Yandex Metrica

F-16'yı tam 300 kilometreden imha edebilen füze: Karadeniz'de ondan izinsiz kuş uçamaz

F-16'yı tam 300 kilometreden imha edebilen füze: Karadeniz'de ondan izinsiz kuş uçamaz

Moskova yönetimi R-37M füzesiyle Ukrayna'nın hevesini kursağında bıraktı. Karadeniz'in avcı jetlerine entegre edilen hipersonik füzeler, Ukrayna ordusuna teslim edilecek F-16'lara gözükmeden 300 kilometre uzaktan vurup, Karadeniz'in hırçın sularına gömebilir.  

Dünya

02.06.2024, 17:28

Belçika tarafından Kiev ordusuna 2028 yılına kadar 30 adet F-16 savaş uçağı teslim edilecek fakat Rus donanması bunun önlemini şimdiden almış durumda. Moskova yönetimi,Su-30M2 savaş uçaklarını ilk kez orta menzilli R-77-1 havadan havaya füze ve uzun menzilli R-37M füzeleri ile donattı. Bu durum NATO'da şaşkınlığa neden oldu.

Havacılık analisti Asis Dangal'ın The Eurasian Times'da belirttiği gibi, “ilk kez bir Rus Su-30M2 savaş uçağı, 300 kilometreden fazla menzile sahip olan ve yüksek hızlı uçakları yok etmek üzere tasarlanan bu tür füzelerle görüldü.” 

Korkunç R-37M füzelerinin daha önce sadece Su-57, Su-35 ve MiG-31 uçaklarıyla uyumlu olduğu bildirilmişti.

R-77-1, 1994 yılından bu yana Rus Hava Kuvvetleri'nde hizmet veren orta menzilli süpersonik bir havadan havaya füzedir. Bu füze, Amerikan AIM-120 AMRAAM füzesine muadil olarak bilinmekte.

Başlangıçta sadece MiG-29 savaş uçakları için geliştirilen orijinal R-77 füzesinin türevleri, Rus operasyonel-taktik hava kuvvetlerinin çeşitli savaş uçaklarına takıldı fakat R-37M füzesi Ukrayna-Rusya savaşındaki en etkili füzelerden biri olarak kendisini çoktan kabul ettirdi.

2013 yılında MAKS Moskova Fuarı'nda sergilenen R-37M havadan havaya füzesi

Saflar enkazların üstünde tutuldu! İsrail zulmüne rağmen Gazze'de bayram namazı duygulandırdı! Saflar enkazların üstünde tutuldu! İsrail zulmüne rağmen Gazze'de bayram namazı... Haberi Görüntüle

BU FÜZELER YÜZÜNDEN KİEV PİLOTLARI GÖREVİ BIRAKTI!

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-31'ler R-37M füzesini kullanarak çok sayıda Ukrayna uçağını havada imha etmeyi başardı. 2023 Aralık ayında Ukrayna donanmasına ait MIG-29 savaş uçağı, R-37M füzesiyle düşürülmüş ve yoğun ilgi görmüştü.

Rusya'nın kullandığı bu füzeler, Ukraynalı pilotların olası bir saldırıdan kaçınmak için uçuş rotalarını değiştirmelerine sebebiyet verirken birçok Ukraynalı jet pilotunun da görevini bırakmasına neden oldu.

Bu füzelerin Su-30M2 avcı uçağına entegre edilmesiyle hava üstünlüğünü artırması ve çok rollü görevlerinde kolaylık sağlaması hedefleniyor. Su-30M2, uzaktaki hedeflerine etkili bir şekilde saldırmak için R-37M füzesinin 300 km menzilli donanımıyla hava üstünlüğünde Ukrayna'ya teslim edilen F-16'lara göz açtırmayacağı tahmin ediliyor. 

Uzun menzilli havadan havaya R-37M entegre edilmiş Su-30M2

B planı devrede: BrahMos füze üssü kuralım, en kötü ABD'ye sığınırız B planı devrede: BrahMos füze üssü kuralım, en kötü ABD'ye... Haberi Görüntüle

300 KM MENZİLLİ R-37M'LER RUS JETLERİNE ENTEGRE EDİLDİ!

R-37M füzeleriyle donatılmış Su-30M2'lerin ortaya çıkışıyla birlikte NATO'ya adeta gözdağı veren Rus hükümeti, açık bir şekilde 'Rus Hava Kuvvetleri Batı uçaklarıyla olası çatışmalara hazırdır ve bunlarla etkili bir şekilde başa çıkacaktır.' mesajını iletti.

R-37M füzesi türünün tek örneği. ABD'nin AIM-47 Falcon (GAR-9) ve AAM-N-10 Eagle füzelerine benzerliğiyle biliniyor. Fakat 200 km'ye kadar menzile sahip bu ABD füzeleri, hiçbir zaman 200 km menzil özelliğiyle kullanılmadı. R-37M'ye benzer bu füzeleri ABD sadece Irak'a müdahale sırasında birkaç kez 180 km menzille kullandı.

Ukrayna'ya teslim edilecek F-16'lara Rus hava kuvvetlerine karşı koyabilmeleri için AIM-120 AMRAAM füzeleri entegre edilecek. Fakat Rus Su-30M2 ve diğer uçaklar vurulma korkusu olmadan Ukrayna F-16'larına karşı yara almadan füze fırlatıp hava üstünlüğünde ön plana çıkacak.

Buna ek olarak, Rus Hava Kuvvetleri ve Donanması'nda uzun menzilli füzelerle donatılmış Rus Su-30 ve Su-35 avcı uçaklarının kullanılması, F-16'lara karşı müdahalede bulunmayı Rusya'nın elini güçlendiriyor.

Moskova'ya göre bu durum, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna'nın Cruise Storm Shadow ve SCALP-EG füzelerini önleme ve vurma kabiliyetini arttıracak.

Habere Tepki Ver

21

3

8

2

0

0

1

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading