Yandex Metrica

F-16 savaş uçaklarının sonu! Avrupa ülkesi resmen duyurdu: Pilotlara eğitim verilmeyecek

F-16 savaş uçaklarının sonu! Avrupa ülkesi resmen duyurdu: Pilotlara eğitim verilmeyecek

Danimarka  Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, Danimarka Hava Kuvvetleri, 2024'ten sonra Ukraynalı pilotlara Rusya'ya karşı savaşta F-16 savaş uçaklarını kullanma eğitimi vermeyi bırakacağını duyurdu.

Dünya

25.06.2024, 22:15

28 ay süren kan dökülmesine rağmen Ukrayna savaşının sonu görünmüyor. Kremlin patronu Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy  hükümetini devirme ve onun yerine kendisine uygun bir liderlik getirme planında kararlılığını sürdürüyor. Avrupa'nın desteği ile Kiev silahlı kuvvetleri, Rusya'nın ezici gücüne ellerinden geldiğince direniyor ve hâlâ tüm ulusal toprakları işgalcilerden kurtarmak istiyor.

Danimarka artık bir son tarih belirledi. Bağımsız haber ajansı Ritzau'nun haberine göre Troels Lund Poulsen, Ukraynalı pilotların yıl sonuna kadar Danimarka'da yalnızca F-16 savaş uçakları konusunda eğitim alacağını duyurdu. 

Muhafazakar-liberal Venstre'den siyasetçi, Danimarka'nın kendisinin de ABD'li Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen F-35 jetlerine geçmesinin nedenini açıkladı. Sonuç olarak gelecekte bunun için Skrydstrup askeri havaalanının kapasitesine ihtiyaç duyulacaktır.

Ancak Lund Poulsen, mevcut program tamamlandığında 20 Ukraynalı pilotun Danimarka topraklarında F-16 jetleri konusunda eğitileceğinin garantisini verdi. Ayrıca Kopenhag, Ukraynalı pilotların eğitimine katkıda bulunmaya devam edecek.

Karadeniz'de dumanlar yükseliyor: 36 İHA imha edildi! Karadeniz'de dumanlar yükseliyor: 36 İHA imha edildi! Haberi Görüntüle

F-16'LAR  HAZIR OLACAK

Altı milyon nüfuslu ülke, Rusya'ya karşı savunma amaçlı F-16 jeti tedarik etmek isteyen Hollanda, Norveç ve Belçika'nın yanı sıra Kiev'i destekleyen az sayıdaki ülkeden biri. En son Kopenhag ve Amsterdam'ın ilk uçaklarının yakında hazır olacağı söylendi.

Danimarka'da 77 adet F-16 savaş uçağı bulunuyor. İlk modeller 1980 yılında teslim edildi ancak askeriyeye göre sürekli geliştirildi ve en modern sistemlere sahip oldular. Havacılar 20 milimetrelik makineli tüfeklerle donanmış durumda ve bomba, roket ve diğer füzeleri taşıyabiliyor.

Çin'den tarihi başarı: Ay'ın ilk kayalık örnekleri dünyaya geliyor Çin'den tarihi başarı: Ay'ın ilk kayalık örnekleri dünyaya geliyor Haberi Görüntüle

PİLOT SAYISI YETERSİZ

Danimarka F-16 jetleri halihazırda çeşitli görevlerde test edildi. Silahlı kuvvetler Balkanlar, Afganistan, Suriye ve Irak'ın yanı sıra İzlanda ve Baltık ülkelerindeki uluslararası operasyonlardan da bahsediyor.

Ancak Lund Poulsen'in son açıklaması, Moskova'nın savaşta hava egemenliğini sınırlama projesiyle bağlantılı ilk aksilik değil. ABD'li Politico dergisi Haziran ayı başında, 30 Ukraynalı pilotun F-16 eğitimlerine hazır olmasına rağmen ABD hükümetinin aynı anda yalnızca 12 Ukraynalı pilotu ABD'deki eğitim programına kabul edebileceğini bildirmişti. Sonuçta ilk grubun zaten oldukça ilerlemiş olduğu söyleniyor.

Geçtiğimiz günlerde F-16 savaş pilotlarının sayısının çok az olacağı da söylenmişti. Ukraynalıların son derece karmaşık makineleri çalıştırıp tam potansiyellerini geliştirip geliştiremeyecekleri konusunda da şüpheler zaten kamuoyuna açıklandı.

Habere Tepki Ver

7

4

2

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading