Yandex Metrica

F-16 savaş uçaklarına yeni silah: Yıkıcı ABD füzeleri Putin'i alarma geçirdi

F-16 savaş uçaklarına yeni silah: Yıkıcı ABD füzeleri Putin'i alarma geçirdi

F-16 savaş uçaklarına yeni silahlar getirileceği yönünde spekülasyonlar ortaya atıldı. Putin'i alarma geçiren bu dedikodular için ABD'nin bir tabuyu daha yıkması gerekecek. 

Dünya

30.08.2024, 08:36

Ukrayna'ya F-16 savaş uçaklarının teslim edilmesinin ardından Hollanda, Putin'in hava saldırılarına karşı daha önemli silah yardımı sözü verdi. Artık savaş uçağı koalisyonunda yer alan ancak henüz kendi F-16'larını teslim etmeyen ABD, Kiev'in Rusya'ya karşı mücadelesine ve Ukrayna savaşına da önemli bir katkı sağlayabilir.

Rusya'nın son günlerdeki büyük hava saldırıları sadece Kiev'de öfkeye yol açmakla kalmadı. Başkan Volodymyr Zelensky'ye göre F-16 savaş uçakları büyük bir Rus hava saldırısını püskürtmek için kullanıldı. Salı günü düzenlediği basın toplantısında, "Zaten bu devasa füze saldırısının bir parçası olarak F-16'ları kullanarak bazı füzeleri ateşledik" dedi.

Ukrayna daha önce misilleme tehdidinde bulunmuş ve Putin'in birliklerine karşı F-16 savaş uçaklarının kullanılmasını dışlamamış olsa da , ABD'de Ukrayna savaşına silah yardımı konusunda yeniden düşünme söz konusu olabilir. 

Dünya savaşı çok yakın! Trump'tan çok konuşulacak F-35 açıklaması: Tüm bileşenlerinin ABD içinde üretilmesini isteyeceğiz Dünya savaşı çok yakın! Trump'tan çok konuşulacak F-35 açıklaması: Tüm... Haberi Görüntüle

F-16'LARA YENİ FÜZE

Diğer şeylerin yanı sıra, akıl oyunları JASSM seyir füzelerinin teslimatından bahsediyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu füzeleri F-16 savaş uçaklarının kullanımına sunması durumunda, halihazırda teslim edilen savaş uçaklarının taktik kabiliyetleri önemli ölçüde artacak.

Önceki spekülasyonların yakın gelecekte gerçeğe dönüşmesi durumunda Vladimir Putin ve silahlı kuvvetleri için yepyeni bir sorun ortaya çıkacak. ABD yapımı seyir füzelerinin teslimiyle Ukrayna, yeni bir F-16 stratejisi geliştirme fırsatına sahip olabilir. Şu anda makinelerin yalnızca Putin'in hava kuvvetlerinin hava üstünlüğünü dengelemek ve büyük füze saldırıları durumunda hava savunmasını güçlendirmek için kullanılması bekleniyor. Yeni füzeler ise F-16'nın Ukrayna savaşında ve muhtemelen Rusya'daki Rus kara hedeflerine yıkıcı saldırılar gerçekleştirmesini sağlayacak.

JASSM (Ortak Havadan Karaya Uzaklaşma Füzesi), öncelikle kara saldırıları için tasarlanmış, geleneksel, havadan fırlatılan bir seyir füzesidir. Füze normalde B-1 gibi uzun menzilli bombardıman uçaklarının silahlarının bir parçası olsa da F-16 savaş uçakları da bu füzelerden birini her kanat altında taşıyabilir.

İki süper güçten Pasifik'te gövde gösterisi: Ortak askeri tatbikat düzenleyecekler İki süper güçten Pasifik'te gövde gösterisi: Ortak askeri tatbikat düzenleyecekler Haberi Görüntüle

UKRAYNA SİLAHLARI KULLANACAK MI?

Düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi CSIS, F-16 savaş uçaklarına yönelik olası yeni füzeler hakkında "Uçağın gövdesi Taurus KEPD 350'ye benzer şekilde köşeli olarak tanımlanabilir, ancak daha yuvarlak ve daha akıcı olarak tanımlanabilir" diye yazıyor.

Sonuçta ABD'nin silah desteğinde bir geri dönüş olup olmayacağı ve Sidewinders'ın ardından F-16 savaş uçaklarına yönelik seyir füzelerinin Ukrayna'ya teslim edilip edilmeyeceği henüz bilinmiyor. Engeller çeşitlidir. Bir yandan stoklar sınırlı, diğer yandan Biden yönetimi ABD silahlarının Rusya topraklarında kullanılmasını her zaman katı bir şekilde reddetti. Ancak burası tam da JASSM füzelerinin en büyük etkisini yaratacağı yer.

Buna ek olarak, mevcut tahminler, kokpitte eğitimli F-16 personelinin bulunmaması nedeniyle yalnızca dört ila altı uçağın hizmette olduğu yönünde; çünkü Ukrayna'da hâlâ F-16 pilotu sıkıntısı yaşanıyor. Sınırlı stoklara fayda sağlayacak ancak hiçbir şekilde etkinliğe yardımcı olmayacak bir durum.

Eski korgeneral ve eski NATO komutanı Erhard Bühler geçtiğimiz günlerde , Putin'in güçlerine karşı mücadelede "etkinliğini kaybetmiş" görünen F-16 savaş uçaklarını eleştirdi. MDR muhabiri Tim Deisinger'in, Ukrayna'nın Rusya'nın kalbi üzerinde potansiyel olarak ateş açan Rus uçaklarına, uzak silahlarla bile saldırmasına izin verilmediği yönündeki açıklamasına yanıt olarak Bühler şunları söyledi: "Gereksinimlerin doğası, kibarca ifade edelim, kafa karıştırıcı." Kullanılacak sistemler, bu sistemler kullanılarak ateşlenen mühimmat, bunların kullanılabileceği odalar ve kullanım amacı için de geçerli olacaktır.

Bunun yerine yakın zamanda Ukrayna'daki ve Rus topraklarındaki savaşta Batı silahlarının kullanılması yönünde açık bir tavsiyede bulundu. "Demek istediğim, ideal olarak operasyonel açıdan bakıldığında tüm gereksinimlerin ortadan kaldırılması gerekir." 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading