F-16 üreticisi Lockheed Martin hedefini duyurdu: 300 adet daha F-16 blok 70 satabiliriz

F-16 üreticisi Lockheed Martin hedefini duyurdu: 300 adet daha F-16 blok 70 satabiliriz

Dünyanın birçok ülkesinden Lockheed-Martin'e F-35 siparişi yağarken savaş jeti üreticisi 5. nesil F-35A avcı-bombardıman uçaklarının yanı sıra 300 adet daha F-16 blok 70/72 "Engerek" satabileceğini duyurdu. 

Dünya

25.07.2024, 16:00

Ukrayna'da savaşın başlangıcından bu yana en az beş ülke (Almanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Yunanistan, Kanada) Lockheed-Martin'den sözde 5. nesil F-35A avcı-bombardıman uçaklarını alma niyetlerini açıkladı. Fakat Lockheed-Martin F-35 sipariş defterini genişletmek için sadece F-35'e güvenmiyor. 

Üretici yakın zamanda F-16 Blok 70/72 “Viper” üretiminin Greenville (Güney Carolina) tesisinde önümüzdeki on yılın ötesine uzatılabileceğini belirtti. Ve bunun iyi bir nedeni var: yöneticilerinden biri olan OJ Sanchez'e göre, kısa vadede en az 300 ek kopya satma yönünde "açık" fırsatlar gördüğünü söyledi.

İran'dan Basra Körfezi'nde flaş operasyon: 3 gemiye el konuldu İran'dan Basra Körfezi'nde flaş operasyon: 3 gemiye el konuldu Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE TERCİH EDİYOR

F-16 “Viper” piyasaya çıktığı günden bu yana başta Bahreyn, Bulgaristan, Slovakya, Fas, Tayvan, Yunanistan ve hatta Türkiye tarafından tercih ediliyor. Şu anda 128 uçak sipariş edildi ve Lockheed-Martin, yıllık 48 uçağa ulaşmak için üretim oranlarını ikiye katlamaya hazırlanıyor.

Sanchez'e göre Lockheed-Martin, F-16 Viper konusunda Filipinler ve Tayland ile görüşmelerde bulunuyor. Ancak bu iki ülkenin hava kuvvetlerinin İsveç JAS-39 Gripen'i tercih ettiğini belirtmesi, meselenin karmaşık bir hal alacağını gösteriyor. Fakat bu, sanayicinin Amerikalıların desteğiyle şansını denemesine engel olmuyor.

Böylece, geçen hafta Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Gripen'i satın almaya düşündüğünü öğrendikten sonra Amerikan tarafı, derhal bir karşı teklife bulunarak, F-16 Viper siparişi için Bangkok'a, 100.000 TL indirimli faiz oranıyla bir kredi de dahil olmak üzere mali kolaylıklar teklif etti. %3,5 ve uzatılmış geri ödeme süresi.

Sahra Çölü’nde doğa yeniden canlanıyor: Kaç yıldır ekstrem olayı görülmedi? Kurak günleri sona erdi! Sahra Çölü’nde doğa yeniden canlanıyor: Kaç yıldır ekstrem olayı görülmedi?... Haberi Görüntüle

BİRÇOK ÜLKENİN RADARINDA

Breaking'e açıklamalarda bulunan Sanchez, "F-16 Blok 70/72'nin, Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin mevcut F-16 filosunu tamamlayacağından ve Tayland'ın en acil savunma ihtiyaçlarını karşılamak için gereken gelişmiş güvenlik yeteneklerini ve performansını sağlayacağından eminiz." ifadelerini kullandı. 

Sözlerine devam eden Sanchez, "Neyse, ikincisinde F-16 Viper'la “birçok ülke ilgileniyor. Her bir durum üzerinde çalışırken, talep mevcut olduğu sürece bu kapasiteleri sağlamak için (üretim) hattımızı gerektiği şekilde ayarlayacağız" ifadelerini kullandı.

Bir hatırlatma olarak, F-16 70/72V, Link 16, AESA (aktif anten) radarı, gelişmiş görev bilgisayarı, gelişmiş bağlantı ve arazi takip ekranına sahiptir. Lockheed-Martin, 2018 yılında başlatılan ve halen devam eden “Orta Çok Rollü Savaş Uçağı” (MMRCA) prosedürü kapsamında Hindistan'a “F-21” adı altında teklif etti.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading