021'deki resmi isim değişikliğine göre Türkiye olmak istiyor. Erdoğan'a göre Türkiye, Ortadoğu'da, İslam'da, Akdeniz'de, Karadeniz'de, Orta Asya'da öncü rolü olan, başlı başına büyük bir güç. hatta Afrika'ya kadar. Ve önümüzdeki yıllarda politikalarını büyük güç statüsüyle giderek daha fazla tanımlayacağına, hatta toprak ilhaklarına yol açacağına inanıyor." dedi.

Analizine devam eden Yunan basını şöyle devam etti;

"Tarihsel olarak büyük güçlerin temel özelliği bölgesel yayılmacılıktır. Roma bir günde ya da barışçıl seçimlerle inşa edilmedi. Ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yayılmacılık tabu haline geldi (büyük ölçüde Varşova Paktı gibi kurumlar aracılığıyla yerini ideolojik yayılmacılık aldı). Süper güçler, birbirlerini fethetmeye çalışan devletlerin felaketle sonuçlanacak bir Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açabileceğinden endişeleniyorlardı.

Ancak bugün bu tabu zayıfladı. İsrail, Hindistan ve Rusya son yıllarda, nükleer bir katliama veya kıtalararası düşmanlığa yol açmadan, farklı derecelerde başarı veya başarısızlıkla, resmi veya gayri resmi olarak toprakları ilhak etti. Ve bunu yakın dış çevrelerini yeniden şekillendirmek ve ideolojik zorunlulukları yerine getirmek için yaptılar. Örneğin Rusya'nın Batı tarafından askeri kuşatılma korkusu, Ukrayna vatandaşlığını reddeden Rus merkezli dünya görüşüyle ​​örtüşüyor.

Türkiye, Doğu Akdeniz, Suriye ve Kuzey Kıbrıs'ta çevresini stratejik olarak yeniden şekillendirmek ve ideolojisini gerçekleştirmek konusunda benzer motivasyonlara sahiptir. Ve eğer dünya düzeni önümüzdeki beş yıl içinde daha çok kutuplu ve istikrarsız olmaya devam ederse, Erdoğan'ın harekete geçme fırsatı olabilir.

Türkiye'nin denizdeki yayılmacılığı, Türk toprak iddialarının uluslararası alanda tanınan Yunan ve Kıbrıs sularına genişletilmesini öngören sözde " Mavi Vatan " politikasıyla zaten devam ediyor . Türkiye, iddialarını ilerletmek için sondaj gemileri ve donanma gemilerini kullandı, bu da Batı'dan (ve Yunan savaş gemileriyle neredeyse çatışmalardan) protesto uğultularına yol açtı. Bir sonraki döneminde Erdoğan hükümeti muhtemelen Türkiye'nin bölgedeki iddialarını daha da pekiştirmeye çalışacak; şu anda Ukrayna'daki savaşa odaklanmış olan Batı'nın anlamlı yaptırımlar uygulayacak veya bu tür bir genişlemeyi engelleyecek gerçek bir konumda olmadığına bahse girecek. Zaman zaman Türk donanması tarafından korunan sondajlar da kalıcı hale gelebilir." 

Kardeş ülke ile dev enerji anlaşması! Ticari hedefler iki katına çıkacak! Kardeş ülke ile dev enerji anlaşması! Ticari hedefler iki katına... Haberi Görüntüle

"SURİYE ERDOĞAN'A ZAFER FIRSATI SUNUYOR"

Türkiye'nin Suriye ilişkilerini de kaleme alan Euro2day şöyle devam etti;

"Suriye aynı zamanda Erdoğan'a zafer fırsatları da sunuyor. Burada Türkiye, hem bir gün Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tehdit edebilecek bir Kürt devletinin ortaya çıkmasını engellemeyi hem de iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeliye karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyi hedefliyor.

Teorik olarak, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın  mültecilerin geri dönmesine izin vereceği ve Suriye'den gelecek Kürt saldırılarını önleyeceği sözünü verdiği için, her iki hedefe de Şam'la uzlaşma yoluyla ulaşılabilir . Ancak bu, Esad'ın siyasi sisteminin üstesinden gelmesi çok zor olabilir çünkü totalitarizm bu tür vaatlerle istikrarsızlaştırılabilir.

Bu çıkmaz, Türkiye'yi , siyasi olmasa da kültürel bir ilhakın yapı taşları olarak Kuzey Suriye'de Türk okulları, hastaneleri ve üniversiteleri inşa ederek kendi kalıcı tampon bölgelerini yaratmaya yöneltti. Türkiye, Suriye topraklarını resmen ilhak etmeyecektir. Bunun yerine işgal altındaki Kıbrıs modelini tekrarlayabilir, Suriye-Türkiye sınırında kukla devletler veya özerk bölgeler yaratabilir.

Ancak her şeyden önce bu , Erdoğan'ın siyasi ve ideolojik tabanını oluşturan katı milliyetçiler için bir zafer anlamına gelecek olan Kıbrıs'ı ilhak etme cazibesi olacaktır . İşgal altındakilerin doğrudan kontrolü, aynı zamanda, adayı çevreleyen sularda bulunan doğal gaz yataklarına ilişkin Türk iddialarını da güçlendirecektir.

6. nesil savaş hayali suya düşebilir! Mikoyan-41 için şoke eden iddia: Çizim tahtasından hiç çıkmayabilir 6. nesil savaş hayali suya düşebilir! Mikoyan-41 için şoke eden... Haberi Görüntüle

"KIBRIS'I İLHAL EDEBİLİR"

Müttefikler Türkiye'nin Kıbrıs'taki niyetleri konusunda ihtiyatlı olmaya devam ediyor. Daha geçen yıl, Türkiye'ye olası F-16 satışlarının önde gelen eleştirmenlerinden ABD'li Senatör Robert Menendez, Erdoğan'ı sonuçta adanın kuzey yarısını ilhak etmekle suçlamıştı. İlhak hamlesi neredeyse kesin olarak AB ve NATO ile diplomatik krize yol açacak ve Türkiye'nin Batı ile ilişkilerine zarar verecektir. Bu aynı zamanda muhtemelen Ankara'ya karşı ABD ve AB'nin ciddi yaptırımlarının da habercisi olacak ve bu da Türkiye'nin zaten kırılgan olan ekonomisini ve para birimini daha da sarsma riskini doğuracak.

Kıbrıs'ta büyük bir askeri gerilimin tırmanacağına dair endişeler ve bunun sonucunda ortaya çıkan diplomatik ve ekonomik sonuçlar şu ana kadar Türkiye'yi kısıtladı. Ancak uluslararası durum, Türkiye'nin bu tür yansımalarla tehdit edilmeyeceği kadar istikrarsızlaşırsa, Ankara ilhak etme eğiliminde olabilir.

Kıbrıs Türk milliyetçi ideolojisinde özel bir yere sahiptir. Osmanlı döneminden bu yana etnik Türk nüfusu, adayı Türkiye'nin ana rakibi Rumlarla paylaşıyor. 1974 işgali, Türkiye'nin  Kıbrıs'ın Yunanistan'la birleşmesini engelleme planının motivasyonuydu .

Gelecek yıllar kesinlikle yeni jeopolitik krizler getirecek ve bunların bir kısmı Türkiye'nin Batı nezdindeki stratejik değerini artırabilecek ve ardından ABD ve Avrupa'nın Kuzey Kıbrıs'ı ilhak edecek revizyonist bir Türkiye'ye yaptırım uygulama istekliliğini azaltabilecektir . Örneğin Tayvan konusunda artan ABD-Çin ayrılığı , Washington ve müttefikleri Pekin'i ticaret ve savunma ortaklarından ayırmaya çalışırken Batı'nın Türkiye'yi izole etme konusundaki isteksizliğini artırabilir . Rusya'nın Ukrayna'da askeri açıdan üstünlük sağlaması halinde benzer bir sonuç yaşanabilir. Diğer olasılıklar da Türkiye'nin stratejik değerini artırabilir ve Ankara'nın yeniden büyük güç olma hedefine ulaşabilmesi için uluslararası kısıtlamaların üstesinden gelmesine olanak sağlayabilir."

Böyle böyle zengin oluyorlar! Dünyanın en zengin insanı ev alırken indirim istedi: Pazarlık yöntemi ise başına iş açtı Böyle böyle zengin oluyorlar! Dünyanın en zengin insanı ev alırken... Haberi Görüntüle

SÜPER GÜÇLER REKABETE GİRECEK

Ancak Türkiye'nin olayları doğru okumaması da mümkün. Kilit Batılı müttefikleri Ankara'ya yaptırım uygulayamadığı veya uygulamak istemediği sürece genişleme yeteneği artacaktır diyen Yunan basını, "Aynı zamanda diğer büyük güçlerin ( Rusya ve Çin gibi) ve bölgesel güçlerin ( Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ) potansiyel ekonomik ve/veya askeri baskıyı dengelemesiyle de genişliyor . Rusya ve Çin gibi ülkeler Türkiye'de nüfuz için rekabet ederken, büyük güç rekabeti de buna kısmen yardımcı oluyor." denildi.

Habere devam eden Yunan basını, "Ancak büyük güç rekabetinin önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'ye fayda sağlayacak şekilde gelişmeye devam edeceğinin garantisi yok. AB, ABD ve NATO'nun Türkiye gibi bir müttefikin yayılmacılığına karşı daha fazla yönelmesiyle, hem Ukrayna savaşında hem de ABD-Çin rekabetinde gerilimi azaltma olası bir seçenek olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye, daha çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahip olsa bile önümüzdeki beş yıl boyunca Batı'nın ve özellikle ABD'nin yaptırımlarına karşı savunmasız kalacak diyen Yunan basını, "Ve 2028'den sonra da uzun süre Batı askeri teçhizatına bağımlı kalacak ; bu da Batı'nın bu tür mallara yönelik kesintisinin, nüfuzunu ve sınırlarını dinamik olarak yeniden şekillendirmeye çalıştığı için askeri hazırlık durumunu hızla etkileyeceği anlamına geliyor" dedi.

Habere devam eden Yunan basını şöyle devam etti;

"Üstelik yayılmacı herhangi bir hamle, ülkeyi istenmeyen bir çatışmaya sürükleme riskini de taşıyacaktır. Türkiye sınırları aşar ve sert ve hızlı bir şekilde ilerlerse, Kıbrıs'ta bir savaşla , yeni bir Suriye-İran-Rusya çatışmasıyla, Libya'da tehlikeli askeri misyonlarla ve hatta Kıbrıs veya NATO müttefiki Yunanistan ile olası deniz çatışmalarıyla karşı karşıya kalabilir . Türkiye aynı zamanda Arap dünyasıyla karşı karşıya gelmeye de itilebilir. Diplomasi ve gerilimi azaltma yanlısı kilit ve tutarlı ekonomik destekçisi Katar bile, Türkiye'nin Suriye gibi bir Arap devletinden resmi olarak toprak ilhak etmesi halinde mesafe almak zorunda kalabilir.

Bir de iç siyaset var. Popüler olmayan bir savaş potansiyel olarak muhalefete avantaj sağlayabilir . Ya da olayların aşağılayıcı bir gidişata dönüşmesi ve aşırı milliyetçilerle ittifakının kopmasına neden olması durumunda Erdoğan yayılmacılıktan geri adım atmak zorunda kalabilir . Yaptırım uyarıları bile zaten kırılgan olan poundu çökertmeye ve yeterince derin bir ekonomik durgunluğu tetiklemeye yetiyor ; bu da Erdoğan'ın 2028'den sonra Türkiye'ye yönelik planlarını (ister halef atamayı, ister kendisine yeni bir dönem atamayı içersin) kesinlikle rayından çıkaracaktır.

Bu risklere rağmen Erdoğan ve hükümeti yaptırımların ve diplomatik ablukanın etkisinin ötesini düşünüyor. Yeni döneminde müdahalecilikten vazgeçeceğine inanmamız için hiçbir neden yok. Ancak bunun ne kadar ileri gidebileceği, önümüzdeki beş yıl içinde kaç tane genişleme fırsatının ortaya çıkacağına bağlı olacak."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading