Yandex Metrica

F-16'dan Eurofighter'a tüm kritik bilgiler ele geçirildi: Dâhiyane plan tıkır tıkır işliyor

F-16'dan Eurofighter'a tüm kritik bilgiler ele geçirildi: Dâhiyane plan tıkır tıkır işliyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hava Kuvvetleri ile Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF), 'Falcon Shield' adı verilen ikinci ortak askeri tatbikatını 2024 yılının temmuz ayının ortalarında başlattı. Bu iş birliği, özellikle Çin'in bu tatbikatlar aracılığıyla Batı uçakları hakkında istihbarat toplama potansiyeli konusunda Washington'da ciddi endişelere yol açtı.

Dünya

24.07.2024, 15:12

Çin'in Sincan çöllerinde ABD'ye ait uçak ve uçak gemilerine yönelik simülasyon saldırıları düzenlediği ortaya çıktı. 29 Mayıs tarihli görüntülerde bir model uçak gemisi ve ABD gizli savaş uçaklarına benzeyen 20'den fazla jet kopyası yer alıyor. Askeri uzmanlar, Çin PLA Hava Kuvvetleri pilotlarının Amerikan F-35 ve F-22 uçaklarının kopyaları üzerinde hava saldırısı tatbikatları gerçekleştirdiğini bildirdi.

Çin Milli Savunma Bakanlığı, BAE ile ortak hava tatbikatının Sincan eyaletinde yeniden düzenlendiğini duyurdu. Londra merkezli bir düşünce kuruluşu olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), bakanlığın tam olarak hava üssünü belirtmediğini, ancak uydu görüntülerinin tatbikatın yerinin Xinjiang'daki Hotan Havaalanı olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Bu site ayrıca 2023'te etkinliğe ev sahipliği yapmıştı.

IISS'e göre, Falcon Shield'in 2023 ve 2024 edisyonlarında BAE, Airbus MRTT tanker/nakliye uçağı tarafından desteklenen en az altı Dassault Mirage 2000-9DAD/EAD kara saldırı uçağı konuşlandırdı. Ek olarak, 2023 tatbikatından sonra uydu görüntülerinde iki Boeing C-17A Globemaster ağır nakliye uçağı kısa bir süreliğine görüldü; muhtemelen destek ekipmanı ve personeli taşımak için kullanıldı.

Hizbullah'ın saldırıları yüzden fazla seferi erteletti: 10 hava yolu şirketi İsrail'e seferlerini iptal etti! Hizbullah'ın saldırıları yüzden fazla seferi erteletti: 10 hava yolu şirketi... Haberi Görüntüle

BATI UÇAKLARINA YAKIN İNCELEME

Falcon Shield 2024, insansız hava aracı (İHA) operasyonları için kullanılan geçici bir barınak olan yeni bir unsuru tanıttı. BAE, ABD ve dört diğer NATO ülkesi tarafından geliştirilen bir model olan Lockheed Martin F-16E/F Block 60 ile birlikte Fransız yapımı Mirage 2000'i kullanıyor. Ancak F-16E/F Block 60, Falcon Shield tatbikatlarının bir parçası olmadı.

Hem Batılı hem de modern Çin savaş uçaklarının katıldığı eğitim tatbikatları giderek daha sık hale geliyor. Falcon Shield tatbikatının dikkat çekici bir yönü, Çin'deki konumu ve Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri'nin (PLAAF) Batı uçaklarına karşı doğrudan katılımıdır. Bu, muhtemelen Çin'in Batı savaş uçaklarını içeren doğrudan bir askeri tatbikat gerçekleştirdiği ilk seferdir. Ancak bu, Çin ve Batı uçaklarının birbirleriyle hiç karşılaşmadığı anlamına gelmiyor. Pakistan tarafından işletilen Çin jetleri, daha önceki askeri tatbikatlarda Batı uçaklarıyla karşı karşıya geldi.

Çin'in Pakistan ile yaptığı askeri tatbikatlar da stratejik bir rol oynadı. Cephaneliğinde Çin yapımı jetler ve Amerikan F-16'ları karışımı bulunan Pakistan, farkında olmadan Batı teknolojisinde Çin'in gözleri ve kulakları haline geliyor.

Soykırım çetesi dağılıyor! İsrail'de bir üst düzey istifa daha! 35 yıldır görevi yürütüyordu Soykırım çetesi dağılıyor! İsrail'de bir üst düzey istifa daha! 35... Haberi Görüntüle

BAE YÖNÜNÜ DOĞUYA ÇEVİRDİ

Çin'in önemli savunma ortaklarından Pakistan, Çin tarafından geliştirilen Chengdu JF-17 ve J-10C uçaklarını kullanıyor. Falcon Shield tatbikatından önce Çin, Pakistan ile ortak askeri tatbikatlar yapmıştı. Eylül 2023'te iki müttefik, Kuzeybatı Çin'de Shaheen-X ortak hava tatbikatını gerçekleştirdi ve Pakistan Hava Kuvvetleri J-10C ve JF-17 savaş uçaklarını sergiledi.

Haziran 2024'te ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (AFCENT) ve Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF), Pakistan ve Çin tarafından ortaklaşa geliştirilen Pakistan F-16'ları ve JF-17 Thunder jetlerinin konuşlandırıldığı ikili bir tatbikat olan Falcon Talon 2024'ü düzenledi.

Ek olarak, Pakistan Hava Kuvvetleri düzenli olarak Suudi Arabistan'daki Spears of Victory ve Katar ile Zelzal serisi gibi uluslararası tatbikatlara katılmaktadır. Spears of Victory'ye yakın zamanda Bahreyn, Fransa, Yunanistan, Umman, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, BAE, İngiltere ve ABD'den katılımcılar katılmıştır.

Pakistan ve Katar arasındaki ikili bir etkinlik olan Zelzal serisi, Batılı uçakların Çin jetleriyle birlikte eğitim almasına olanak sağlıyor. Ocak 2024'te Pakistan'ın yeni J-10C savaşçıları, Katar'daki 'Zilzal-II' tatbikatına Eurofighter Typhoon'larla birlikte katılarak J-10C için önemli bir teste imza attı. Pakistan'ın Eurofighter'larla yaptığı tatbikatlardan elde ettiği küçük içgörülerin Çin ile hızla paylaşılmış olması şaşırtıcı olmamalı. J-10, PLAAF'ın yanı sıra Pakistan Hava Kuvvetleri için de ön cephe savaşçısı olmaya devam ediyor. Geleneksel olarak Batı'yla ittifak yapan BAE, artık yönünü doğuya çevirdi.

İsrailli siyasetçiden skandal çağrı: Gazze'yi nükleer füzeyle vuralım İsrailli siyasetçiden skandal çağrı: Gazze'yi nükleer füzeyle vuralım Haberi Görüntüle

BATI UÇAKLARINA YÖNELİK TEHDİTLER

BAE ile Çin arasındaki büyüyen askeri bağlar önemlidir. 2022'nin başlarında BAE, Al Fursan gösteri ekibi için Aermacchi MB-339'un yerini alacak bir düzine Hongdu L-15A gelişmiş jet eğitim uçağı sipariş etti. Teslimatlar 2023'ün sonlarında başladı. Güçlenen BAE-Çin ilişkisi, özellikle BAE'nin 5G altyapısı için Çinli telekomünikasyon devi Huawei'yi seçme kararının ardından Washington'da endişelere yol açtı. Bu karar, BAE'nin Lockheed Martin F-35 Lightning II'yi satın alma planı konusunda ABD ile yapılan görüşmeleri etkiledi.

Emirati Hava Kuvvetleri ayrıca Wing Loong II gibi Çin orta irtifa, uzun dayanıklılıklı İHA'ları da kullanıyor. Çinli personelin bakımlarına dahil olup olmadığı henüz belirsizliğini koruyor, ancak L-15A'nın tanıtımı başlangıçta Çin desteği gerektirebilir. IISS'e göre Çin, ev sahibi ülke olarak açık veya gizli bir şekilde ek varlıklar konuşlandırma olanağına sahip. Örneğin, PLAAF'ın havadan erken uyarı (AEW) uçağı, tatbikatı denetlemek için kullanılabilir ve bu sayede Çin AEW radarının Mirage 2000 uçaklarını tespit etme yetenekleri hakkında değerli bilgiler elde edilebilir.

Ortak tatbikatın özelliklerine bağlı olarak, Çin savaş radarlarının ve elektro-optik ve radyo frekanslı füze arayıcılarının performansının değerlendirilmesine de olanak vermesi bekleniyor. Çin Hava İndirme Füze Akademisi PL-10 (CH-AA-9) görüntüleme kızılötesi kısa menzilli hava-hava füzelerinin etkinliği ve tespit menzili, herhangi bir farklı hava-hava muharebe senaryosu sırasında değerlendirilebilir.

Hava tatbikatları kontrollü ortamlar olmakla birlikte çeşitli muharebe senaryolarının simüle edilmesine imkân sağlar. Mirage 2000'lerin Çin'in Falcon Shield 2024 tatbikatına dahil edilmesi, ABD-Çin ilişkilerinde bir dönüm noktası olan Tayvan için endişelere yol açtı. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görürken, Tayvan kendini ayrı bir varlık olarak görüyor.

Deutsche Bank'tan dikkat çeken Türkiye analizi: Yatırımcılara TL tavsiye etti Deutsche Bank'tan dikkat çeken Türkiye analizi: Yatırımcılara TL tavsiye etti Haberi Görüntüle

TAYVAN İÇİN SORUNLAR

Tayvan'ın da filosunda 60 adet Mirage 2000 uçağının bulunması dikkat çekici olup, bu uçakların performans ve kabiliyetlerinin farklı hava muharebe eğitimleri yoluyla anlaşılması PLAAF için değerli olacaktır. Sadece Mirage 2000'ler değil, Çin de Pakistan'ın kullandığı F-16 Fighting Falcon'lar hakkında derin bilgiler edinmiş olurdu. Tayvan ayrıca Çin'e karşı ön cephedeki savaşçıları olan F-16'ların en gelişmiş versiyonunu da kullanıyor. Potansiyel tehdit, PLAAF'ın Tayvan Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nin içinde ve çevresinde gerçekleştireceği hava operasyonlarını ve Tayvan Hava Kuvvetleri'nin müdahalelerini, radar ve arayıcı performansını değerlendirmek için kullanmasıdır.

Çin, akıllıca diplomasi ve stratejik askeri tatbikatlar yoluyla Batılı hava kuvvetleriyle arasındaki teknolojik farkı sistematik bir şekilde daraltıyor ve hava savaşının görünümünü değiştirme potansiyeline sahip.

Çin, doğrudan çatışma yerine ittifaklar ve ortak tatbikatlar ağı aracılığıyla yeni bir oyun planı oluşturuyor. Bu değişim, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri için zorlu zorluklar sunuyor ve Batılı ulusların askeri ortaklıklarını ve hassas teknolojilerin paylaşımını yeniden değerlendirmeleri için acil bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading